https://imgix.femina.dk/media/article/lene-primaer.jpg
Selvudvikling

Lene Espersen: Jeg er blevet lidt mere rund med tiden

3. september 2015
af Rikke Hast, redigeret af Louise Aarkrog
Hun har svært ved at sidde stille uden at blive rastløs. Her fortæller hun til SØNDAG om at fylde 50 år lige om lidt og stadig være fyldt med energi.

Merethe Stagetorn: Jeg har ikke spist smør i 30 år! Læs her hvorfor

Det sundeste valg, jeg har truffet i mit liv?

– To valg har haft en afgørende betydning for min sundhed. Det første er, at jeg aldrig begyndte at ryge. Det lå ligesom ikke i luften, fordi jeg allerede som ung hjemme i Hirtshals var en rigtig sportspige, og det at hænge ud med en cigaret i hånden matchede ikke det liv, jeg levede, med masser af sport og aktivitet.

– Det andet valg handlede om at begynde at løbe. Efter 1.g kom jeg på skoleophold på en international skole i Canada. Her var der unge fra alle nationaliteter, og det var på mange måder en omvæltning. Der var en fantastisk kantine på skolen, og vi fik rigtig god mad og rigeligt af det. Vi spiste ikke på den måde slik, men der var ofte kage, og resultatet udeblev da heller ikke. Som mange af de andre tog jeg på. En norsk pige, jeg havde mødt på skolen, inspirerede mig til at løbetræne. Det begyndte jeg på for at tabe mig, og så blev jeg ved, siger hun til SØNDAG.

Charlotte Fich: Det er vigtigt for mig at være stærk! Læs interviewet her

Svært at komme afsted om aftenen

For jeg opdagede jo, at jeg fik masser af energi ud af mine anstrengelser, siger Lene Espersen, der har dyrket det at løbe lige siden, og den dag i dag løber tre-fire gange om ugen. Helst tidligt om morgenen, før hun tager på job. – Om aftenen er det for svært for mig at komme af sted. Der sætter jeg pris på at kunne hygge mig hjemme sammen med familien. Men jeg kan ikke undvære mine løbeture og er nærmest afhængig af den energi og styrke, de giver mig. Desuden sætter jeg pris på den fleksibilitet, der er ved løbetræning. Jeg kan løbe, når jeg har tid og lyst, og det generer mig ikke at løbe, når det er koldt og mørkt.

Rastløsheden melder sig

Lene løber som regel godt seks km. Løber hun i weekenden, kan hun godt finde på at løbe lidt længere – omkring ti km. Til efteråret har hun planer om at løbe en halvmaraton, hvilket hun har gjort før, ligesom hun som sin mand, Danny, er aktiv triatlon-udøver.

– Det lyder måske umiddelbart voldsomt, men det består af 900 meter havsvømning, 40 km på cykel og 10 km løb. Vi er en meget aktiv familie. Jeg er sådan en, der ikke sidder stille ret mange minutter ad gangen. Når vi er i sommerhus, kan jeg sagtens slå mig ned med en god bog på terrassen, men efter en time bliver jeg rastløs, og så skal der helst ske et eller andet, siger hun til SØNDAG.

Sonja Oppenhagen fortæller om at være balletpige i interviewet her

Blev forkælet med æggesnaps

Lene Espersen voksede op i Hirtshals som den ældste af to søstre.

– Vi levede stort set som de andre familier, vi kendte. Vi fik ikke chips, slik og sodavand, som man gør i dag. I hvert fald ikke særlig tit. Når vi skulle forkæles, fik vi ofte en æggesnaps. Sådan en, der blev rørt sammen af æggeblommer og sukker. Det var, før man begyndte at tale om salmonella. Nogle gange kom vi kakaopulver i.

– Da jeg var barn, fandtes der ikke så mange spændende produkter som i dag. Så vi spiste ofte det samme. Franskbrødsmadder og havregryn om morgenen, rugbrødsmadder med f.eks. makrel eller æg og tomat til frokost og så sådan en omgang god, dansk aftensmad. Noget af det mest eksotiske, min mor lavede, var spaghetti med kødsovs.

Et sundt skarpt hjørne

Til efteråret bliver Lene Espersen 50 år. For nogle vil det synes som et skarpt hjørne at runde, men Lene er på ingen måder aldersforskrækket.

– Jeg har det helt fint med min alder og tænker egentlig ikke så meget over det. Jeg kan mærke, at jeg er blevet lidt mere rund med tiden. Mere overbærende. Jeg passer nok også lidt bedre på mig selv fysisk – jeg er begyndt at cykle lidt mere og løbe lidt mindre for at skåne mine led, og så har jeg flere gange overvejet at begynde at dyrke yoga, fordi det er skånsomt, men også fordi jeg ved, at mit svage punkt er at koble af. Det kan jeg godt have svært ved, og her tror jeg, at yogaen vil kunne tilføre mig noget godt, siger hun til SØNDAG.

Læs også