https://imgix.femina.dk/media/a76dce6ff187468dbbac6f910b618beb_23.jpg
Selvudvikling

For lav, for kvindelig, for indadvendt ...

15. august 2012
af Renée Toft Simonsen
Når ord som ”FOR” bliver kastet ind foran adjektiver på den måde, gør det jo, at de adjektiver straks får en negativ betydning. Desværre er det en helt bestemt måde at tænke på, som vi i vores samfund efterhånden er godt sovset ind i

Jeg står i lufthavnen, og på forsiden af et internationalt modeblad ser jeg, at Heidi Klum udtaler, at først var hun FOR lav, så havde hun FOR store bryster, så var hun FOR kvindelig. Retorisk spørger hun: For store, for lav, for kvindelig - til hvad? Jeg tænkte, at det sikkert var hendes første forsøg på at komme ind i modebranchen, hun beskrev, og at det måske ikke gik så let til at begynde med.

Da jeg endelig sidder i flyet, læser jeg så på debatsiderne i avisen et indlæg fra en ung gymnasiepige, der kommenterer på en artikel, hvor der fremføres følgende synspunkt: Indadvendte mennesker risikerer at blive fremtidens tabere. Gymnasiepigen følte sig ramt og fik det skidt. For hun har åbenbart altid være indadvendt, måske FOR indadvendt, og hun har også altid haft det svært, når hun for eksempel skulle stille sig op foran en forsamling eller sige noget i klassen. I tilfældet med gymnasiepigen kunne vi dog snildt stille samme spørgsmål, som Heidi Klum stillede: FOR indadvendt til hvad? I grunden et fint spørgsmål, og ikke mindst nødvendigt.

FOR hvilken målestok er det, vi bruger, når vi bruger "FOR" på den måde? Jeg tror ikke, det kan være karaktertrækkenes forskellighed eller de evner, vi mennesker har eller ikke har, der her er problemet, men i stedet den retorik, vi bruger om de evner og karaktertræk, vi nu engang har! Når ord som "FOR" bliver kastet ind foran adjektiver på den måde, gør det jo, at de adjektiver straks får en negativ betydning. Desværre er det en helt bestemt måde at tænke på, som vi i vores samfund efterhånden er godt sovset ind i, for det er åbenbart, sådan vi gør - og noget, vi bliver opdraget til, fra vi er helt små. Nemlig konstant at vurdere alting og hinanden.

Det er faktisk ikke meget her i verden, der ikke lige får en dom med på vejen, nu jeg tænker nærmere over det, og jeg kan altså ikke lade være med at tænke på, hvor dejligt det kunne være, hvis vi holdt op med at tænke og tale på den måde. Hmm ... hvis vi gjorde det, ville det i hvert fald aldrig give problemer at være indadvendt, og indadvendte ville heller aldrig blive kåret som fremtidens tabere!

Kærlig hilsen
Renée

FLERE KLUMMER

Renées klumme i sidste uge: Nærige mænd, nej tak!

Lonnie Kjer: Kvinde er kvinde bedst

Julia Lahme: Heltinder vi kan tro på

Tine Bedixen: Hvem ka - Burka

Dorthe Kandi: Karma eller tilfældighed


Læs også