To kvinder taler sammen på café
Selvudvikling

Læserne fortæller: Det klogeste jeg har hørt

28. april 2017
af Redaktionen
Kloge ord kan komme fra nær og fjern. Læs med her, hvilke vise ord I, vores kære læsere, har hørt.

Igennem livet lægger vi ører til meget. Noget mere klogt end andet. Det kan komme fra nær og fjern, fra bøger og film; de vise ord, der gør indtryk på os og får os til at reflektere over livet. Læs med, og få nogle af dem her.

”Efter min mors død fokuserede jeg meget på, hvor forfærdeligt det var for både mine søskende og min far. En dag sagde min psykolog til mig, at jeg også skulle huske, at det var synd for mig. Det var næsten ikke til at håndtere. Det var meget lettere at holde de andres sorg ud end min egen, men min psykolog fik mig til at indse, at jeg også skulle arbejde med min egen sorg.”

- Marianne, 49 år

”På et tidspunkt havde jeg en ven boende på min sofa, mens en veninde på samme tidspunkt også manglede et sted at bo. Jeg sagde selvfølgelig til begge, at de gerne måtte bo hos mig for en stund, selvom det egentlig var lidt af en stressfaktor for mig. En dag fortalte jeg min kollega om situationen, og hun sagde til mig, at jeg måtte se at blive leder over mit eget liv. Det gjorde stort indtryk på mig, og den aften gik jeg hjem og fortalte min ven, at han snart måtte finde et andet sted at være. For det med at være leder over sit eget liv kræver, at man er i stand til at sige fra.”

- Katja, 34 år

”På sit alt for tidlige dødsleje sagde min mor, at hun ville ønske, at hun ikke havde brugt så meget tid på at gøre rent. Det gav mig stof til eftertanke.”

- Christina, 43 år

Læs også: Læserne fortæller: Det mærkeligste, jeg har hørt!

”Et digt, der har gjort et kæmpe indtryk på mig, er Tove Ditlevsens ”De evige tre”, hvor første vers lyder: Der er to mænd i verden, der bestandig krydser min vej. Den ene er ham, jeg elsker, den anden elsker mig.”

- Ditte, 28 år

”Igennem længere tid var jeg i et forhold med en mand, der grundlæggende havde svært ved at binde sig. Men jeg elskede ham højt og havde en plan om at redde ham fra alle de skræmmende følelser for tosomheden. Det var dog langt fra et let projekt, og det meste af tiden var jeg rigtig ked af det, fordi jeg følte mig svigtet. Min barndomsveninde sagde en dag til mig: ’at være sammen med ham er som at tisse i bukserne. Det er meget varmt og rart, mens det står på, men bagefter er det koldt og ulækkert.’ Det fik mig sådan til at grine og bagefter græde, for hun havde ret. I dag er jeg ikke længere sammen med manden.”

- Carina, 32 år

”Lev livet, mens du har det.”

- Hanne, 48 år

Læs også: Hella Joofs 3 vigtigste leveregler

”Det klogeste, jeg nogensinde har hørt, blev sagt til mig af en kollega: ’Det hedder ikke at savne, men at glæde sig til at se igen.’ Jeg arbejdede i udlandet og savnede manden. Det hjalp rent faktisk at vende den på den måde.”

- Gitte, 36 år

”Da mit liv var allermest kaotisk og følelsesmæssigt udfordrende, sammenlignede en klog veninde min situation med det at rydde op i sit klædeskab: ’Det skal rode rigtig meget, før der kan komme orden i tingene,’ sagde hun. Den sætning gav mig overskud til at omfavne rodet.”

- Cathrine, 32 år

”Jeg læste engang en udtalelse fra en psykolog, der sagde, at man skal finde fred med sig selv og virkelig lære at elske sig selv, som en forudsætning for at andre kan elske en. Det lyder banalt, men det har jeg tænkt meget over siden, og jeg kan se i min omgangskreds, at de par, der lever igennem hinanden, har svært ved at finde oprigtig glæde i deres eget selskab. Alt handler om balance, men jeg tror nu alligevel, at det er en god ting at minde sig selv om engang imellem.”

- Beate, 29 år

Læs også: De smukkeste (og sjoveste) citater om kvindekroppen

”Jeg er vild med et digt af Paracelsus, hvor sidste linje er noget af det mest meningsfulde, jeg har hørt: Enhver, der tror, at alle frugter modnes på samme tid som jordbærrene, ved intet om druerne.”

- Lisette, 40 år

”Jeg har altid været udadvendt, nysgerrig, spørgende og, vil nogen måske mene, ”larmende”. Og i mange år følte jeg mig tit misforstået og mødt med en form for modstand, fordi det jo ofte, i lille Jantelovs-dannevang, er sådan, at hvis man skiller sig for meget ud fra normalen, så skal man pilles ned. Det snakkede jeg engang med en af mine venner om, som også er den meget udadvendte og ”støjende” type, og han sagde disse vise ord: ’Hvornår er man egentlig for meget? Spørgsmålet er, om det er ikke er de andre, der er for lidt?’ Det har han jo fuldstændig ret i. For hvem er det egentlig, der sætter standarden for, hvad der er ’normalt’? Ja, set ud fra mit perspektiv, er det de kedelige, for jeg vil da langt hellere være sammen med folk af samme kaliber som mig selv, end en bunke grå muse-typer.”

- Rie, 37 år

”Det klogeste, jeg har hørt, er et lille gruk af Storm P., der lyder således: Et digt, det er et selvportræt. At skabe, det er ikke let. De fleste går den anden vej – de skaber ganske simpelt sig.”

- Maria, 32 år

Læs også