https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-2-kopi-2_5.jpg
Selvudvikling

Kvinder vil ha’ sex! Men hvordan?

6. maj 2009
af Renee Toft Simonsen
Hvad vil vi have? Se, det er da et godt spørgsmål og nok en lille refleksion værd. Det er også det spørgsmål, som psykolog Meredith Chivers, 36 år og professor ved Queens University, stiller.

Meredith er en højtrespekteret forsker og medlem af bestyrelsen for et af verdens førende blade om seksuel forskning "Archives of Sexual Behaviour".

I sit forsøg på at få svar på sit spørgsmål har Meredith Chivers lavet nogle kortfilm, hvor forsøgspersonerne ser forskellige former for sex. Sex mellem heteroseksuelle, sex mellem homoseksuelle (både kvinder og mænd), en kvinde, der onanerer, en mand, der onanerer, en velskabt mand, der går nøgen på en strand, en velskabt kvinde, der laver workout nøgen, og sidst, men ikke mindst en film, hvori bonoboaber parrer sig tilsat chimpanselyde, da de er noget voldsommere end dem, bonoboaberne selv frembringer under den seksuelle akt.

Mens forsøgspersonerne, som var både mænd, kvinder, homo- og heteroseksuelle, så på de forskellige film, blev deres ophidselse målt. De skulle selv sige, hvor og hvor meget de blev ophidset og skrive det ned, og samtidig fik de en plethysmograf påsat deres kønsorganer. Mændene fik sat et apparat på penissen, som kunne måle, når den svulmede op, og kvinderne en plastikdims i skeden, der var forbundet med elektroder, og som kunne måle blodgennemstrømningen i skedevæggen. Når der løber mere blod igennem, igangsætter det en vædelsesproces. Eller med andre ord; kvinden bliver våd i skeden, og det er jo som bekendt et tegn på, at hun er blevet ophidset seksuelt.

Det virkelig spændende ved det her forsøg er, at mens mændenes svar stemte overens med det, som plethysmografen viste, så var det slet ikke sådan for kvinderne. Mænd tændte, som de selv sagde, på nøgne kvinder, heterosex og lesbisk sex og slet ikke på bonoboaber eller på homoseksuel sex. Homoseksuelle mænd tændte på homoseksuel sex, som de selv sagde, men hverken ikke på aberne eller på kvinderne. Reaktionen i deres penis svarede altså til det, de selv sagde. Kvinderne derimod tændte slet og ret på det meste sex, men det var ikke det, de rapporterede. Da kvinderne så lesbisk sex, rapporterede de mindre ophidselse, end plethysmografen viste, og når de så på homoseksuel sex, rapporterede de også mindre ophidselse. Mens de, når de så på heteroseksuel sex, rapporterede, at de var mere ophidsede, end plethysmografen viste.

Blandt de lesbiske kvinder var der overensstemmelse mellem den subjektive rapporteren og den objektive måling, når det drejede sig om kvinder, der havde sex med hinanden på filmen. Men når de så film med mænd, rapporterede de lesbiske kvinder mindre ophidselse, end den objektive måling viste. Bemærkelsesværdigt var det, at både de heteroseksuelle og de homoseksuelle kvinder selv sagde, at der næsten ingen ophidselse var, når de så på bonoboaberne. Men deres udsagn blev modsagt af den objektive måling. Deres blodgennemstrømning i vagina højnedes bemærkelsesværdigt (dog mindre end når det var mennesker), også når de så på film af bonoboaber, der parrede sig.

Så nu sidder jeg og funderer over, hvad det egentlig er, vi kvinder gerne vil have? Ved vi det ikke selv? Eller tør vi ikke indrømme, hvilken slags sex vi vil ha'?

Kærlig hilsen Renée

Har du spørgsmål om parforhold, børneopdragelse, sex, usikkerhed - eller hvad der i øvrigt hører livet til - så skriv en mail til Renée på renee@femina.dk
Hvis du er blevet inspireret af Renées klumme, eller bare gerne vil knytte en kommentar til emnet, så giv din mening til kende i vores kommentarfelt herunder.

Læs flere af Renées klummer

Læs også