https://imgix.femina.dk/media/027325b5b0f64a36a4f3424aaeae5993.jpg
Selvudvikling

Kvinder du’r ikke som ledere

20. juni 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Kvinder udgør cirka halvdelen af befolkningen, men fylder kun 6% af pladserne i de danske topledelser. Nogle mener, det er fordi, vi ganske enkelt ikke har, hvad det kræver…

Man ser det for sig: Et bestyrelseslokale med mørke træpaneler på væggene fyldt med cigarrygende, ældre herrer, som griner lidt indforstået, mens de deler en cognac og ryster lidt på hovedet af alt det der pjat med flere kvinder i dansk topledelse.

Men man kan jo også ret tydeligt se et andet scenario for sig. Nemlig, det hvor en moderne bestyrelse inddrager kvinderne, fordi kvinderne har noget at bidrage med. Fordi man anerkender at mænd og kvinder bringer noget forskelligt til bordet.

Tredjeværst i EU
Her i Danmark vil vi normalt helst se os selv som eksempel nummer to. Som det moderne samfund, hvor ligestillingen er sat højt og hvor kvindeundertrykkelse er en by i Rusland… eller Mellemøsten. Sådan er det bare ikke. I 2007 stod Europa-kommissionen bag rapporten "Women and Men in Decision Making 2007", og i den rapport ligger Danmark tredjesidst i hele Europa, når det kommer til at få kvinderne ind i topledelsen i landets mange, store virksomheder. Kun Cypern og Malta er dårligere end os.

De to stoppesteder
Men hvorfor er der så få af os, der ender i bestyrelseslokalerne? Det er i hvert fald helt tydeligt, at der er to steder i (kvinde)livet, hvor rigtig mange vælger at stå af karriereræset. Den ene er, når vi er i 30'erne, og dér er grunden ofte, at det er alt for hårdt at balancere livet med små børn sammen med en karriere. Så man vælger karrieren helt fra. Det andet sted er, når vi har passeret de 40, og her er det ofte lysten til at stå af ræset eller til at få nogle andre værdier ind i livet, som trækker i os.

Egne erfaringer
Den nye bog "Myter om magten - om kvinder i topledelse" dykker netop ned i disse problemstillinger. Bogen er nemlig skrevet af ni danske kvinder, som alle har været - eller er - med i topledelserne her i landet, og de ved, hvad de taler om. Ikke mindst på baggrund af egne oplevelser. De og de case-personer, de taler med undervejs i bogen, har også oplevet chefer, der ikke mener, at kvinder du'r som topledere, fordi der går for meget børn og familieliv i den, og de har også oplevet slet og ret at blive frosset ude af deres mandlige kollegaer.

Kræv din ret!
Den gode nyhed er imidlertid, at de også har oplevet rigtig mange gode chefer, og når man læser bogen får man generelt det indtryk, at der er masser af plads til kvinder i de danske topledelser - men at det i høj grad også falder tilbage på os selv at gøre krav på vores retmæssige plads!
Så går du med en indre topleder i maven, så drop alle undskyldningerne om, at du ikke er god nok - det er bare med at komme i gang!

Bogen "Myter om Magten - om kvinder i topledelse", er udgivet på Gyldendal Business og koster 300 kr.

Læs også