https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/familie/2012/12/1249-derfor-maa-kvinder-gerne-shoppe/1249-derfor-skal-du-shoppe-copy.jpg
Selvudvikling

Kvinde, derfor må du gerne shoppe

10. december 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck
Foto: Pantherstock
En sociolog giver nu endelig kvinder en legitim undskyldning for at shoppe meget

Når mænd skal shoppe, handler det om at få løst en opgave. Når kvinder skal shoppe handler det ikke altid om behovet for en ny kjole - men om at manifestere og styrke de sociale relationer.

Det handler om, at kvinden er den primære omsorgsbærer i familien, og at shopping er en aktivitet, der kan styrke den position, forklarer Emilia van Hauen, der er sociolog, trendrådgiver, forfatter og kommentator.

- Når kvinder køber, er vores vigtigste opgave - muligvis ubevidst - at sørge for at være den sociale lim i familien. Eller de fællesskaber, som vi er medlemmer af. Det betyder, at vi vandrer rundt med hele batteriet af vigtige personer i hovedet, når vi går rundt og shopper, mens vi hele tiden scanner butikkerne
for ting og sager, som vi tror, vil gøre manden, børnene, veninderne, forældrene eller alle de andre glade, siger Emilia van Hauen i FEMINA.

Får du helt trang til at shoppe? Bliv inspireret til den røde modetrend her

Kvinder kan ikke prioritere

Hun mener også, at når en kvinde køber noget pænt til sig selv, handler det om at forblive attraktiv for at bevare mandens kærlighed og dermed - igen - holde familien samlet. Selvom det kan lyde en smule gammeldags og kvindeundertrykkende, peger Emilia van Hauen på, at kvinders professionelle virke i dag typisk opvejer det. Selvom vores sociale arv og biologien altid vil spille en rolle.

Sociologen peger også på en anden forskel i mænds og kvinders shoppevaner. Mens mænd typisk laver/får en liste og prioriterer den, har kvinder langt sværere ved at udvælge.

- Kvinder prioriterer ikke. Vi maksimerer. Står vi i en butik, sørger vi som regel for at købe så meget som overhovedet muligt af alt det, der skal shoppes - ikke bare det, vi skal bruge lige nu. Eller i morgen. Vi kan sagtens være flere uger fremme i tiden, for så har vi et problem mindre i fremtiden. Derfor skriver vi også ofte huskesedlen, så indkøbene bundtes sammen i få butikker i nærheden af hinanden. Samtidig er kvinder uden tvivl de mest kræsne og krævende indkøbere overhovedet, så man kan være ret sikker på, at hvis man rammer kvindens behov, har man i hvert fald også ramt mandens, lyder det fra Emilia van Hauen.

Det er virkelig vigtigt at forkæle sig selv i hverdagen. Læs her hvorfor.

Læs også