https://imgix.femina.dk/media/216c1e84025845c6a3628eff72024c60.jpg
Selvudvikling

Koges fibrene ud af grøntsagerne

17. juli 2009
af Lone Severinsen
Foto: Colourbox
Man skal spise de grøntsager, man bedst kan lide – rå eller tilberedte – så er sandsynligheden størst for, at man får spist mange

Min mand og jeg diskuterer, hvad der sker med fibre i grøntsager, når man koger dem. Han mener, de går i stykker. Jeg mener derimod ikke, der sker noget. Det har selvfølgelig noget at gøre med, at jeg er mere til kogte grøntsager, og han helst vil spise blomkål, gulerødder osv. rå.
Gitte

Det gode ved kostfibre er, at uanset om det er dem, som findes i grøntsager, frugt eller brød, så er de stadig i behold efter endt tilberedning.
Dog mister grøntsager nogle af næringsstofferne, når de tilberedes - herunder koges. Til gengæld er det nemmere at spise større mængder, når de er tilberedte, og det er også en fordel, at nogle af stofferne bliver nemmere at optage. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man både spiser grøntsager rå og tilberedt. Det samme gælder for frosne produkter. Eksisterende undersøgelser tyder på, at frosne grøntsager kun har lidt et ubetydeligt tab af næringsstoffer.
Min helt klare holdning er, at man skal spise de grøntsager, man bedst kan lide - rå eller tilberedte - så er sandsynligheden størst for, at man får spist mange af dem. Når det så er sagt, er det altid vigtigt at spise varieret, så spis så mange typer og former som muligt - både friske og tilberedte. Måske kan I lave både kogte og rå grøntsager til maden, så I begge får spist godt af de sunde grøntsager. Eller måske kan I finde frem til tilberedningsmetoder, som I begge synes om? Det kunne f.eks. være stuvninger, supper (mange supper kan også spises kolde her i sommervarmen), i gryderetter og sågar bagte eller marinerede. I denne søde sommertid er det også helt oplagt med grillede grøntsager. Prøv hele store champignoner, auberginer i skiver, halve løg, peberfrugter eller rødbeder penslet med olie.
Lone

https://imgix.femina.dk/legacy/media/29d3bac450c741718047070c9d3ecdbd.jpg

Spørg om kost
Lone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på lones@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også