https://imgix.femina.dk/media/article/kirsten_siggaard_7_cis_p0.jpg
Selvudvikling

Kirsten Siggaard: I julen kan vi ikke gemme os for hinanden

12. december 2016
Af Anne Bruhn Jørgensen
Foto: Heidi Maxmiling.
For Kirsten Siggaard er julen en travl tid. Det er den nok for de fleste, men for Kirsten byder december på masser af koncerter og optrædener. Først lige op til jul trækker hun stikket og slapper af i familiens sommerhus på Vestsjælland. Her har hun holdt jul med sin familie de seneste 10 år, og i år er ingen undtagelse.

I Kirstens barndoms julemåneder var kirken central, husker hun. Hendes far var graver, hvilket betød, at han bl.a. skulle pynte kirken, hænge salmenumre op og gøre kirken klar til jul. Og det hjalp Kirsten og hendes søster med. Sammen med deres mor og far gik de over vejen og op i kirken, og når julegudstjenesten var veloverstået, hjalp Kirsten og søsteren deres far med at sætte nye lys på kirkens juletræ og sikre sig, at de korrekte salmenumre var hængt op, så kirken var klar til gudstjeneste første juledag, mens mor gik hjem til julemaden.

– For at det er rigtig jul for mig, synes jeg egentlig, at man skal man i kirke og høre juleevangeliet. Der er en helt speciel stemning ved at sidde der i kirken sammen. Jeg har også sunget i kirkekor i mange år, så jeg har været fast inventar i kirken i julen og på søndage og helligdage.

Mette Blomsterberg: Julen skal være, som den plejer

På besøg hos mor

Og traditionen med at gå i kirke juleaften blev også trofast ved, da Kirsten fik sin egen familie. I mange år holdt familien lillejuleaften i sommerhuset, og selve juleaften fejrede de med Kirstens mands familie. Men de seneste 10 år har familien rykket juleaften til sommerhuset, hvor Kirsten og hendes mand Jørgen fejrer den med deres to sønner. Og her har de sammen skabt deres egne traditioner, og med årene er der kommet en svigerdatter og et barnebarn til.

– Juleaftensmorgen står jeg altid tidligt op og laver risengrød til risalamande og gør anden klar til ovnen, inden vi spiser morgenmad sammen. Før i tiden gik vi altid i kirke om eftermiddagen, men de seneste år, hvor min gamle mor på 99 år ikke har været så mobil, er vi taget op og besøge hende på plejehjemmet i stedet. Så sidder vi hos hende og spiser kage og synger nogle salmer sammen. Det betyder noget helt særligt for mig, at mine sønner tager med ud til hende, så vi også kan give hende en god jul, selv om hun er på plejehjem. Bagefter tager vi tilbage til sommerhuset og fejrer juleaften.

Skuespiller Anne-Sofie Espersen: Jeg holder jul alene med mor

Et lille bål og masser af gløgg

– Hvis det er rigtig godt vejr i juledagene, sætter vi os udenfor på fliserne og tænder et lille bål. Så sidder vi ude med gløgg og snakker og hygger. Det er en helt anden måde at være sammen på.

Og det er bare noget særligt at fejre julen i sommerhuset, forklarer Kirsten.

– Jeg elsker at være herude hele året, men det er anderledes i julen. Måske fordi her er så fredeligt. For mig er det optimalt at holde jul her. Vi har et stort hus i Roskilde, og det ender hurtigt med, at vi bliver lidt spredt. Da drengene var mindre, sad de ofte på hver sit værelse og spillede computer, jeg gik og lavede mad i køkkenet, og Jørgen sad inde i stuen. Det, synes jeg ikke, var så hyggeligt. Men her i sommerhuset er der ikke så mange rum, så vi er nødt til at være sammen. Nu holder vi jul her, så i julen kan vi ikke gemme os for hinanden.

Læs også