Brok
Selvudvikling

Kender du et brokkehoved?

3. april 2017
af Louise Taarnhøj, redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
foto: Panthermedia
De fleste af os gør det indimellem: Brokker os over stort og småt, selvom det ikke just er charmerende. Men for nogle tager brokkeriet overhånd, og det kan få konsekvenser for både venskaber og parforhold!

Brok: Tager det overhånd?

De fleste af os kender det. Hvis verden er imod os, eller hvis vi har en rigtig øv-dag, er det svært ikke at udtrykke vores frustration.

Men der er også dem, der har svært ved at åbne munden, uden de altid lige skal påpege det, der er i vejen. Med vejret. Med politikerne. Med køen i supermarkedet. Med manden derhjemme... Men hvornår er der tale om decideret brok og ikke bare en negativ meningstilkendegivelse? Ifølge coach Marie-Louise Bregendahl handler det om ansvar.

– For mig er brok det samme som utilfredshed uden eget ansvar – det er ansvarsfralæggelse, hvor alting er andres skyld. Man kan sagtens have en mening om noget, men så skal man også tage ansvar for at gøre noget ved det. Din mand er en idiot? Jamen, så gør noget ved det, ellers er det bare brok, som i virkeligheden handler om alle éns utilfredsheder med sig selv, som man skyder over på nogle andre, siger hun.

Problemet med brok er, at det er en ond cirkel. Marie-Louise kalder det ren law of attraction, som betyder, at det, vi har mest fokus på i vores liv, er det, der kommer mere af.

- Hvis du er vant til at fokusere på de ting, der irriterer dig, så kommer de til at fylde meget mere, end hvis du bare lod det ligge. Derfor er brok en usund tilstand at være i for længe, for det kan blive end ond spiral, der bringer endnu mere brok med sig – og så ender du i offerrollen, hvor du føler dig magtesløs.

Sådan stopper du brokkeriet

Men ofte er det lettere sagt end gjort at stoppe med at brokke sig. Nogle er måske ikke engang helt klar over, HVOR slem og iøjefaldende deres dårlige vane er. Uanset hvad, så kan for meget brok være ødelæggende for både relationer og ens generelle tilfredshed med tilværelsen. Men det er muligt at komme brokkeriet til livs! Marie-Louise Bregendahl giver sine råd til hvordan:

LÆS OGSÅ: Chefredaktøren: Vend dit brok om

Vær opmærksom på ”smittefaren”

– Brok smitter – det ved du, hvis du har været sammen med folk, som brokker sig meget – jo længere tid du er sammen med dem, jo sværere bliver det for dig ikke at begynde at gøre det samme, siger Marie-Louise.

Hvis du omvendt er den, der konstant brokker dig, er der en reel risiko for, at du påvirker andre til at gøre det samme! Vær derfor opmærksom på, hvordan du påvirker eller påvirkes af andre, så du enten kan stoppe dig selv eller sige fra over for brokkeren.

Kom væk fra offerrollen

Det er måske nemt sagt, for de fleste brokker sig netop over noget, der virker umuligt at gøre noget ved, såsom lange trafikkøer og uduelige politikere – så hvordan kan vi vende den rundt, så vi ikke er ofre?

– Du skal stoppe dig selv, inden du brokker dig over politikerne i TV, og tænke over, hvad du selv kan tage ansvar for. Det kan godt være, du ikke er politiker, og at du ikke er ansat på Christiansborg, men hvad kan du gøre for at gøre dit liv godt? Hvor vil du lægge dit fokus? Du kan altid gøre noget, og så er det vigtigt at huske, at du jo selv styrer, hvordan det, der sker omkring dig, påvirker dig. Hvis du vil have det til at ødelægge din dag, så er det fint, men det behøver det ikke, siger Marie-Louise Bregendahl

LÆS OGSÅ: Kan du gå 21 dage uden at brokke dig?

Vend dit brok på hovedet

I virkeligheden er dit brok en god måde at finde ud af på, hvad du ikke vil have i dit liv. Og det sjove er, at vi mennesker er mestre i at vide, hvad vi ikke vil have, men ikke så meget på, hvad vi drømmer om og ønsker os i livet.

– Der er en god energi i at handle frem for at sidde og brokke sig over, hvad andre mennesker ikke gør. Og du er ikke rar at være sammen med, når du brokker dig.

Når vi brokker os over eksempelvis vores parforhold, så kommer de negative ting til at vokse, og vi glider måske til sidst fra hinanden. Men hvis du kigger på, hvad der rent faktisk fungerer i dit forhold og i stedet giver dét fokus, kan du måske få et endnu bedre forhold. De negative ting fylder mindre, når du fokuserer på det, du gerne vil have, og så får du vendt det negative parforhold til et positivt.

Se tingene i et større perspektiv

– Hvis du er træt af, at din mand ikke rydder op, så fortæl ham det på en pæn måde. Og spørg dig selv, hvor vigtigt det er i dit liv, at din mand er rigtig god til at rydde op efter sig? Er det det, det handler om – eller handler det om, at du gerne vil have, han gør noget godt for dig? Hvis du er utilfreds med noget i dit liv, skal du hellere kigge på, om det virkelig er værd at bruge krudt på, eller om det i det store billede ikke betyder det store

I brok ligger der en masse smerte gemt, for bag ved brokken ligger nemlig ofte det, vi ønsker os brændende i vores liv. En længsel efter noget, som ikke er der. Endnu.

– Du kan se på folk, der aldrig brokker sig – de virker tit mere afbalancerede og glade. Det har nok ikke noget at gøre med, at de bare er mere heldige end dig, eller at de aldrig oplever stress eller dårlige kærester – de lægger bare ikke deres fokus dér, siger Marie-Louise Bregendahl

Om eksperten:

Marie-Louise Bregendahl er coach og indehaver af RecreateYou – "Ryd op i din kærlighedsbagage", som er et udviklingsforløb for singlekvinder.

Recreateyou.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også