Kaya Brüel under Østre Gasværk Teaters smukke kuppel
Selvudvikling

Kaya Brüel: Når jeg hørte min mors stemme, blev jeg ked af det

22. oktober 2018
af Britta Bjerre
foto: Ulrik Jantzen
I flere år efter sin mors død kunne Kaya Brüel ikke holde ud af høre hendes sange. Der var alt for meget savn forbundet med den stemme. Men pludselig vendte det. Og Kaya, der er aktuel i Østre Gasværk Teaters opsætning af ”Pelle Erobreren”, er nu selv begyndt at optræde med sin mors Jomfru Ane Band-sange.

Da Kaya Brüel var to år gammel, flyttede hendes mor, Sanne Brüel, til Aalborg. Og Kaya blev boende og voksede op hos sin far, først hjemme hos farmoderen i Skodsborg og siden i et stort kollektiv i København.

- Selv om jeg ikke havde den dagligdags trummerum med hende, var vores mor-datter-forhold stærkt. Min mor var der i høj grad i mit liv. Hun var ikke helt fraværende, fortæller Kaya Brüel, der er aktuel i Østre Gasværk Teaters stort opsatte udgave af "Pelle Erobreren", hvor det jo er et far-søn-forhold, der er en del af omdrejningspunktet.

Læs også: Anne Marie Helgers datter om sin mor

Musikken bandt os sammen

- Musikken var noget, der bandt os sammen, fortæller den 46-årige sangerinde videre, - når jeg havde hørt noget nyt, fedt musik, sendte jeg det til hende, og omvendt. Sangen og musikken var et sted, hvor min mor og jeg kunne møde hinanden. I virkeligheden tror jeg, at jeg begyndte at synge for at nå hen til hende.

Efter at Sanne Brüel døde af kræft i 2011, gik der lang tid, hvor Kaya ikke kunne holde ud af høre sin mors sange.

- Når jeg hørte min mors stemme, blev jeg så ked af det og savnede hende så meget. Men det var også et savn, der lå der i forvejen. Jeg har altid forbundet hendes stemme med mit savn. Som barn sad jeg og lyttede til hendes plader og sukkede efter hende og savnede hende.

Forfatter Helle Helle: Min mor er i alle mine bøger

Da opstod tanken pludselig

Først for et års tid siden begyndte Kaya igen at kunne klare at høre sangene fra sin mors Jomfru Ane Band-tid.

– Da opstod tanken så pludselig hos mig: Kan de sange ikke også noget i dag? Ingen skriver jo politiske tekster mere. Ingen synger politiske sange længere. Men deres tekster fra dengang er jo sørgeligt aktuelle. Tænk, hvis Jomfru Ane Band havde eksisteret i dag. De havde da dedikeret en hel plade vendt mod Trump.

Syng-med-projekt

De tanker skrev hun om på Facebook tidligere på året. Og på ingen tid førte det til, at hun sad som en del af sommerens underholdning, ”Kanonhalløj” i Tisvilde, sammen med to andre sangere og musikere og spillede nogle af sin mors og moster Rebeccas Jomfru Ane Band-sange.

Det blev en kæmpesucces. Og efter mange opfordringer lavede de endnu en koncert senere på sommeren. Efter samme intime princip. Og med samme succes.

– Der var sådan en fællesskabsfølelse. Vi var sammen om det her. Det er et syng-med-projekt. Jeg får stadig gåsehud, når jeg fortæller om det. Det var en dejlig oplevelse. Og jeg kunne bare mærke: Jeg har en mission her. Fordi de her gamle sange har betydning, ikke bare for mig, men for en masse mennesker, kunne jeg jo se. Og samtidig er der mange nye, unge mennesker, der kunne få noget ud af at lytte til de sange. Så dét er mit projekt. Dét er min mission. Faktisk har jeg også på den lange bane en ambition om at føre Jomfru Ane Bands sange tilbage til teaterscenen, hvor de startede.

Camilla Miehe-Renard om at miste sin mor

Velsignelse fra moster

Aktuelt medvirker Kaya i ”Pelle Erobreren" efteråret ud.

- Men i 2019 skal vi ud og have flere Jomfru Ane-syng-med-koncerter. Jeg har fået total velsignelse fra min moster, Rebecca, som har sagt, at hun simpelthen er så glad for, at jeg gør det her. Min far har også været med til begge koncerter og har siddet allerforrest, stolt og glad. Der er mange, der har minder knyttet til Jomfru Ane Bands musik. Og jeg føler ikke noget ejerskab. Jeg føler et fællesskab.

City Singler

Det var udsigten til at skulle være sjov på en scene, der fik Kaya til at sige ja, da hun for nogle år siden blev spurgt, om hun ville træde ind i komedie-kvartetten ”City Singler”. Det fællesskab kommer også til at præge Kayas 2019. For "City Singler" har 10-års jubilæum i 2019, og arbejdet med et jubilæumsshow er forlængst i fuld gang.

– Vi mødes hver tirsdag, alle fire, Trine Gadeberg, Anne Sofie Espersen, Anne Louise Hassing og jeg, for at arbejde på det show. Det er udfordrende, men det er også vildt dejligt at have sådan en ting, som vi selv er med til at styre og bidrage til og have ansvar for.

Titlen på showet ligger allerede fast. "Gammel vin på nye tasker" kommer det til at hedde. Der er premiere i Glassalen i Tivoli 19. september 2019. Derefter tager de forestillingen med på turné rundt i landet.

Stine Bosses mor havde gentagne depressioner

Men først Divaer

Inden da har Kaya allerede stået på scenen i Glassalen, men i en anden forestilling og som del af et andet fællesskab.
Cabaretforestillingen "Divaer i Glas" skulle egentlig have haft premiere i Tivoli i august i år med en trio bestående af Caroline Henderson, Cecilie Stenspil og Birgitte Hjort Sørensen. Men så meldte først Birgitte Hjort Sørensen afbud, og senere kom der afbud fra Cecilie Stenspil, og forestillingen måtte udsættes. Siden er både Birgitte Hjort Sørensen og Cecilie Stenspil blevet mødre. Og når forestillingen efter planen endelig får premiere i august 2019, er det med Birgitte Hjort Sørensen tilbage på holdet sammen med Caroline Henderson - og med Kaya Brüel som den tredje velsyngende diva.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også