Interview
10. oktober 2022

Katrine spændte ben for sig selv - med vilje: "Pludselig kunne jeg godt forstå, hvorfor ingen har gjort det her før"

Hvad gør man, når man sidder fast i et job, der ikke gør én glad? Når man bliver ved med at fokusere på de forkerte ting og ikke kan komme videre? Katrine Tuborg spændte ben for sig selv med to tons slik. Nu er hun hele Danmarks økologiske slikmutter.
Af: Af Luise Thomsen
Katrine_tuborg

Foto: Alex Tran

30gram jordbær­skum, 30 gram sure stænger og 30 gram lakridshjul. Katrine Tuborg pendler mellem kasserne med slik og fylder poser op til dagens kunder, der har bestilt bland selv-slik i hendes webshop sweetsorganic.dk.

– Jeg elsker at pakke slikposer. Det er vildt hyggeligt at lave de her gode pakker og skrive søde hilsner til folk, smiler Katrine bag mundbindet, som hun, sammen med hårnet og plastikhandsker, altid er iført, når hun blander poserne.

– Det er jo endnu en fordel, når man bestiller online, at der ikke er alle mulige mennesker, der har rodet i slikket, før man selv skal spise det.

Der er intet mindre end 60 forskellige slags slik på hendes lager i Stoholm i Midtjylland. Udvalget gør Katrines forretning til den mest vel­assorterede økologiske slikbutik i Danmark.

Det lyder måske underligt med tanke på, at danskerne har det højeste økologiforbrug i verden.

Men når det gælder slik, har udbuddet været begrænset.

– Det undrede også mig, indtil jeg selv skulle i gang med at finde slik til Sweetsorganic, så kunne jeg pludselig godt forstå, hvorfor ingen har gjort det her før.

– Der findes ikke en eneste distributør noget sted i Europa, som man bare kan ringe til og bestille et økologisk bland selv-setup, så det har været et stort arbejde at sammensætte hele sortimentet, bedyrer hun.

Men Katrine har været stålsat på at kunne tilbyde et væld af farverige valgmuligheder. Selv om man vælger den økologiske variant, skal det stadig være en fest at sætte slikskålen på bordet, synes hun.

Det er i hvert fald den følelse, hun selv har savnet, og det behov, hun håber, at der er tusindvis af andre økologiglade danskere, der deler.

Katrine_tuborg

– Jeg har altid levet økologisk, og mine forældre drev et økologisk hobbylandbrug. Så det er bare en del af mit DNA.

– Men når vi skulle købe fredagsslik, kunne vi vælge mellem to forskellige slags slik i den lokale helsekost.

– Vi bor jo ikke centralt, så bare det at skulle finde en helsekost var omstændeligt. Hele idéen udspringer altså af mit eget behov og troen på, at det må der da være andre, der også har.

Et tiltrængt benspænd

Noget tyder på, at Katrine har ramt rigtigt. Siden hun åbnede sin webshop i efteråret 2021, har hun ansat sin første medarbejder til at pakke poser hver eftermiddag, ellers ville hun ikke have tid til alt det, der også skal gøres, når man er selvstændig.

Og pakkerne ryger afsted til hele landet, også til hovedstaden.

– I begyndelsen tænkte jeg, at jeg bare skulle gå og hygge mig med det og tjene til dagen og vejen. Men det ændrede sig hurtigt. Nu skal jeg have den største økologiske slikbutik. Det her skal være stedet, hvor folk køber deres økologiske slik og forsøder tilværelsen, tør hun godt sige højt.

At få lov til på den måde at arbejde målrettet og resultatorienteret føles ikke bare rart, det er faktisk en nødvendighed for hende, indrømmer hun.

Men det er først nu i en alder af 42 år, Katrine har taget konsekvensen af den selvindsigt.

– Jeg tror, det har været en forstyrrelse for både mig selv og for mine kolleger, at jeg altid har været sådan en, der helst ville fokusere på resultatet og ikke på processen. Det har slet ikke passet ind i kulturen på min arbejdsplads.

Indtil sommeren 2021 arbejdede Katrine i en kommune som skov- og landskabsingeniør og havde vandløbsrestaurering som arbejdsområde.

Men efter 11 år i stillingen følte hun, at det var på tide at gøre noget andet. Hun var glad for sine kolleger, og arbejdspladsen fejlede heller intet, men hun var alligevel frustreret.

Kort om Katrine Tuborg

Katrine Tuborg er 42 år og uddannet skov- og landskabsingeniør.

Siden 2007 har hun arbejdet i den kommunale forvaltning blandt andet med vandløbsrestaurering.

I 2021 stiftede hun virksomheden Sweetsorganic, der sælger økologisk bland selv-slik online, og går nu målrettet efter at skabe Danmarks største, økologiske online slikforretning.

Privat bor hun ved Viborg med sin mand Paw og deres tre fælles børn.

– Det er en speciel disciplin at arbejde i en offentlig forvaltning, hvor fagligheden nogle gange må vige for politik. Og jeg måtte sande, at jeg blev ved med at have et behov for at ændre på ting, som jeg ikke kunne ændre på, beskriver hun med egne ord sin mistrivsel.

– Jeg var ikke ved at gå ned med stress, men jeg var ved at gå ned over at se mig selv sidde på den samme stol. Jeg kunne bare ikke finde energien til at flytte mig, selv om jeg kunne mærke, at jeg bestemt ikke blev nogen federe udgave af mig selv, hvis jeg blev siddende.

– Så jeg nåede frem til den konklusion, at jeg måtte spænde ben for mig selv ved at sige op, og så på den måde give plads til nye idéer, beskriver hun.

Og der gik da heller ikke længe fra benspændet, til Katrine var videre. For nu havde hun en mission om at finde Europas bedste økologiske slik.

Op og ned i Slaraffenland

– Efter jeg havde sagt op, brugte jeg sammen med mine tre børn og min mand hele sommerferien på at bestille smagsprøver hjem og vurdere hvilke typer slik, jeg ville have i butikken. Vi rankede slikket med et stjernesystem mellem et og fem, ler Katrine og tilføjer, at man sagtens kan smage forskel på et stykke rødt vingummi, der er fyldt med ægte jordbærsmag i stedet for kunstig tilsætning.

– Det både smager bedre og er bedre for kroppen. Jeg prøver jo ikke at bilde nogen ind, at det er sundt slik. Men det handler om at vælge sine lækkerier med omhu.

Selv om det var og er nydelsesfuldt at sammensætte slikkollektionen, så er det også et kæmpe arbejde at stå for kontakten til de mange producenter ene kvinde.

Katrine_tuborg

– Jeg har otte leverandører i fem forskellige lande. Og det er også en udfordring, at de lever i en anden kultur. En syditaliener synes ikke nødvendigvis, at det er vigtigt at sende ordren med det samme. Og det nytter ikke noget at jage på folk, så der kan man godt dumme sig en gang eller to, siger Katrine med slet skjult selvironi.

Hun vil i det hele taget ikke bilde nogen ind, at hendes arbejdsliv med et trylleslag er blevet frustrationsløst.

For det er slet ikke tilfældet. Hun kan stadig ligge søvnløs om natten og har med egne ord “helt vildt mange op- og nedture”.

Jeg har otte leverandører i fem forskellige lande. Og det er også en udfordring, at de lever i en anden kultur.

– Men det er noget andet at ligge søvnløs over en chef, der har taget en beslutning, man ikke er enig i, end at ligge søvnløs over sin egen virksomhed, som man selv kan gøre noget ved, oplever hun.

Og nedturene er også okay, for de efterfølges af succesoplevelser, som hun ikke ville være foruden.

– Når ordrerne tikker ind og jeg kan se, at folk er begejstrede for konceptet, så er jeg slet ikke i tvivl. Jeg er kommet til slaraffenland. Og jeg er sikker på, der er mange, der gerne vil med mig herhen.

Læs mere om:

Læs også