https://imgix.femina.dk/media/article/downsizing-prim.jpg
Selvudvikling

Katarina smed 80 procent af sine ting væk: "Jeg føler mig rigere end nogensinde"

13. maj 2020
af Katarina Danielsson, kk.no. Oversat af redaktionen
Foto: Katarina Danielsson
Da børnene flyttede hjemmefra, valgte Katarina Erasmie at bytte sin fireværelsers lejlighed ud med en etværelses. Hun skaffede sig af med de fleste af sine ejendele - og blev lykkeligere.

Mange af os opgraderer gennem hele vores liv.

Vi drømmer om store, flotte huse, frodige haver, gæstehuse og garager. Vi elsker shopping, og det kan aldrig blive for meget. Vi bruger massevis af tid og energi på vores ejendele og føler en stigende stress, når der er noget, vi stadig mangler i det perfekte glansbillede.

Jeg har selv været der. Jeg har boet i en villa med ti værelser og en enorm have. Jeg har haft flere håndvaske, end jeg kunne nå at bruge på en dag. Min garderobe bugnede af tøj, hvoraf halvdelen aldrig blev brugt. Jeg havde fine ting overalt. Jeg havde alt, men følte mig stresset og overstimuleret – ikke bare udefra, men også indefra.

Jeg føler mig rigere end nogensinde

I dag bor jeg i en lille etværelses. Mit fysiske rum er blevet mindre, mens mit indre aldrig har været større. Jeg er friere, mere kreativ, gladere, roligere og nyder meget mere livet og dets relationer. Jeg har alle forudsætninger for at være den bedste version af mig selv - både som ven, kæreste og medmenneske. Jeg ejer ikke meget, men jeg føler mig rigere end nogensinde.

Jeg vil ikke pushe andre til at gøre det samme som mig. Hvis man skal gøre som mig, skal man virkeligt ville det, for at det skal føles rigtigt. Jeg har været så privilegeret, at jeg har kunnet vælge.

Det er ikke alle, der kan det. Hvis man bliver tvunget ud i at afskaffe sig sine ejendele, så er det naturligvis mere vanskeligt, og det kan føles begrænsende, når man ikke kan få det, man gerne vil have.

Men jeg tror, at næsten alle de venner og bekendte, der har besøgt mig i mit lille hjem, har givet udtryk for, at de gerne vil gøre noget lignede selv. De vil gerne opleve den frihed, jeg har. Og den slags inspiration vil jeg gerne give videre.

LÆS OGSÅ: Christina fik besøg af en oprydningsekspert: Sådan gik det

Materielt affald

Min interesse for downsizing begyndte allerede i 90’erne, da jeg læste “Clear Your Clutter with Feng Shui” af Karen Kingston. Hun var en af de første til at forklare, hvor godt det er for vores sind, at der er pænt og ryddeligt omkring os, og at vi bliver nødt til at komme af med materielt affald for at frigøre tankerne.

Jeg tænkte meget på den bog, da jeg blev skilt og måtte flytte fra den store villa til en fireværelses lejlighed med børnene.

Det er jo naturligt, at man i forbindelse med en flytning må skille sig af med alt det, der har hobet sig op i tidens løb og smider det ud, man ikke har behov for eller plads til. Ting, man har glemt, at man havde eller beholdt af dårlig samvittighed.

Sådan en renselse er ikke helt enkel. Den tager meget tid og kan være meget smertefuld. Det gør ondt at skille sig af med tøj, der viser, hvem man engang var. Eller ubrugt hobbyudstyr, der er beviset på en drøm, man aldrig udførte.

Man bliver nødt til at være stærk og ærlig overfor sig selv. Belønningen er mindre stress. Det er en befrielse – tro mig.

LÆS OGSÅ: Oprydningsguruen Marie Kondo: De 10 vigtigste tips til at rydde op

Jeg har meget mere energi end tidligere

Da børnene så flyttede hjemmefra, byttede jeg lejligheden ud med en etværelses. Jeg rensede ud. Smed ud. Solgte og skaffede mig af med omkring 80 % af alt, jeg ejede.

Der er nogle regler. Du må selvfølgelig ikke uden videre skaffe dig af med arvegods. Jeg beholdt så meget, jeg kunne, og valgte i stedet at skille mig af med alle de nipsting, der havde sneget sig ind i tidens løb. Hver gang jeg bruger mormors turkise kagefad, føler jeg glæde og tænker på hende. Kagefadet betyder meget mere for mig end en nyproduceret, anonym tallerken.

Min begrænsede plads betyder også, at jeg har skulle lave nogle kompromisser. Og de har vist sig at fungere helt fint. Jeg arbejder ved køkkenbordet. I stuen har jeg min seng i den ene ende og min sofa i den anden.

Farvel til tv'et

Jeg har skaffet tv’et af vejen. Mine vægge er i rolige farver, og jeg har ikke så meget kunst på væggene. Mit klaver står op ad væggen og jeg spiller på det hver dag, fordi jeg har tid og lyst. Lejligheden har heldigvis også en balkon, og den giver mig en følelse af plads, når jeg træder ud på den. Derfra er der en udsigt med trækroner og hav: Naturens eget maleri.

Jeg har meget mere energi end tidligere. Nogen vil måske mene, at den er kommet naturligt, efter mine børn flyttede ud. Men jeg tror mere, det har med mine omgivelser at gøre. Det, jeg ser, er det, jeg ejer. Hverken mere eller mindre. Og eftersom jeg ikke har så meget plads, så køber jeg heller ikke så meget mere.

Hver en ting er et bevidst valg. Og selvom min oase er lille bitte, så er det en oase af ro og harmoni, som jeg aldrig havde i den store villa.

Det er først og fremmest den mentale proces, der engagerede mig, men det er også en stor bonus, at jeg både sparer penge og laver et mindre klimaaftryk. Jeg redder ikke verden, men det føles rigtigt at hoppe af konsumer-karrusellen og sætte pris på naturen og det, jeg har.

Katarinas 5 råd til downsizing

1. At have et lille hjem betyder nødvendigvis ikke, at man skal have små møbler. Tværtimod. Det kan give en følelse af luksus at have en lækker sofa, gulv-til-loft-gardiner og en stor seng. Det er følelsen af luksus og ikke forsigtighed, der skal efterstræbes.

2. Man kan gå meget mere op i kvalitet, når man har få ting og en lille lejlighed. Behold altid det bedste, du har. Har du brug for ting, så køb genbrug – her er udvalget ofte stort og prisen lav.

3. Spejle er en god måde at fange og sprede dagslys. Det giver samtidig en følelse af, at rummet er større, end det egentligt er. Men du bør overveje nøje, hvor du hænger det, da det kan skabe en visuel overstimulering, når det reflekterer for meget.

4. Lær dig selv at elske tomrummet. Det er lige så vigtigt som ting i sig selv.

5. Være restriktiv med pynt, der ikke har nogen praktisk funktion. Vær til gengæld generøs med blomster og planter. De overstimulerer ikke sindet på samme måde, men giver ro i øjet og harmoni i rummet.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også