Selvudvikling

Karen Thisted: Smukke kvinder har det nemmere

af Camilla Leyla Lind 11. maj 2014
foto Lea Meilandt
Hun er altid gået til livets buffet med en ustoppelig appetit. Ordet nej har hun aldrig taget i sin mund, og det har ført til et liv fyldt med udfordringer, oplevelser og nedture. Mød 67-årige Karen Thisted til en snak om at have angsten som sin følgesvend og om at bide livet i låret.

Som journalist har Karen Thisted været her, der og alle vegne, og i de senere år er hun tonet bramfrit frem på skærmen sammen med Suzanne Bjerrehuus i tv hit som "Mormors bordel". Sidste år udgav hun erindringsbogen "Så skal der leves", der opridser glimt fra et farverigt liv både privat og professionelt. Hun er kendt for at tale højt, tit også før hun tænker.Om Karen Thisted er for meget?Ja, mener hun selv, men hun kan ikke finde ud af at være anderledes. Bag rappenskralde-facaden gemmer der sig dog en sårbarhed, der i dag har ført til, at hun har valgt at leve alene.

 Hvad er dit livs største bedrift?

"Hun bliver sikkert rasende, fordi jeg siger det, men det største er helt klart, at jeg har fået min datter. Hun er i dag 42 år og har fået en lille dreng, Adam, der er mit ét og alt. Lige så sjovt jeg har haft det med mit arbejde, lige så sjovt har det været at være mor. Inden jeg fik min datter, gik jeg og var så nervøs for, at jeg ikke kunne få børn, fordi jeg havde fået en abort hos en kvaksalver. Jeg var derfor sikker på, at jeg ikke kunne få børn. Det havde de også sagt til mig på sygehuset. Så da jeg blev gift, var jeg meget ivrig efter at prøve at få et barn, og jeg var kun 23 år, da jeg blev gravid. Jeg var lykkelig."

 

Har det konsekvenser at have stor appetit på livet?

"Jeg kan nok ikke løbe fra, at jeg altid har haft en vild lyst til at sige ja til alt og kastet mig ud i det meste. Det kan da godt være, at det har givet mig nogle skrammer. Siden jeg blev ramt af en depression, har jeg gået til psykiater, og min psykiater har set mig i nogle af de tv-programmer, jeg har medvirket i sammen med Suzanne Bjerrrehuus. Da han havde set "Mormors bordel", sagde han til mig, at han havde bidt mærke i, at jeg giver alt i mig - hvert sekund og hele tiden. Jeg involverer og engagerer mig til fingerspidserne. Det er nok psykisk hårdt, men jeg kan ikke finde ud af at gøre det anderledes. Jeg gør alt 110 procent." 

Jeg havde været hos lægen, fordi jeg havde været så træt og småsløj gennem længeretid, men ingen kunne rigtig finde ud af, hvad jeg fejlede. Jeg kom til sidst op til læge nr. 30, der gav mig diagnosen depression. I tre måneder lå jeg bare i min seng alene

Karen Thisted om sin depression

 

Hvordan oplevede du at blive ramt af en depression?

"For nogle år siden skrev jeg en bog med Benny Andersen og Johannes Møllehave - de leverede alt, mens jeg sad der og sugede deres vise ord til mig. Da jeg havde afleveret bogen, sænkede der sig et mørkt tæppe ned foran mine øjne. Jeg havde været hos lægen, fordi jeg havde været så træt og småsløj gennem længeretid, men ingen kunne rigtig finde ud af, hvad jeg fejlede. Jeg kom til sidst op til læge nr. 30, der gav mig diagnosen depression. I tre måneder lå jeg bare i min seng alene. "

"Nogen var så søde at lægge lidt mad ude foran min dør. Det tog mig så lang tid at få det bedre, selv om jeg blev medicineret. I dag er jeg kommet mig, men jeg kan stadig ikke sige, hvad er gjorde, at jeg fik den her depression. Mange siger, at det hænger sammen med, at jeg lige var færdig med bogen, men det tror jeg ikke selv på. Jeg var glad for at have lavet den bog og lykkelig over at have fulgt de to kloge mænd. Det er jo ikke altid, at man kan finde en årsag - nogle gange tror jeg, at sådan noget kommer som et lyn fra en klar himmel."

> Læs også: Hvem gider egentlig at være perfekt? 

Kan man slippe angsten for at blive deprimeret igen?

"Nej, aldrig. Den er der altid. Og bare jeg har det lidt anderledes, så tror jeg, at det er på vej igen. Det er otte år siden, og angsten er der stadig. Jeg har bare lært at leve med den. Suzanne Bjerrehuus har haft alvorlig kræft, og vi talte forleden om det med angsten. Hun slipper jo heller aldrig af med den. Uanset hvilke alvorlige sygdomme og kriser vi bliver udsat for, så sætter angsten sig fast. Du kan nok sammenligne det med at blive svigtet af kærligheden - det tager også noget tid at tro på, at du kommer til at kunne elske igen - og pludselig er du smaskhamrende forelsket på ny." 

Hvad er det bedste ved Karen Thisted?

"For mig selv er den bedste egenskab, at jeg kan blive rigtig rasende og gal, men tilgiver så let. Hvis nogen har gjort mig vred eller ked af det, så kommer jeg let over det. Så kan jeg nærmest ikke huske, hvad jeg blev gal over - næsten som hvis jeg var senil. Det er en stor gave, synes jeg. Bliver man ved med at gå og bære nag og være uvenner, så er det forfærdeligt og enormt energikrævende. Jeg tror, det gør min gang på jorden lettere." 

Hvad har livet lært dig om kærlighed?

"Jeg har virkelig oplevet kærlighed, så det batter, og det er jeg helt vild med. Som ung mødte jeg en fyr, Claes, en sommer i Liseleje. Ham blev jeg kærester med, uden at mine forældre vidste det. Han var så flot, socialdemokrat og rørlægger, og det vidste jeg, at min far ikke ville billige. I dag er jeg så flov over det, men jeg fulgte ikke mit hjerte og gjorde det forbi med ham."

Mænd er altså bare bedre til at være ledere. Jeg er simpelthen så skuffet over Helle Thorning-Schmidt - jeg synes, hun er et enestående eksempel på en kvinde, der ikke skulle have sagt ja til at være leder.

Karen Thisted om kvindelige ledere

"Senere, da jeg var blevet gift og havde fået barn, sad jeg en dag hos damefrisøren og så en stor artikel om Claes i Billedbladet. Claes var blevet rig, boede i Sydengland på et slot, importerede fisk fra hele verden og stod sammen med prins Philip fra det engelske kongehus. Og det værste var, at der bare stod den lækreste kone med en rød sportsvogn ved siden af ham. Åh nej altså - mit hjerte hoppede lige et slag over, men så måtte jeg lade være med at tænke mere på det."

"10-15 år senere lavede jeg så et program med en skøn journalist, Dorthe Warnø, der handlede om kærlighed. Hun kom op i mit sommerhus og interviewede mig flere gange. En dag fortalte jeg hende historien om Claes og sagde, hvor dum jeg havde været. Noget tid efter ringede Dorthe og spurgte, om jeg lige ville komme ned på Sandkroen, hvor Claes og jeg en gang havde danset med hinanden. Da jeg kom derned, gik der en dør op og ind kom Claes - det var 40 år siden, vi havde set hinanden! Han så stanggodt ud. Det var vidunderligt. Og siden da har vi været gode venner." 

 

Er det bedre at være alene end at være to?

"Det er i hvert fald nemmere. Jeg duer simpelthen bare ikke til at være fast sammen med nogen. Det kan jeg lige så godt se i øjnene, for jeg er meget jaloux anlagt. Jeg boede med Klaus Kjellerup fra Tøsedrengene i otte år, og vi havde det skønt sammen, indtil han forlod mig. Av, det gjorde altså ondt, og i bund og grund døjer jeg nok meget med følelsen af mindreværd. Jeg har altid fundet sådan nogle flotte, flotte mænd, som alle pigerne var vilde med."

> Læs også: Anni Fønsby: Dét lærte jeg af at være i fængsel

Er der noget, mænd er bedre til end kvinder?

"Ja, det er frygteligt at sige, og jeg bliver nok også skældt ud, men mænd er altså bare bedre til at være ledere. Jeg er simpelthen så skuffet over Helle Thorning-Schmidt - jeg synes, hun er et enestående eksempel på en kvinde, der ikke skulle have sagt ja til at være leder. Det hænger måske sammen med, at vi kvinder endnu ikke er skolet nok til det- vi kan i hvert fald ikke helt finde ud af det. Der er mange højtprofilerede kvinder i dansk politik i øjeblikket, men se nu noget fnidder det hele er. Vi kvinder er ikke gode nok til at være bulldozere - vi bliver nervøse, sentimentale, intrigante og sladretanteagtige. Det pjat bruger mænd sgu ikke tid på. "

 

Hvad skammer du dig over?

"Jeg skammer mig over ikke at være en god ven. Suzanne Bjerrehuus siger, at jeg sulter mine venner, og det er forfærdeligt, men sandt. Jeg slukker min telefon i flere dage ad gangen, for jeg har simpelthen ikke kræfter til både at skrive, være med i programmer og samtidig være der for mine venner. Flere har sagt, at jeg ikke behøver at fortælle anekdoter og være på, når vi er sammen, og at jeg i stedet bare kan sidde stille, uden at der bliver krævet noget af mig. Men det kan jeg ikke finde ud af."

"I virkeligheden er det måske lidt frygteligt. Men jeg er jo blevet så gammel, 67 år. Min far døde, da han var 70 år, og hvis jeg kun har tre år tilbage, så gider jeg altså ikke begynde at lave om på den måde, jeg altid har fungeret på. Jeg kender en masse rige kvinder, der aldrig har arbejdet - jeg har tænkt mig at arbejde, til jeg falder død om, og så har du bare ikke tid på samme måde. Så har jeg jo også mine travle veninder, der også arbejder meget, og de har heller ikke den slags tid, men det er stadig noget, jeg skammer mig over."

 

Tror du, at udseende betyder noget, når kvinder skal frem i verden?

"Ja, er du tosset! Selvfølgelig gør det det. Smukke kvinder har det så meget nemmere. Der er utallige eksempler på kvinder, der får gode jobs, fordi de ser godt ud og lige har knaldet den rigtige. Det er frygteligt at sige, men det er altså sandt. De fleste kvinder, der dukker op på tv, de ser jo brandgodt ud - det er da ikke tilfældigt. Det er meget sjældent, at der er nogle meget grimme kvinder, der bliver udnævnt til noget. Man så godt nok lige Birthe Rønn Hornbech, der ikke var specielt køn og lidt tyk, men ellers er der ikke mange andre eksempler. Det sjove er, at mange af mændene jo ligner lort." 

Smukke kvinder har det så meget nemmere. Der er utallige eksempler på kvinder, der får gode jobs, fordi de ser godt ud og lige har knaldet den rigtige. Det er frygteligt at sige, men det er altså sandt.

Karen Thisted om smukke kvinder

Hvad kan gøre dig ked af det?

"Når nogen, jeg holder af, bliver syge, og når jeg bliver konfronteret med livets skrøbelighed. Jeg har altid brugt alt, hvad jeg havde af kroner og ører. Rub og stub. Nogle gange tjener jeg gode penge, og andre gange tjener jeg intet, men jeg elsker at bruge penge på at have det sjovt og godt. For hvis jeg er væk i morgen eller ligger på mit dødsleje, tror jeg ikke, at det er de brugte penge, jeg vil fortryde. Tværtimod."

"På et tidspunkt inviterede jeg min datter og barnebarn til Disneyland i Paris. Jeg bestilte rejsen på nettet nogle måneder før, og de glædede sig som vanvittige. Da vi kom til lufthavnen, fandt jeg ud at, at jeg havde booket billetter til en forkert dato, og alt var udsolgt. De eneste billetter, jeg kunne få, var førsteklasses-billetter til London. Dem købte jeg og tømte alle mine konti. Vi kom så af sted, men manglede jo stadig et hotel. Jeg fandt et hotel, der hed noget med Tower - det var ét af de eneste ledige, så det nappede jeg, uden at se hvad det kostede. Det kom til at koste mig 50.000 for fem nætter, men jeg fortryder det ikke. Vi havde sådan nogle gode dage, selv om jeg stadig betaler af på hotellet. Men sådan skal det bare være. Livet skal leves." 

Hvad er meningen med livet?

"Jeg har engang lavet noget journalistik med Ole Lippmann, som var frihedskæmper i Danmark. Jeg interviewede ham og stillede det samme spørgsmål: Hvad er meningen med livet? Han svarede, at man altid skulle have en plan med sit liv - for har du ingen plan, har dit liv ingen mening, og det har jeg altså taget til mig. Min plan er nu blevet udvidet med et menneske, mit barnebarn, men dengang var min plan, at jeg ville gøre alt for min datter, for at hun skulle føle sig elsket, få et godt liv, give hende oplevelser, litteratur og kærlighed, give hende god mad og en stærk vilje. Det er altså utroligt godt at give sig selv en plan - jeg husker mig selv på min hver evig eneste dag. Mit liv har været så dejligt og meningsfuldt, så hvis jeg døde nu, kunne jeg ikke være andet bekendt end at tage det i strakt arm." ¦