Renée Toft Simonsen klumme
Selvudvikling

Kapitalisme på højt plan

13. februar 2013
af Renée Toft Simonsen
Vi kan være glade for, at banken tjener tonsvis af penge på os, for hvis de ikke gør, kommer de og henter dem over skattebilletten

En af vores allerstørste banker, Danske bank, har et plettet image, står der i Politiken, fordi de for femte år i træk aflægger et regnskab med et lille overskud. Overskuddet er målt op til cirka 2,3 procent forrentning af deres egenkapital, hvilket står i skærende kontrast til 2005-2006, hvor banken kunne vise et overskud på 16 procent.

Men nu skal der også andre boller på suppen. Strategien for at vende bankens sølle overskud (på indlån får vi almindelige mennesker nu under 1 procent i forrentning) til et stort overskud er, at kunderne i stigende grad skal betjene sig selv med mobil og netbank. Fremover vil det kun være kunder med komplekse forhold, der kan blive rådgivet af et personale (læs - kunder med mange penge). Målsætningen for banken er nu at fyre cirka 1.000 mennesker oven i de 2.000, de allerede har fyret.

Banken indleder nu et charmeoffensiv for at få de ældre kunder ind i den digitale verden. Ud over småting som massefyringer skal nedskrivninger på dårlige lån finansiere en del af det tænkte overskud (igen skattekroner, og dermed skal dig og din nabo betale for de ringe beslutninger, banken har truffet). Sidst men ikke mindst skal overskuddet findes på gradvist stigende renter (som du betaler).

Renées klumme i sidste uge: Det er ikke altid let at hjælpe

Men alt er desværre ikke vundet gennem disse planer. Næ, en øget kundetilfredshed er også nødvendig for at nå i mål (den kan godt blive svær, banken er faldet 131 ud af 134 pladser i en ny imageanalyse). Tilliden skal genetableres ved at fokusere på kunderne, der skal have individuelle tilbud og rådgivning (gå lige længere op og se, om de to udtalelser harmonerer?). Slutteligt kan der være kunder, der vil ærgre sig over, at rationaliseringer og besparelser skal ende som øget indtjening til banken i stedet for lavere priser til kunderne!

Men ifølge Politikens analyse behøver kunderne bestemt ikke ærgre sig, fordi bankens kunder er skatteydere, og for samfundet som helhed er det afgørende, at de banker, der er så store, at de på ingen måde må gå ned, bliver så sundt kapitaliseret, at branchen under den næste bankkrise er i stand til at redde sig selv. Hvis det ikke er "ergo er morlille en sten", så ved jeg godt nok ikke, hvad det er? For med andre ord skal vi være glade for, at banken tjener tonsvis af penge på os, for hvis de ikke gør, kommer de og henter dem over skattebilletten. Velkommen til kapitalisme og markedsøkonomi på højt plan - sig mig, er det her den virkelige verden?

Kærlig hilsen
Renée

Læs også