https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/vold-prim.jpg
Selvudvikling

Kan din kæreste blive voldelig?

20. august 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
I Danmark udsættes omkring 30.000 kvinder for vold i deres parforhold hvert år. Er du på vej til at blive én af dem?

Ifølge "Krisecenter for voldsramte kvinder og børn" oplever ca. 30.000 kvinder at blive udsat for vold i deres parforhold. Hvert evigt eneste år. Og de 30.000 er selvfølgelig kun dem, man kender til. Under overfladen er tallet givetvis langt, langt højere, og i øvrigt er det faktisk ikke altid kvinder, det går ud over. Selvom det oftest er det såkaldt svage køn, der må lægge krop til, så kan volden også gå den anden vej. Kvinder kan også sagtens være voldelige overfor deres mænd.

Kompliceret proces
Når man står udefra kan det være svært at forstå. Hvorfor bliver mennesker i et forhold, som har en voldelig karakter - hvad enten det så handler om psykisk vold eller fysisk vold? Men så nemt er det ikke. "Alle der har været igennem en skilsmisse ved, hvor smertelig en proces det er, og hvor lang tid det tager. Læg 10 gange så mange komplicerede følelser og problemer oveni, så får man en ide om, hvor vanskelig og langvarig en proces det er at komme igennem en skilsmisse fra en voldelig partner", fortæller Kvindecenter.dk om problemet.

Advarselstegn
Et andet problem er, at et voldeligt parforhold jo ikke starter som et voldeligt parforhold. Det starter som et helt almindeligt parforhold, hvor man elsker hinanden, men hvor noget går galt undervejs, så det langsomt bevæger sig mod at være voldeligt. Men der er nogle advarselstegn på vejen. I app'en "Rigtige kærester", som Landsorganisationen af kvindekrisecentre står bag, lister de en række signaler, som kan tyde på, at dit parforhold er ved at bevæge sig i en voldelig retning. Rådene er rettet mod unge kærestepar, men gælder selvfølgelig uanset alder - og også, hvis I er gift.

Det, du skal være opmærksom på, er:

1. Din kæreste er ekstremt egoistisk.
Kæresten har ikke fornemmelse på dine behov, men vil hele tiden have sin vilje.

2. Din kæreste forsøger at isolere dig fra dine venner/familie.
Kæresten vil gerne have dig for sig selv, fordi du er lettere at styre, hvis dumister kontakten til dine venner, familie og øvrige netværk.

3. Din kæreste taler ned til dig
Det kan være, at din kæreste kritiserer dig meget - også foran andre. Måske kalder din kæreste dig for noget grimt.

4. Din kæreste ignorerer dig
Din kæreste vælger nogle gange at overse din tilstedeværelse totalt, hvilket kan give dig en mindreværdsfølelse.

5. Din kæreste er sygeligt jaloux
Alle kan blive jaloux, men er din kæreste typen, der bliver voldsom, bør du betragte det som et advarselstegn.

6. Din kæreste overvåger dig.
Din kæreste forhører dig om, hvor du har været, og hvem du har været sammen med og kan finde på at ville tjekke din telefon eller mail.

Tjek også hjemmesiden for Landsorganisationen af kvindekrisecentre, LOKK her


Eller læs artiklen: Pernille Aalund: Fik bank af teenagekæresten

Læs også