https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/broccoliprim.jpg
Selvudvikling

Kan broccoli banke brystkræft?

22. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Den er rasende sund, den grønne sag. Nu viser undersøgelser, at broccoli måske også kan være gavnlig i kampen mod brystkræft.

Der er nærmest ikke dét, broccoli ikke er godt for. At det har en positiv, forebyggende effekt på hjertekarsygdomme og forskellige former for betændelsestilstande og kræftformer, har vi vidst længe. Også at vores immunsvar elsker de antioxidanter, den giver os. Men nu har forskere fra Institute of Food Research hapset vidunder-molekylet sulforafan fra grøntsagen og puttet det i et kosttilskud, der lige nu gives til en række amerikanske, brystkræftramte kvinder, skriver kk.no. Forskerne håber og tror nemlig på, at kosttilskuddet kan bremse udviklingen af kræftceller, og at sulforafan øger kroppens eget cancer-forsvar. Og så peger undersøgelserne oven i køber på, at stoffet også kan stoppe udviklingen af kræftceller, der er resistente overfor kemoterapi og strålebehandling.

Spis rigeligt!
"Det tyder på, at stoffet bodrager til at opretholde balancen af kroppens antioxidanter og i øvrigt modvirker de dårlige ting, vi henter gennem kræftfremkalden stoffer gennem miljøet eller kosten," siger en af lægerne bag undersøgelsen. Hemmeligheden hedder glucoraphanin og er et stof, der findes i broccoli, som får kroppen til selv at danne sulforafanen. Men det er ikke nok at snuppe en mundfuld ny og næ. I hvert fald ikke, hvis du vil spise den ægte vare og ikke ty til kosttilskud. Faktisk skal der ret store mængder broccoli til, men så høster du også gevinsten. Tre-fire gode portioner om ugen skulle være sagen, Maria Traka selv er overbevist om effekten.
"Efter at have set beviserne, spiser min familie broccoli tre-fire gange om ugen," siger hun.

USA viser vejen
Og for tiden bliver der altså udført forsøg med broccoli-baserede lægemidler. Ved John Hopkins University og Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center i USA får kvinderne med brystkræft to gange dagligt, mens Knight cancer Institute i oregon giver deres patienter broccoli-ekstraktet hele tre gange om dagen i to måneder i håb om, at dtr kan stoppe væksten af kræftcellerne. Vidunder-sulforafanen kan, hvis det gør, hvad forskerne regner med, få generne til at øge niveauet af antioxidanter og stimulere kroppen til at skille sig af med de enzymer, der kan være kræftfremkaldende. Vi krydser fingre imens ...

Læs også "kan anoreksi kurere kræft?"

Ved du, at "Det skal du spise mere af?"

Shop sundhed … lige her!

Helle for horoskoper! Tjek det her!

Læs også