https://imgix.femina.dk/media/article/1550_sexchikane.jpg
Selvudvikling

Julefrokostflirt: Hvor går grænsen?

10. december 2015
af Charlotte Kobberøe Fink, redigeret til web af Charlotte Hallbæck
Foto: Pantherstock
Når arbejdspladsens almindelige rammer skiftes ud, slipper de fleste tøjlerne i en eller anden grad. Tilsæt store mængder snaps og andre former for alkohol, en nissehue eller to og en playliste med julemusik. Grundlaget for en god firmajulefrokost er lagt, men i samme omgang opstår risikoen for, at du pludselig befinder dig i en situation, hvor kollegaen eller chefens attribut-strejfende hånd føles yderst upassende. Men hvor går grænsen for, hvad der er okay til julefrokosten?

Julefrokosten den ene aften om året, hvor vores fælles referenceramme for, hvordan vi er sammen på arbejdspladsen, udvider sig. Det fortæller livsstilsekspert Helle Lundsgaard fra Drømmefabrikken Kommunikationsbureau i et interview med FEMINA.

– Hvis man for eksempel er opdelt til hverdag, hvor de søde piger sidder inde på kontoret, mens de flotte fyre arbejder ovre på lageret, opstår der ofte romancer til julefrokosten, fordi man går og kigger langt efter hinanden til hverdag ... Der er nogle, der bliver meget kærlige, når de får noget at drikke, og det kan være svært at styre følelserne, når man har det sjovt og giver los. Nogle bliver mere modtagelige over for flirt eller presser mere på, og til en julefrokost får man mulighed for at slippe det løs. Og mange synes jo, at det er helt okay, at man kan flirte, danse og have det sjovt, men det er meget individuelt, hvor grænserne går, siger Helle Lundsgaard.

Sig fra!

Og det med grænserne er uhyre vigtigt, mener arbejdsmiljøkonsulent hos HK/Privat June Halvorsen. Man skal sige FRA, hvis man føler, flirten med kollegaen bliver for meget, eller hvis en pludseligt påtrængende chef får én til at få det dårligt. For selv om en hånd på bagen eller en upassende bemærkning til julefrokosten opfattes som seksuelle tilnærmelser og ikke som decideret sexchikane, så kan der enten ske en kulmination til julefrokosten på en chikane, der måske er foregået i det skjulte inden – eller det kan være begyndelsen på det.

– Ifølge arbejdsmiljøloven er sexchikane en form for mobning af seksuel karakter. At man får en grov og krænkende opmærksomhed, som gentager sig over tid – selv om man har sagt fra. Det er jo ikke det, der sker til en julefrokost. Men der kommer måske en række seksuelle tilnærmelser, og hvis man ikke kan lide dem, så skal man med det samme få sagt, at man ikke bryder sig om det. Hvis krænkeren måske synes, han har modtaget nogle signaler, der ikke var tiltænkt, så er der en risiko for, at chikanen kan begynde til julefrokosten og udvikle sig derfra.

Hævnporno er aldrig kvindens skyld! Læs Renée Toft Simonsens klumme

Og det er dét, der er med julefrokoster. Den person, som måske har opført sig upassende til julefrokosten om fredagen, er man nødt til at se i øjnene på jobbet mandag morgen. Og selv om mange af os måske vil være tilbøjelige til bare hurtigst muligt at fortrænge det, hvis vores grænse er blevet overskredet, så skal vi altså tage konfrontationen i ædru tilstand, så vi er sikre på, at det var en engangsmisforståelse.

– Derfor er det enormt vigtigt at mærke efter sine egne grænser. Føler jeg, at det her er krænkende, føler jeg mig utilpas, eller får jeg kvalme over de tilnærmelser, som vedkommende har givet mig? Sig både klart fra i situationen, og så skal du mande dig op og også få talt om det om mandagen. Konfrontér personen i fred og ro og få sagt, at du ikke synes, det var okay med det klap i røven eller den kommentar. At det gik over din grænse, og at du formoder, det var en fejl, som nu er afsluttet, siger June Halvorsen til FEMINA.

Har vi svært ved at konfrontere grænseoverskridende mænd?, spørger Renée Toft Simonsen i denne klumme

5 råd fra HK til at tackle sexchikane

En undersøgelse fra HK viser, at 29 procent af medlemmerne har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen (33 procent af kvinderne og 7 procent af mændene). Derfor handler det om at få sagt fra så tidligt som muligt.

- Oplever du, at din kollega eller chef bliver for nærgående til julefrokosten, så sig klart og tydeligt fra i situationen, og flyt dig fra vedkommende. Tag fat i personen mandagen efter, når alkoholen er ude af blodet, og gør det klart igen, at du følte, din grænse blev overtrådt, og at det ikke er noget, du vil finde dig i.

- Når du siger fra, så er det en god idé, at du gør det beviseligt, så din krænker ikke på noget tidspunkt kan sætte spørgsmålstegn ved, om du har sagt fra. Gem mails og sms’er, og/eller alliér dig med en kollega, der kan overvære, at du siger fra.

- Tal med andre. Læg ikke skjul op over for familie, venner og kolleger, at du bliver chikaneret.

- Tag fat i din arbejdsmiljøkonsulent eller tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, eller din fagforening, hvis chikanen ikke stopper.

- HUSK: Det er IKKE din skyld, hvis du bliver chikaneret. Det er et arbejdsmiljøproblem og ikke dit personlige ansvar.

Kilde: June Halvorsen, HK Privat

Læs også