Sara_Rahmeh
Selvudvikling

Jeg skammer mig ærligt talt over, at jeg - en 38-årig, fuldvoksen kvinde elsker det. Men det gør jeg

18. januar 2024
Sara Razavi
Sara Rahmeh har fundet et helt særligt fællesskab med andre bogelskere – og ja, det sker på TikTok.

Sara Rahmeh er forfatter og manuskriptforfatter. Kommentaren er et udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg elsker TikTok. Det er ikke nemt at sige højt, jeg skammer mig ærligt talt over, at jeg, en 38-årig, fuldvoksen, nogenlunde fornuftig kvinde, er så glad for det sociale medie, der mest af alt bruges af mennesker halvt så gamle som mig.

Det er for mig det bedste tidsfordriv, jeg er stødt på, det mentale afbræk, der giver mig energi til at komme igennem mine travle dage.

Og bevares, jeg er klar over, at det i sin essens ikke er den sundeste måde at tage pauser på. Ja, det er sikkert sundere at meditere eller motionere eller kigge på en blank væg og tænke over livet. Men jeg vil ærlig talt hellere scrolle på TikTok.

Mediet består primært af korte videoer om alt fra himmel til jord. Man kan følge de mennesker, man synes, er interessante, og så har TikTok en ”for you”-side, som viser videoer, algoritmen tror, du vil kunne lide, baseret på hvilke videoer du ser og reagerer på.

Kort sagt kan du slå hjernen fra og se den ene video efter den anden i en uendelig strøm af underholdning.

TikTok har lært mig rigtig mange ting, nogle mere nødvendige end andre, men lad mig have lov til at overdrive lidt og sige, at mit liv er blevet et sjovere sted at være, efter jeg har lært at man kan bage en kage med en dåse kikærter.

Tak, TikTok. Men hvad er det lige præcis ved TikTok, der er så tillokkende? Hvad er det, der kan holde mig limet til min telefon, når jeg burde sove. Nej, det er ikke virale pastaopskrifter med fetaost eller søde kattevideoer, der holder min interesse fanget.

Jeg har opdaget et community af bogelskere, der hedder Booktok, som poster videoer om bøger og læsning.

Jeg elsker at læse bøger, jeg læser hver dag og forlader aldrig mit hjem uden en bog i tasken eller min Kindle. For mig er self care en tur i en boghandler, ikke i en spa.

Jeg har altid været alene med min kærlighed til bøger, ingen i min omgangskreds eller familie deler min fascination af historier, derfor var det for mig følelsen af et varmt kram, af en ven, du har savnet, da jeg opdagede Booktok.

Her fandt jeg mennesker fra overalt i verden, der kunne grine og græde over de samme fiktive karakterer, som jeg selv elsker og tænker over dagligt, selv om de kun lever mellem siderne i romaner.

Jeg fandt folk, der som mig køber flere forskellige udgaver af deres yndlingsbog, folk, der altid siger: ”nej, jeg har ikke set filmen, jeg har læst bogen”. Kort sagt, fandt jeg mit folk på TikTok.

Jeg føler mig set og hørt og scroller lystigt videre ... også når jeg virkelig burde sove.

Min smag i bøger har også ændret sig, jeg læser meget mere diverst, end jeg nogensinde har gjort før, fordi jeg opdager bøger, jeg ikke har stødt på før TikTok.

Lige nu læser jeg ”The Lesbiana’s Guide to Catholic School”, som er en queer young adult-fortælling om en ung mexicansk kvindes navigation af sin seksualitet og hendes families forventninger til hende.

Jeg læser ”Yellowface” af R.F Kuang, en suveræn forfatter, der har skrevet en satirisk fortælling om den amerikanske forlagsbranche.

Jeg læser om mennesker, der ikke ligner mig, og om andre, som gør. Jeg læser om dilemmaer, jeg aldrig har mærket på min egen krop og anekdoter om barndomsminder, jeg kender så godt, at bog-en føles som et uddrag af min egen historie.

Jeg læser ud over mit eget verdenssyn og forståelse, og gennem bøger bliver jeg rig. Stinkende rig på historier og viden, måske mindre rig på kontoen, for jeg køber så mange bøger.

Jeg bilder mig selv ind, at det er en investering, afkastet er måske ikke kroner og ører, men empati og en umættelig nysgerrighed for mennesker og de for-tællinger, de rummer.

For mig er det ret simpelt, jeg ser magien i litteraturen, og jeg elsker den måde, den bringer os tættere på hinanden til trods for vores forskelligheder. Det er derfor, jeg elsker TikTok.

Her har jeg mødt et hav af mennesker, der elsker, lige som jeg elsker, og læser, som jeg læser, spredt ud over hele verden. Jeg føler mig set og hørt og scroller lystigt videre ... også når jeg virkelig burde sove.

Kommentaren blev udgivet i femina uge 48, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også