https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-3-kopi-2.jpg
Selvudvikling

Jeg kan ikke glemme hans utroskab

8. august 2011
af Renée Toft Simonsen
Skal man give sin mand en chance, efter han har været utro?

Læs også: Sæt tid af til at kysse hinanden

Kære Renée
Jeg har kendt min mand i snart 25 år, og vi har tre dejlige børn. Vi har oplevet en masse sammen, og tingene har kørt for os. Min mand blev imidlertid vraget til et job, som han "regnede" med at få, og det knækkede ham. I løbet af sidste år blev han mere og mere fjern, vred og aggressiv. Jeg mente, han havde en depression, og konfronterede ham med det, men han ville ikke høre. Jeg savnede virkelig nærvær, kærlighed. Det endte med, at han fortalte, at han havde haft en affære, og min verden styrtede fuldstændig sammen. Det har virkelig været hårdt, og jeg er stadig så såret.

Han har ikke set hende særlig meget. Han har bittert fortrudt, og han angrer, prøver virkelig på at ændre sig. Han kan slet ikke forstå det selv og har været i en slags osteklokke. Han arbejder ikke så meget mere, men er meget sammen med os og prioriterer os højt. Mit problem er bare, at han virkelig har ødelagt noget helt inde i hjertekulen, og jeg kan ikke tilgive det (fik det at vide for seks måneder siden). Vi har det godt sammen nu, men hvis jeg vil snakke om det, bliver han vred, fordi han skammer sig. Vi har gået til noget parterapi, men synes ikke, det har været fantastisk.

Skal jeg stadig give det tid, eller tør jeg bare ikke tage konsekvensen og blive skilt?

Den frustrerede

Læs også: Skal jeg fortsat være elskerinde?

Kære frustrerede
Jeg forstår din sorg, og at du har svært ved at komme dig over din mands utroskab. Men jeg synes virkelig ikke, du skal smide et langt livs ægteskab og hele jeres historie væk på grund af den her ene gang. Der er ingen tvivl om, at det er et stort tillidsbrud, når en ægtefælle er utro, og det vil tage lang tid at reparere det brud. Men jeg tror, det kan lade sig gøre. Og seks måneder er ikke lang tid. Der er mange ting på spil her, men set i historiens lys er det måske efter 25 år sammen ikke fuldstændig unaturligt, at man giver efter for at prøve noget nyt seksuelt.

Jeg skriver ikke det her for at såre dig eller for at forklejne de følelser, der er forbundet med det svigt, du har været udsat for, men den seksuelle kraft er en stor og magtfuld kraft. Og jeg tænker, det er nøjagtig det, den er og intet mere. Jeres historie og ikke mindst det, at I nu sikkert skal blive gamle sammen, børnene er i vej, og I ser frem til mindre hårde og stressede tider, er ikke værd at smide væk for en enkelt fejltagelse.

Det lyder ikke, som om din mand er forelsket i en anden, han vil dig og jeres ægteskab, han har rettet op på tingene og bruger nu sin tid sammen med dig. Han viser dig, at han vil dig, og at det var en fejl at give efter for den trang, han følte. Jeg synes, du skal arbejde med tilgivelse og finde det rum inde i dig, hvor du ved, at også du kunne begå en fejl, at vi alle kan begå fejl, og at vi ikke er mindre værd af den grund. Det lyder, som om du har en god mand, og de hænger ikke på træerne, og det lyder, som om skammen allerede har været straf nok for det, han har gjort.

Jeg synes, du skal give ham en chance. Faktisk tænker jeg endda, at den her episode i jeres liv kunne vendes til noget positivt på den måde, at I kan få snakket om, hvad det var, han længtes efter, og om det var muligt, I fandt det sammen i jeres ægteskab? Havde det været et tilbagevendende tema i jeres liv, ville jeg ikke skrive, som jeg gør, men var det mig, det var sket for, ville jeg håbe, jeg var i stand til at finde modet og vejen til tilgivelse.

Kærlig hilsen Renée

Se også: Brug for et råd om kærlighed? Spørg parterapeuten i feminashoppen.dk

Læs også