https://imgix.femina.dk/media/3dcaf49cbd91400c8cf7aa6a86791191.jpg
Selvudvikling

Jeg forstår ikke, hvad hun siger

8. juni 2010
af Renée Toft Simonsen
Det kan være svært at fortælle folk, at man har svært ved at forstå dem, men måske er det alligevel den bedste løsning at være direkte omkring problemet

Hej Renée
Jeg har en kollega, der er fra et andet land (siger ikke hvilket), og derfor taler ret gebrokkent. Jeg har virkelig problemer med at forstå hende, og jeg synes desuden, at hun er meget "lang i spyttet", når hun skal forklare noget. Det sidste sammenholdt med, at hun taler med en fed accent, gør, at jeg bliver helt træt på forhånd, når hun lukker munden op.
Hvordan kan jeg sige på en pæn måde, at hun skal tale tydeligere og ikke så floromvundet? Jeg vil nødig virke diskriminerende og vil bestemt heller ikke støde hende. Kan ikke få mig til at spørge hende, om vi ikke kan tale engelsk, da hun selv synes, hun mestrer det danske sprog. Tak for dine altid kloge svar, jeg er en stor fan af dine sider.

Mange hilsener
Sprognørden

Kære sprognørd
Jeg synes, det virker som et meget reelt problem, altså at have en kollega, du har svært ved at forstå. For ud over at det giver vanskeligheder i samværet og kommunikationen, så giver det jo også vanskeligheder i forhold til at have lyst til at være sammen, tænker jeg. Forstået sådan, at når man skal anstrenge sig voldsomt for at forstå, og det måske alligevel ikke lykkes særlig godt, så kan man måske have en tendens til at opgive samværet eller i alt fald formindske det.
Derfor synes jeg, du skal sige det til hende ligeud, ikke på en måde, hvor du kritiserer hende eller fremhæver hendes vanskeligheder, men hvor du i stedet trækker den hjem til dig selv, og så det, du problematiserer, er din egen evne til at tyde hendes måde at tale på. Jeg selv gør altid det, når jeg er sammen med f.eks. nordmænd eller svenskere, som jeg ved, vi sædvanligvis forstår uden de store vanskeligheder, men som jeg indimellem føler, jeg kan have svært ved at forstå, at jeg siger det, allerede inden vi indleder en samtale, men jeg siger det på en måde, så jeg tager eventuelle forståelsesvanskeligheder på min egen kappe.
For eksempel: "Jeg er bare så dårlig til at forstå norsk. Hvis nu det viser sig, der er noget, jeg ikke forstår, hvordan er så dit engelske?" Det kunne være en løsning, at du siger til hende, at du har lagt mærke til, at du er enormt træt, når I har snakket eller arbejdet tæt sammen, og at du har gransket hvorfor, for du holder i grunden så meget af hende og hendes selskab. I dine refleksioner er du kommet frem til, at det kræver meget energi af dig at forstå, hvad hun siger, og derfor spørger du, om det vil være o.k. for hende, hvis I prøver at tale engelsk sammen.
På den måde får du fortalt, hvad der generer dig, gjort det til dit eget problem, du får givet et forslag, der kunne være en løsning, og samtidig undgår du at sige noget om hende eller hendes evner til at tale dansk, men siger kun noget om dine egne evner til at lytte og forstå.

Kærlig hilsen
Renée

RELATEREDE ARTIKLER:

En kvinde er til jobsamtale

Vi vil kun have
pæne kolleger

Fyring Christina Signorelli

Kom videre efter
en fyring

Jesper Klit, Personlig gennemslagskraft

Kvinde brænd
igennem
professionelt

Læs også