dorthe kandi
Selvudvikling

Jeg elsker Tykke Ida

20. juli 2018
af Dorthe Kandi
Foto: Kamilla Bryndum
Ida Rud har fuldt fortjent fået masser af credit for at bidrage til, at vi alle får et mere nuanceret syn på krop, kilo og selvkritik.

Første gang jeg hørte Ida Rud, var i radioen i et P1-program, hvor hun roligt og velovervejet debatterede med en professor og læge (!) der mente, at tykke mennesker selv var ude om det. Ida og et par eksperter nuancerede debatten, mens professoren gentog det, som den ene ekspert kaldte ”anekdotiske påstande” og ikke reel viden. Det var utrolig tankevækkende.

Næste gang jeg ”mødte” Ida, var, da DR sendte miniserien ”Tykke Ida”, hvor hun ærligt, sårbart og sejt inviterer seerne ind i sit liv, hvor hun bl.a. kæmper med sit selvhad, fordi hun som tyk længe og ofte har fået at vide af andre og sig selv, at hun ikke er god nok, fordi hun ikke er tynd nok. Programmerne spørger:

Må man være tyk og elske sex? Må man spise is på gaden? Må man være glad og gå i stramt tøj?

Og Ida viser på livsbekræftende vis, at svaret selvfølgelig er JA! JA! JA! Og Ida har fuldt fortjent fået masser af credit for at bidrage til, at vi alle får et mere nuanceret syn på krop, kilo og selvkritik – og som Ida siger, ”hvis jeg bare har gjort forskel for én pige, vil det være det hele værd”.

Ida har gjort forskel for mange, mange piger – og kvinder, er jeg sikker på. Og hun har helt ret i, at livet er for kort til at hade sig selv.

LÆS OGSÅ: Dorthe Kandi: Er en bikini på min krop modigt?

Så kære Ida, tusind tak for, at du så gavmildt og ærligt deler ud af dine tanker og oplevelser. Tak for, at du generobrer ordet ”tyk” som en beskrivelse og ikke et stigma. Du har heldigvis oplevet at blive badet i kærlighed – og jeg tror, vi er mange kvinder i alle former og størrelser, der ligesom dig er trætte af at være utilfredse med os selv. Sammen kan vi sætte os selv og hinanden fri og forhåbentlig både skubbe til fordomme og manglende frisind hos andre og hjælpe piger, kvinder – og ikke mindst os selv – til at omfavne vores fantastiske kroppe langt mere i fremtiden.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også