Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvudvikling

Er en bikini på min krop modigt?

1. juni 2018
af Dorthe Kandi - a.k.a. curvy_kandi på Instagram
Chefredaktør Dorthe Kandi funderer over, hvorfor det egentlig er modigt at vise sin krop, som den er.

”Hvor er hun sej, flot, modig, naturlig, skøn og fantastisk”, ”Det er flot gjort”, ”Hold op, hvor er du sej”, ”Du er godt nok modig”.

Det var nogle af de mange skønne og dejlige kommentarer, jeg for nylig fik, da vi lavede en video til Q, hvor jeg danser i lidt forskellige bikinier og badedragter med budskabet en bikinikrop er en krop i bikini.

Jeg sætter selvfølgelig virkelig stor pris på alle kommentarerne. Virkelig! Det var ren lykke at læse dem igennem og mærke anerkendelse og glæde.

Kommentarerne viste måske også, hvor lidt vi desværre er vant at se kroppe, der ikke har de såkaldte idealmål. Og det er ærgerligt af mange grunde.

Blandt andet fordi de fleste kroppe ikke har idealmål, faktisk er idealer ofte tæt på umulige at opnå, det er derfor, de er idealer. Det betyder i mine øjne ikke, at vi ikke kan anerkende og beundre idealer – ligesom vi kan beundrer eliteatleter uden selv at skulle kunne løbe, svømme osv. lige så hurtigt.

Men det er ekstremt vigtigt, at vi husker, at idealkroppe også bare er kroppe og dem, der er indeni, er hverken bedre eller ringere mennesker end os andre.

Når vi næsten ikke ser det, vi kan kalde naturlige kroppe (er egentlig ikke vild med dette udtryk, for ingen kroppe er unaturlige i min øjne) i mediebilledet, så glemmer mange af os tilsyneladende, at de eksisterer og naturligvis har og skal have plads her i verden – selvom vi groft sagt jo bare kan se os omkring. For på stranden, i svømmehallen, på gaden – overalt er der heldigvis masser af skønne kroppe, som kommer i mange forskellige størrelser, former og udtryk.

LÆS OGSÅ: Kropspositivisme: 5 danske instagrammere, du bør kende

Men vi har en tendens til at dømme vores egne og andres kroppe ude. Og det værste er nok, at nogle også synes, at de har ret til at have en mening om andres kroppe - måske især når den falder udenfor det, vi opfatter som ideelt på den ene eller anden måde.

Når nogle kalder mig og andre, der viser deres krop, for modige, så mærker jeg tydeligt omsorg og anerkendelse – og nogle har været så utrolig søde at skrive til mig, at jeg inspirerer dem til også at trække i bikini eller badedragt og nyde sol og vand. Og det er fantastisk! Men det viser jo desværre også, at mange føler og/eller får at vide, at deres krop er forkert på en eller anden måde. Og det er der, det virkelig store problem er – og måske også derfra, at ’du er modig’ kommer.

For at kalde andre modig er meget velment – men også et udtryk for, at mange ikke føler, at de kan det samme – altså være i deres krop og ’vise den frem’ uden at være bevidst om den konstant eller skamme sig over den. Som en skrev i kommentarfeltet under Q's video: ”…man burde kunne gå i bikini uden at skamme sig over sin krop…”

Og ja, det er faktisk pointen med videoen, at vi alle skal kunne gå i bikini – og alt mulig andet – uden at skamme os. Skam kan vi nemlig ikke rigtig bruge til noget som helst positivt eller konstruktivt. Som en anden skrev: ”…hvis hun kan, så kan du osse moar”. Ja netop – vi kan alle! Og det er det, der skal være vores fælles fokus i mine øjne, at slippe skam og følelsen af, at vi af en eller anden grund ikke kan være i den krop, vi har lige nu.

En krop er også bare en krop. Og alle kroppe kan nyde at komme ud i solen i præcist så lidt tøj, som du har lyst til at have på. Og hvis du synes, jeg er modig, når jeg trækker i min bikini, så siger jeg af hjertet tak, men jeg håber virkelig at en dag, vil du ikke skænke det en tanke, når du ser mig eller dig selv i en bikini.

Se videoen med Dorthe Kandi her

Læs også