Sara_Rahmeh
Selvudvikling

Jeg bildte mig selv ind, at jeg bare var sådan en cool mom, der var højt hævet over samfundets krav til børneopdragelse

1. februar 2024
Af Sara Rahmeh
Foto: Mathilde Schmidt
Man kan godt være en cool mom, selv om man indfører rutiner. Men ikke for mange, siger Sara Rahmeh.

Sara Rahmeh er forfatter og manuskriptforfatter. Kommentaren er et udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg er mor, men jeg er også mig selv, og den del af mig er et kæmpestort rodehovedet, der inderst inde synes, at rutiner er noget, fanden har skabt for at gøre livet en anelse mere kedeligt.

Jeg kan godt lide at bilde mig selv ind, at det skyldes, at jeg er en kreativ sjæl, for man kan vel ikke være forfatter og have et velorganiseret klædeskab med farvekodede hylder, vel? Hvorfor skal jeg bekymre mig om rutiner, når jeg meget hellere vil skrive historier og kilde folk i maven med mine ord.

Det har egentlig været en fin måde at leve på, sådan lidt excentrisk bohéme rodehoved/kunstertype, udfordringen er, at jeg har lavet et barn og har nu fundet ud af, at alle de kloge mener, at børn har godt af rutiner.

Rutiner, der inkluderer faste sengetider og måltider og krammetider, og jeg skal komme efter dig tider.

I starten bildte jeg mig selv ind, at jeg bare var sådan en cool mom, der var højt hævet over samfundets krav til børneopdragelse, sådan en go with the flow mama, der trives i kaos og uforudsigelighed, og som sammen med mit barn levede, som vi har lyst til at leve.

Problemet er nu, at manglen på rutiner bider mig lidt i røven, hvis jeg skal være ærlig. Der er aftener, hvor min søn og jeg er fanget af at lege, og lige pludselig er kl. 22, og min unge er endnu ikke kommet i seng. Andre lægger deres børn til at sove kl 19.00, så hvorfor er det så svært for mig at gøre det samme?

Til mit forsvar vil jeg gerne nævne, at min søn først starter i institution nu, og at vi derfor ikke har haft brug for faste tider at stå op og har fulgt vores egen rytme. Men den leg slutter lige om lidt, for jeg tvivler på, at vuggestuen synes, det er sødt, at jeg kommer dumpende kl. 10. og afleverer ham.

Men hvordan forener jeg min egen modstand for rutiner med mor-rollen? Hvordan holder jeg fast i den lille smule rebelskhed, jeg har i mig, uden at miste den i hamsterhjulets familiekalender? Jeg ved det ikke.

Men jeg har endelig indset, at et par enkelte rutiner her og der nok vil gavne min familie, og at man sagtens kan være en cool mom, selv om man ikke bygger huler i stuen sent om aftenen.

I starten bildte jeg mig selv ind, at jeg bare var sådan en cool mom, der var højt hævet over samfundets krav til børneopdragelse.

Faktisk er det gået op for mig, at min indre cool mom måske ikke er så cool alligevel, hun er et stort legebarn, der tænker, ”de voksne, de er så kedelige, og jeg vil ikke være kedelig”.

Så jeg er gået på kompromis med mig selv. Først skal jeg have styr på sengetiderne, det kan godt være, at både min søn og jeg hader at sove tidligt, men det må vi begge lære sammen.

Derudover er der fri leg hos mig, jeg har opgivet at lave en madplan, for jeg gider ikke vide, hvad jeg skal spise om tre dage, det er simpelthen for voksent for mig at tage stilling til.

Jeg er meget fascineret af overskudsmødrene på Instagram, der meal prepper og lægger deres børns tøj frem aftenen før, så det er klart næste morgen, men jeg har opgivet selv at være sådan, for jeg kan ikke finde ud af det.

Hver morgen kan det gå flere veje, min søn kan ende i et Spidermankostume, et pænt sæt, der matcher, eller i det tøj, der er mindst beskidt fra gulvet.

Det, jeg har behov for at sige højt er, at man godt kan være en god mor uden orden, vores børn kommer ikke til at kigge tilbage og huske de snorlige husregler, som vi tror, der skal til for at holde styr på hverdagen. De husker legen og latteren.

Og lad os normalisere at sige at det er pissehårdt at være forældre, og at vi hver især må gøre, hvad der skal til for at få os helskindet gennem oplevelsen.

For mig er det spontane pandekager til aftensmad en mandag aften, og for andre er det faste rutiner.

Begge muligheder er helt okay, så længe du er okay. You got this mama!

Artiklen blev udgivet i femina uge 4, 2024. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også