https://imgix.femina.dk/media/f247cff634ac4579baefe8e4dc950ccf.jpg
Selvudvikling

Hvordan bliver vores arv til særeje?

18. januar 2010
af Mette-Marie Davidsen
Foto: Colourbox
Arveloven blev ændret sidste år, hvilket har givet mange flere muligheder og en helt anden grad af frihed

Foranlediget af vores datters nylige skilsmisse fra sin (utro) mand har min mand og jeg besluttet, at arven efter os til vores to børn skal være deres særeje. Men vi er lidt i tvivl om, hvilke konsekvenser det vil medføre for børnene - både positive og negative? Kan man selv oprette testamente - eller skal man kontakte en advokat?
Anna

Normalt må det anbefales, at et testamente laves i samarbejde med en advokat, der kan rådgive om konsekvenserne og om de mange forskellige muligheder. Arveloven blev ændret sidste år, hvilket har givet mange flere muligheder og en helt anden grad af frihed.
Hvis I ønsker, at arven fra jer skal være særeje, skal det fremgå ved testamente. Der findes som udgangspunkt to former for særeje: Skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Normalt vil man anbefale, at arven gives som fuldstændigt særeje, da skilsmissesæreje stiller arvingerne dårligt, hvis arvingens ægtefæller dør først. I så fald bliver arven nemlig fælleseje, så den skal deles med ægtefællens livsarvinger, f.eks. dennes særbørn.
Der er også mulighed for såkaldt kombinationssæreje. Kombinationssæreje har den særlige egenskab, at arven er skilsmissesæreje, så den ikke skal deles med arvingens ægtefælle, hvis de bliver skilt. Arven bliver fælleseje, hvis arvingen dør før sin ægtefælle med den konsekvens, at ægtefællen kan sidde i uskiftet bo. Hvis arvingens ægtefælle dør først, bliver arven derimod fuldstændigt særeje med den konsekvens, at arven slet ikke indgår i skiftet efter ægtefællen.
Jeg vil anbefale, at du kontakter en advokat og får nærmere rådgivning om jeres muligheder.
Mette-Marie Davidsen

https://imgix.femina.dk/legacy/media/03555b0d0a7b45cb9fd02db60a795288.jpg

Spørg om økonomi
Mette-Marie Davidsen er økonomisk rådgiver og forfatter. Har du et spørgsmål til Mette-Marie, kan du skrive til hende på mettemarie@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også