https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_a39712940_4928x3264.jpg
Selvudvikling

Hvor svært kan det være...?

25. september 2015
af [SØNDAG, webredaktionen
foto: Panthermedia]
Dårlige vaner er svære at slippe af med. Er vi enige? Men måske skulle du alligevel prøve - en gang til. Her er tre gode tips, som kan hjælpe dig ind på et nyt spor.

Muffins, romkugler, chokoladekage...

Fem spisevaner, der gør dig tyk:

Dårlige vaner er mange ting. Nogle har en sød tand og kan ikke gå forbi en kageopskrift uden at falde i.
Andre kæmper med cigaretterne eller rødvinen eller nedbidte negle. Og for andre igen er det blevet en dårlig vane at tage bilen i stedet for cyklen, som de rent faktisk havde købt for at spare på transportudgifterne og få noget motion oveni købet.

Hænger du fast?

Er du også en af dem, der hænger fast i gamle og dårlige vaner? Hænger du fast i en væremåde eller et mønster, som du i virkeligheden er led og ked af? Så kig med her. Her får du tre gode tips, der kan hjælpe dig ud og videre:

1. BESLUT DIG

Gør dig én ting klart: Uden at tage en reel beslutning, sker der ikke noget. Og det skal være dit helt eget valg, og ikke fordi din mand eller din mor synes, at du skal forsøge at finde dig en ny og bedre vane.
Begynd med at skrive alle de negative ting ned omkring din gamle væremåde, og skriv så alle de positive ting om den nye væremåde. Når du ser det sort på hvidt over for hinanden, hvad tænker du så? Er det på tide med en forandring?

Usunde vaner, du let kan ændre:

2. KOM I GANG

Tag et skridt i den rigtige retning. Lav delmål på vejen, så slutmålet ikke føles for svært at opnå.
Beløn dig selv, hver gang du klarer et delmål.
Hvis du sidder fast undervejs, må du ikke give op. Gå i stedet tilbage til plus- og minuslisten. Mind dig selv om ulemperne ved din gamle væremåde, og prøv at opmuntre dig selv med plusserne på listen.
Omgiv dig med mennesker, som synes, at din nye vane er god, og find gerne en enkelt person, som du virkelig kan støtte dig til.

Virkeliggør dine drømme:

3. VÆR STÆRK

Din hjerne er stædigere, end du tror. Den vil helst have, at du fortsætter med at gøre det, du altid har gjort, for så skal den bruge mindre energi. Overvind stædigheden ved at gentage din nye opførsel så ofte som muligt.
Der findes ingen magisk grænse for hvor lang tid, det tager, men det tætteste, eksperterne er kommet, er mellem 21 og 28 dage.
Giv endelig ikke op, hvis det tager længere tid, før du føler dig godt tilpas med din nye vane eller vaner.
Det er heller ikke farligt, hvis du får et lille »tilbagefald« eller springer en dag over indimellem – bare du ikke gør dét til en vane!

Læs også