https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2013/02/1308-ryd-op-i-dit-rod/1308-ryd-op-i-dit-rod-art.jpg
Selvudvikling

Hvilken type rodehoved er du?

20. februar 2013
af Lene Kjældgaard og Mette Nexmand
Oprydningseksperterne Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Marie Nielsen fortæller her om, hvordan et rodet hjem er en tidsrøver, der stjæler energi, du kunne bruge andre steder, fx i dit parforhold. Læs her, hvordan du finder din egen rodeprofil – og få tips til at rydde ORDENTLIGT op

5 rodetyper - hvilken type er du?

Ordensgeneralen trives med disciplin og kontrol over tingene. Hun har svært ved at abstrahere fra rod, selvom hun nøgternt set er i gang med en anden og væsentligere opgave. Det er typen, der har håndklæderne sorteret efter farveorden, hvor bøjlerne er ens og elsker to-do-lister.

Det naturlige ordensmenneske har et ryddeligt og effektivt hjem, hvor alt har sin plads. Hun er den fødte organisator og trives med mange opgaver på samme tid. Hun kan have svært ved at slappe af og ikke foretage sig noget. Det naturlige ordensmenneske har sjældent brug for at rydde op, for hun lægger løbende tingene på plads.

Kan dit barn finde ud af at rydde op efter sig selv? Eller står det helt galt til derhjemme? Test dine børn her...

Det tillærte ordensmenneske har muligvis været lidt af et rodehoved tidligere, men har som voksen, ved en bevidst og solid indsats, lært sig selv at holde orden for at spare tid, når hun har opdaget den gevinst, der ligger i ikke at skulle lede efter sine ting.

Samleren tror, hun er et naturligt ordenmenneske. Hjemmet er pænt, for det er ryddeligt, men ofte er hendes hjem mere en hule end et helle. Samleren rydder op, men har mange ting, som hun har svært ved at skille sig af med. Ofte har hun også ting i hjemmet, der slet ikke hører hjemme hos hende, for ting, der mister et hjem, kan altid søge ly hos samleren. Hun samler forråd og kan ikke få sig til at smide ting ud.

Rodehovedet har ofte så meget om ørerne, at hun glemmer det, hun har i hånden. På den konto har hun mistet mange vanter, nøgler og papirer. I hendes hjem er der meget få ledige flader og det roder åbenlyst. Hun bruger meget tid og energi på at lede efter sine ting, tingene går i stykker på grund af manglende omhu og maden bliver for gammel, fordi rodehovedet ikke ved, hvad hun egentlig har i køleskabet.

3 hurtige tips til at holde orden:
1. Sørg for at gøre tingene her og nu, og læg tingene på plads med det samme.
2. Opbevar tingene, hvor du bruger dem mest.
3. Tag en runde inden sengetid, hvor du rydder op, så du vågner op til en ny dag med ro og orden.

5 nemme oprydningstips:
1. Brug 14 dage til at notere alt, hvad du bruger din tid til: Indkøb, arbejde, tv, internet, venner, sport, hente og bring børn, transport osv. Ved at skabe overflik kan du se, hvor al din tid flyder hen og derefter begynde at rydde op og ud.

2. Forcer gærdet, hvor det er lavest: Læg glasur på en færdigbagt kage, køb gaver over nettet eller send dine skjorter til rens i stedet for at gøre alt selv. En rengøringskone kan også anbefales.

3. Brug en Doodle, et online afstemningssystem, der gør det nemt at finde den næste dato for brunch, familiefest eller læsegruppe.

4. Din computer roder også - indeni. Slet forældede invitationer og nyhedsbreve, du aldrig får læst, lav undermapper i indboksen, der sorterer dine mails alt efter, hvem de kommer fra og hvad de omhandler. Væn dig til at tømme din mailboks hver dag, ligesom du tømmer din postkasse.

5. Ryd op i dine digitale fotos med hård hånd. Har du brug for billeder med røde øjne, forvrængede motiver og halve tårne? Eller kan 20 billeder fortælle historien om familiens sommerferie ligeså godt som 200 digitale billeder? Gem de bedste og gem dem, så de kan findes, med tydelig dato og titel.

Det kræver faktisk kun få aktive minutter med kluden hver dag for at få et selvkørende hjem. Læs her, hvordan

Eksperterne:
Charlotte Wieth-Klitgaard er 43 år, uddannet cand. polit. og arbejder som sekretariatschef i Københavns Kommune. Bor sammen med sin mand og tre børn fra et tidligere forhold samt sin mands to børn fra et tidligere forhold.

Stine Marie Nielsen er 45 år og oprindelig uddannet korrespondent, men har siden uddannet sig til Neo Feng Shui-konsulent, zoneterapeut og tankefeltsterapeut. Bor sammen med sin mand og to børn.

De to kvinder har skrevet bogen "Sæt dit rod på plads", der netop er udkommet på forlaget Peoples Press. Bogen koster 199 kr.

Læs også