https://imgix.femina.dk/media/b0a1fac1163247ccba468fc901ad82a7.jpg
Selvudvikling

Hvilke løgne gemmer du dig bag?

7. maj 2012
af Nilo Zand, Aller media
Der er de små hvide løgne og de store fede. De fleste af os lyver dagligt. Ofte fordi vi lever et liv i frygt eller har lavt selvværd.

- Hvis vi alle havde et velintegreret selvværd, ville vi ikke have behov for at lyve.Så ville vi stole på, at det, vi inderst inde føler og tænker, er godt nok. Når man ikke gør det, er man nødt til at lyve. Løgnen er en primitiv forsvarsmekanisme, fordi vi er bange for omverdenens reaktion, hvis vi fortæller sandheden, siger hun.

Det handler om frygt
Den første grund er de egoistiske løgne, som vi bruger for at opnå noget. Det kan være magt, mere personlig frihed eller flere penge. Så er der de altruistiske løgne, som er løgne, der beskytter vores omgivelser. For eksempel når man ikke fortæller omverdenen, at man står midt i en skilsmisse, for at beskytte partneren og børnene. Den sidste grund til, at vi lyver, er, at vi er bange for at miste - en relation, et job. Det er således, at enhver løgn kan spores tilbage til en frygt, vi har inde i os.

Så for at komme løgnene til livs, skal vi starte med at undersøge, hvad vi er bange for. Vores livsløgne udspringer ifølge Charlotte Skeel af fire angsttilstande. Det er angsten for at miste, angsten for ikke at være god nok, angsten for ensomheden og endelig angsten for at dø.

- Kvinder frygter ofte, at de ikke er gode nok, og derfor lyver de sig til at være lykkelige i deres forhold og job, selv om de er ved at brække sig over manden og står til fyring på arbejdspladsen, siger hun. En anden kæmpeløgn, kvinder skaber for sig selv, er, at de skal være perfekte. Sagen er bare: Det findes ikke. Det er en selvkonstrueret løgn, som rigtig mange piger og kvinder kæmper med, siger Skeel.
Det kan man blandt andet se efter en skilsmisse, hvor kvinderne vil klare børnepasningen, rengøringen og alt andet selv. Vi har ifølge Charlotte Skeel svært ved at sige til os selv, at det er o.k. at lade sig hjælpe og være sårbar.

- For hvis du ikke er sårbar, så er du heller ikke ægte. Det er slet ikke meningen, at vi skal klare det hele alene, vi er jo flokdyr, siger hun.

Spot en løgner
- En dygtig løgner vil altid lyve tæt op ad sandheden. Er din kæreste eksempelvis god til at lyve om sin utroskab, vil han fortælle, at han var hos en god ven den aften, og at det var super hyggeligt, og at de drak nogle øl - men i det øjeblik han siger, det var hos Peter, kommer kropsreaktionen, i og med navnet er løgnen i fortællingen. Man ved intuitivt altid, hvornår man bliver løjet for, siger psykolog Charlotte Skeel.

Øvelsen er derfor at stole på sin egen intuition og optræne den igennem øvelse. Hvis du vil spotte en løgn, skal du kende personens måde at sige sandheden på. En god øvelse er at spørge om noget, du ved personen svarer ærligt på, og derefter spørger du om det, du er i tvivl om og holder øje med kropsreaktionerne. Når man bevidst lyver, kan det spottes på kropssproget, for kroppen vil altid forsøge at undgå den ubehagelige situation, det er for os alle at lyve.

- Man ved, at man er god nok. Så selv om man lige har fået at vide, at éns partner har været utro, vil man modtage det taknemmeligt, fordi man fortalte sandheden og ikke løgnen, siger hun.

- Du skal være ægte i det, du laver. I det øjeblik du er det, så tiltrækker du det, du har valgt, fordi du har valgt ikke at leve på en livsløgn. Det kan godt være, du en gang imellem ikke kan sove om natten, og det kan også godt være, du vil tilbage til det, du lavede før. Det er der ikke noget i vejen med, for så har du lært en masse på vejen, og du har mindre angst for at miste. Fordi du er tro mod dit hjerte.

Vi lyver, fordi vi er bange for, at sandheden skader os selv, andre eller skaber begrænsninger i vores liv, siger psykolog Charlotte Skeel ti l femina.dk

Læs også om kvinders 5 mest almindelige løgne på femina.dk

Læs også hvordan du spotter en løgner på femina.dk

Læs også