https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/pcosprim.jpg
Selvudvikling

Hjælp til dig med PCOS!

7. maj 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Lider du selv af sygdommen eller kender du en, der gør, så er hjælpen måske på vej. I hvert fald vil et nyt forsøg forhåbentlig gøre både forskerne og os klogere på sygdommen, og du kan være med.

Du kender måske sygdommen som PCO, men faktisk hedder den PCOS. Det står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom og rammer omkring hver femte kvinde i den fødedygtige alder. Måske har du allerede fået diagnosen, eller måske overvejer du, om du kunne være en af de uheldige.


For meget insulin i blodet - insulinresistens
Overvægt, der resulterer i flere mandlige hormoner
Åreforkalkning pga. overvægt
Væsentlig større risiko for at udvikle sukkersyge

Kilde: Netdoktor.dk

Poly Cystisk Ovarie Syndrom
Det er ikke så svært at få svar på, siger gynækolog Christine Felding til Oestrogen.dk.
"For at have PCOS skal man opfylde to ud af tre følgende kriterier: Sjælden eller manglende menstruation, forhøjede mandlige kønshormoner samt et typisk PCOS-lignende ultralydsbillede af æggestokkene. Og har - eller får - du diagnosen, kan du altså deltage i det videnskabelige projekt på Gentofte Hospital.

PCOS og sukkeromsætning
Lægemidlet metformin skal nemlig undersøges på kvinder med sygdommen for at fastslå, om denne behandling ændrer sukkeromsætningen ved at udskille forskellige tarmhormoner. Forsøget strækker sig over 8 måneder med i alt 1 screeningsdag og 6 fulde undersøgelsesdage, hvor der skal tages blodprøver. Det afholdes på Gentofte Hospital, og kravene til deltagererne indebærer blandt andet, at du ikke har diabetes, og at du er normalvægtig

Du skal …

Være fyldt 18 år
Være diagnosticeret med PCOS
Være uden ønske om graviditet de næste 8 måneder
Ikke være gravid eller ammende
Ikke have diabetes eller diabetes blandt søskende, forældre eller bedsteforældre
Ikke tage p-piller (eller være villig til at stoppe med dem 3 mdr. før og under studiet)
Have et BMI på max 25 kg/m2

Forsøget er godkendt af De Videnskabsetiske Komiteer og Datatilsynet.

Få stillet diagnosen
Og netop overvægten er et typisk kendetegn hos PCOS-ramte kvinder. Ca. halvdelen af dem er overvægtige med tendens til æblefacon. En del af dem kan ikke blive gravide.
"Og når pigerne så taber sig, kommer ægløsningen og dermed menstruationen tilbage, og de kan blive gravide igen. Men undersøgelsen her omfatter altså normalvægtige piger," fortæller Christine Felding.
"Og ved de endnu ikke, om de har sygdommen, kan de komme til mig eller en anden gynækolog, som vil kunne stille diagnosen, så de evt. kan deltage i forsøget."

Er du interesseret i at deltage? Kontakt Christine Felding på 48176250 eller Louise Vedtofte tlf. 39772688
"Gi' drengene HPV-vaccinen!"

LÆS OGSÅ: "Lungekræft er blevet en kvindesygdom!"

Tjek Shoppen ud her!

Læs også