Selvudvikling
11. juni 2018

Henriette Zobel: På vej op igen

Henriette Zobel var 33, da hun gik i behandling for alkoholmisbrug første gang. Derefter var hun ædru i 14 år. Men en varm sommerdag i august, hvor hun sad sammen med nogle venner, der alle havde kold hvidvin i glassene, tænkte hun: "Måske skulle jeg smage". Sådan begyndte en lang nedtur, hun først nu er på vej op fra igen.
Af: af Britta Bjerre
Henriette Zobel

foto: Heidi Maxmiling

Henriette Zobel fortæller ærligt om sit alkoholmisbrug

Henriette Zobel, 55, er en fighter. Hun kæmper. Hun kæmper for at holde sig selv væk fra alkoholen. Hun kæmper for at få andre ud af alkoholismens klør. Og hun kæmper for, at mennesker med misbrugsproblemer får ordentlig adgang til den rigtige behandling og også bliver mødt med omsorg og respekt i stedet for straf og udskamning.

Det sidste er det, hun kalder sin "mission". Den mission er den direkte årsag til, at hun efter to års tavshed og lav profil er begyndt at dukke op i pressen og give interviews igen. Og det er meget ærlige interviews, hvor hun lægger kortene på bordet. Sådan som hun også gør det i et interview i SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Mette: En drink til, og jeg var død

Mod til åbenhed

I det interview fortæller hun om sin spritkørsel en majdag for to år siden. Om dommen, der faldt i april sidste år, hvor hun blev dømt skyldig i at have kørt bil med en promille på intet mindre end 2,26. Og om hvordan hun straks efter sit livs dumhed gik i behandling for sit alkoholmisbrug.

Hun siger bl.a. meget ærligt: – Jeg har haft så meget skyld og skam, at jeg var lige ved at dø af det. Jeg endte derude, hvor jeg ikke havde lyst til at leve mere.

Men hun vil ikke skamme sig længere, siger hun også. For hvis der skal komme gang i misbrugsdebatten, kræver det åbenhed. Også mod til åbenhed fra hende selv til at stå frem og sige det, som det er, at ja, hun har et problem med alkohol. Og det gør hun i sympati med alle de mennesker, der har misbrugsproblemer inde på livet, både dem, der selv er misbrugere, og de pårørende, som i høj grad også involveres i det helvede, et misbrug kan udvikle sig til. Test dig selv: Drikker du for meget alkohol

Far døde af det

Henriette Zobel var kun 33 og mor til to små drenge på to og fire år, som hun fik i sit ægteskab med Codan-direktør Peter Zobel, da hun første gang gik i behandling for sin afhængighed af alkohol.

– Man ved i dag, at arvelighed spiller en rolle i forhold til alkoholisme. Jeg er genetisk disponeret og har det på begge sider af min familie. Min far døde af alkoholisme, inden han fyldte 50. Min mormor var alkoholiker. Jeg kan lige så tydeligt huske Peters reaktion, da jeg sagde, at jeg ville i behandling: ”Pjat, lille skat, du drikker da ikke mere end alle andre.” Han havde utvivlsomt ret. Men forskellen var bare, at min far døde af det!

Ædru i 14 år

Derefter holdt hun sig ædru i 14 år. Men så, en varm sommerdag i august 2011, var hun sammen med nogle venner, som alle sad med kold hvidvin i glassene, og den dag tænkte hun pludselig: "Måske skulle jeg smage. Det går jo så godt med ikke at drikke". Den dag begyndte nedturen. Og turen lige lukt ud i et alkoholmisbrug igen. Først langsomt. Men alligevel...
– Jeg tænkte ikke på det som et tilbagefald på det tidspunkt. Men det var det, ved jeg i dag. Det gik godt. Den første uge, den første måned. Men stille og roligt hen over de næste par år sneg alkoholtrangen sig ind. Sådan er det med alkoholisme. Det er en progressiv sygdom. Selv om jeg ikke drikker i 14 år, ligger den stadigvæk i mig. LÆS OGSÅ: Maria Montell: Jeg synger om mine kriser

Tegnene

– Tegnene? I starten var det noget med ikke at ville hjem, når jeg først festede. Lidt ligesom første gang. Så blackouts en gang imellem. Værre var det ikke. Men sagen er, at det bliver værre. Og til sidst var jeg der, hvor jeg også drak om morgenen.

I maj 2016 kulminerede det, da hun kørte bil med spiritus i blodet og stødte ind i en anden bil. Farten var ikke høj, men det var promillen altså. Og da dommen faldt et år senere, lød den på tre års frakendelse af kørekortet, 20 dages betinget fængsel og en bøde på 7.000 kr.

Ikke straffes, men hjælpes

I mellemtiden havde hun altså allerede taget konsekvensen. Bare to dage efter ulykken fløj hun til England og gik i behandling. Uheldigvis var det ikke et godt sted for hende.

– Det er man også oppe imod: Hvis man er så heldig at komme i behandling, skal man også sørge for at vælge det rigtige behandlingssted. Det her sted duede ikke.

Hendes held var, fortæller hun, at hun herefter kom i kontakt med misbrugskonsulent Peter Flink, der arbejder efter nogle principper, som var det, der skulle til for at hjælpe netop hende tilbage på fode.

– Her er det ikke kæft, trit og retning. Kodeordet er det, jeg også selv tror på: omsorg, omsorg og atter omsorg. Jeg vil ikke straffes for at have en sygdom, jeg ikke kan gøre for, at jeg lider af. Jeg vil hjælpes. Og det skal være med kærlighed og omsorg.

LÆS OGSÅ: Leonora Christina Skov: Jeg har ingen erfaring med medvind

Holder foredrag

Henriette Zobel har igennem næsten hele sit voksne liv haft den indiskfødte guru Gurumayi som åndelig vejleder, og selv arbejder Henriette også som coach og vejleder og underviser i bl.a. yoga og meditation og arrangerer yoga-retreats og velvære-ophold. Noget af det har hun sat lidt i bero, mens hun prøver at skubbe misbrugsdebatten i gang og råbe politikerne op. Og som en del af sin mission har hun allerede holdt nogle foredrag og planlægger at holde flere efter sommer.

– Men hvis du spørger mig, om jeg aldrig har tænkt mig at drikke mere, vil jeg bare sige: Det ved jeg ikke. For mig hedder det: én dag ad gangen, siger hun.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs mere om:

Læs også