Helle Fagralid
Selvudvikling

Helle Fagralid: Først gik jeg lidt i panik …

26. februar 2018
af Rikke Hast
Foto: Heidi Maxmiling
Efter 14 år som fastansat på Det Kongelige Teater sprang Helle Fagralid ud som freelancer. Præcis hvad hun ville, vidste hun ikke. Mød skuespilleren, der er aktuel i rollen som John Mogensens kone Ruth i filmen om den folkekære musiker.

Helle Fagralid om at blive selvstændig, om familie og om at begynde at studere igen

Helle Fagralid er er aktuel i rollen som John Mogensens kone Ruth i filmen ”Så længe jeg lever”, som i øvrigt er skrevet og instrueret af Helles mand Ole Bornedal. Og netop lysten til at arbejde mere med film, var noget, der fyldte hos Helle, da hun sprang ud som freelancer efter 14 år på Det Kongelige Teater.

– Jeg må jo indrømme, at jeg først gik lidt i panik over, hvad jeg så skulle. Jeg havde brug for en pause fra teatret, men havde ikke noget at erstatte det med, og jeg havde ikke lyst til at være hjemmegående på fuld tid. Jeg har knoklet hele mit liv og ofte dobbeltjobbet, så udsigten til ikke at skulle noget var overvældende. Men pludselig åbnede flere døre sig. Bl.a. filmen om John Mogensen og hans kone Ruth. John Mogensen skabte en række ørehængere, som generationer af danskere siden har festet til og sunget med på, men han led frygteligt af præstationsangst. Han drak heftigt, og hans forhold til Ruth led under det. Kærligheden var stor, svær og voldsom imellem dem, og de var gensidigt afhængige af hinanden.

– Jeg tror, Ruth var en meget stærk kvinde, fordi hun kunne leve sammen med og rumme det her meget store kunstner-ego, samtidig med at hun også havde sin egen karriere bl.a. som ugebladsillustrator. Hun og John havde et kreativt samarbejde, idet hun var med til at skrive nogle af hans sange. Min opfattelse af hende beror naturligvis både på gisninger og research og er til dels min og forfatterens subjektive fortolkning, siger Helle.

Selv husker Helle mest John Mogensens musik fra radioen, der kørte i hendes barndomshjem om søndagen og fra festerne i gymnasiet i Helsingør, hvor hun er født og opvokset.

– Af en eller anden grund hørte vi ofte hans musik, da jeg gik på gymnasiet. Måske fordi man kunne synge med. Den var folkelig og sådan lidt værtshusagtig. Nok var John Mogensen drevet af både dæmoner og ambitioner, men hans musik står i dag som noget af det mest folkelige i dansk musikhistorie.

LÆS OGSÅ: Helle Fagralid: Tiden med familien kommer ikke igen

De røde træsko

Helle blev født i 1976, så hun husker ikke meget fra 1970’erne.

– Jeg husker dog, at jeg havde røde træsko. De var utrolig flotte. Men jeg kunne ikke lide mine brune trompet-fløjlsbukser, der flagrede om benene på mig. Jeg ville slet ikke have dem på, siger Helle, der først og fremmest forbinder 1970'erne med tidens store samfundsmæssige engagement.

– Det var jo også noget af det, John Mogensen stod for med sine kritiske sange. Indignationen og det at tage ansvar. Det satte noget i gang, og jeg kan f.eks. huske, at jeg samlede ind i min klasse, så vi kunne købe et stykke regnskov. Vi var allerede som børn optagede af, at vi ville gøre verden til et bedre sted.

Arbejdet med filmen har naturligvis også betydet, at Helle har arbejdet tæt sammen med sin mand Ole Bornedal. Privat fandt de to sammen for nogle år siden, og det genererede en del omtale i medierne. Noget, Helle egentlig var lidt splittet over for, for hun har altid haft svært ved at forholde sig til den offentlige interesse, der har været for hendes privatliv.

– Samarbejdet med Ole har været en stor fornøjelse. Det er jo en kæmpegave at kunne blive ved med at arbejde, når man har fri, siger Helle og ler.

– Nej, jeg mener det faktisk. Vi har jo kunnet tale videre, når vi er kommet hjem, og vi har vendt vores ideer med hinanden. Ole har især været opfyldt af processen, men for os begge gælder det nok, at det har rumsteret hele tiden. Der er en meget stor tillid imellem os, og det har gjort det meget trygt at arbejde med ham. Når man er på optagelser, er det en anden situation end derhjemme, og det synes jeg egentlig, vi har været meget gode til at balancere.

Også i privatlivet har parret fundet en god balance, selv om det er komplekst at få en sammenbragt familie til at fungere. Da Helle og Ole fandt sammen, bragte hun sin søn Louis med ind i forholdet, og Ole havde sine fire børn. Familien bor i dag i Hellerup. Oles to ældste børn er flyttet hjemmefra, så Helle og Ole har nu tre hjemmeboende børn.

– Da vi flyttede sammen, blev vores familier kastet ind i en helt ny situation og måtte agere ud fra de vilkår, der nu var. Og hos os er det som i alle andre familier: Det handler om at finde kompromiser, for man kan ikke altid få det, som man gerne vil have det. Det gælder alle. Sådan er det jo også at være ude i livet, man må tage hensyn og tilpasse sig for at kunne navigere. På den måde er en familie en slags mikrosamfund.

LÆS OGSÅ: Ole Bornedal: Jeg har ledt efter Helle i 40 år

Interessen for kunst

Helle har altid interesseret sig for kunst. Hendes interesse har bare ikke fået lov til at fylde, fordi hun har brugt så meget af sin tid på teatret.

– Jeg har jo f.eks. aldrig haft en hobby eller har gået til noget. Der var aldrig tid. Så da jeg stoppede på Det Kongelige Teater, havde jeg et stort behov for at bruge min hjerne på en anden måde – undersøge, om der var andet, jeg også kunne, end ”bare” at være skuespiller.

Helle begyndte derfor at læse kunsthistorie på universitetet, hun er halvvejs med sin bachelor nu, og hun er blevet grebet af at studere.

LÆS OGSÅ: Helle Fagralid: Sådan forelskede jeg mig i Ole

– Det udfordrer mig på en anden måde. Det er en stor befrielse for mig at kunne tage ud på universitetet og være i den her parallelverden, hvor det handler om noget helt andet end teater og skuespil. Det er også rart bare at kunne være Helle og ikke skuespilleren Helle Fagralid. Der er flest unge på studiet, og de er så søde og kloge. Og så er jeg i studiegruppe med to jævnaldrende kloge kvinder.

Helle ved endnu ikke, om hun vil tage en kandidatgrad. Hun har besluttet, at hun bliver ved med at læse, så længe hun synes, det er spændende, og så længe hun føler, det kan kombineres med hendes arbejde.

Om Helle Fagralid:

Født i 1976, opvokset i Helsingør, uddannet skuespiller i 2001 og ansat på Det Kongelige Teater fra 2002-2016. Kendt fra bl.a.: ”Nikolaj og Julie”, ”Forbrydelsen” og film som: ”Kongekabale” og ”Sorg og glæde”. Privat er Helle er gift med filminstruktør Ole Bornedal og mor til 11-årige Louis, som hun har sammen med sin eksmand.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også