Helle Fagralid
Selvudvikling

Helle Fagralid: Tiden med familien kommer ikke igen

14. maj 2016
Redigeret af Sofie Nymand Nielsen, foto: Nellie Møberg
Trods en stor arbejdsglæde inden for skuespil, piner det skuespillerinde Helle Fagralid, når karrieren kræver, at hun vælger familien fra. Nu står hun over for en livsomvæltning, der giver hende mere frihed.

Lange aftener på teatret og landsturnéer er næppe noget, som harmonerer med familietiden rundt om spisebordet eller børnenes skolesamtaler. For skuespillerinde Helle Fagralid, som privat danner par med Ole Bornedal, har de skæve arbejdstider på teatret gået imod hendes bevidsthed om, at tiden med familien ikke kommer igen. Det skal der nu laves om på. For efter 14-års fastansættelse på det Kongelige Teater ser hun nu en ny tid i møde.
– Jeg elsker mit arbejde. Det eneste, jeg ikke elsker ved det, er arbejdstiderne og det, at jeg skal være væk hjemmefra om aftenen. Det er også derfor, det bliver rigtig godt ikke længere at skulle være en fast del af et ensemble. Men det bliver en kæmpe omvæltning på alle måder.

Skuespiller Lotte Andersen om sin karriere: Sporet blev for isoleret for mig

Den rette balance

Helle skal nu ud i, hvad hun selv kalder det almindelige skuespillerliv, hvor man går og venter på at få tilbudt jobs. Det at være fastansat ser hun selv som et privilegie, men hun er ovenud spændt på det næste stykke tid, som byder på en helt anden slags frihed i skuespillervirket. For nyligt har hun taget friheden til at sige nej tak til to opgaver. Af den ene grund at det var turné. Lang turné væk fra sønnen Louis på ni, som hun har sammen med eksmand og trommeslager Stefan Pasborg.
– Måske vil jeg om et par år føle, at det er fint med sådan en turné, men ikke nu. Arbejdet er der jo altid. Det kan godt være, at der er mere eller mindre af det, men det skal nok gå. Man kan ikke få det hele, man må gå på kompromis og prioritere. Det hele handler om at finde den rette balance.

Skuespiller Line Kruse: Jeg gør oprør mod faste pladser rundt om spisebordet

Papmor og papfar

”Det skal nok gå” er en gennemgående tankegang for Helle. Kompromisser og standpunkter skal tages, men når alt kommer til alt, skal det nok gå. Det er den samme afslappende holdning, der ligger til grund for, at Helle er en del af en sammenbragt familie, som fungerer uden gnidninger. Foruden Helles søn består familien af Ole Bornedals fire børn fra tidligere ægteskab.
– Det har været en kæmpemæssig udfordring. Der er mange behov, der skal afstemmes. Og forventninger, som skal indfries. Familielivet ser anderledes ud, når det ikke er far og mor og fire børn i almindelig forstand. Her er vi papmor og papfar for hinandens børn, og der er også nogle eks’er. Det betyder, at der er mange hensyn at tage og mange kompromiser, der skal indgås. Men jeg synes, at vi håndterer det meget godt. Det er først og fremmest en stor gave og glæde, at vi er sammen.

Læs også