Hella Joof
Selvudvikling

Hella Joof: Man må godt åbne en flaske champagne på en tirsdag

4. december 2017
af Rikke Hast
Foto: Heidi Maxmiling. Makeup Charlotte Laustsen
Hvis vi tilgiver og elsker hinanden og husker at sige tak og pyt og undskyld, så er vi godt dækket ind. Vi behøver ikke detail-regulering, mener Hella Joof, der netop har udgivet "Båven om Gud". Mød kvinden, der formår at jonglere med glimmer, Gud og grineflip.

Husk at der er tavshedspligt, gjalder hun efter mig, da jeg galopperer ned ad trappen med retning imod hendes bil. Hella Joof er ved at få lagt makeup, og vi er blevet enige om, at de pink glimmerstøvler, som hun har efterladt i bilen, vil passe helt perfekt til anledningen. Det er jo Hella, der har lært os at drysse glimmer på alle vores gode oplevelser - små som store.

Det med tavshedspligten siger hun, fordi hun synes, at der er rodet i hendes bil. Det er der ikke. Ikke særligt meget i hvert fald.

-Jeg roder, spilder og larmer, siger Hella. – Tænk engang, at Snit kan rumme mig, det er jeg meget lykkelig for.

Snit er Hellas mand. Han hedder egentlig Henrik Jepsen og er læge, og han og Hella har kendt hinanden i snart 15 år. Parret er gift og flyttede for et par år siden fra en lejlighed på Frederiksberg til en gård ved Skibby - mest som følge af en spontan beslutning. Hvordan de mødte hinanden, og hvorfor Hella faldt for lige præcis Snit, kommer vi tilbage til senere.

Vi skal nemlig først tale lidt om Hellas nye bog "Båven om Gud ", der udkom sidst i oktober.

-Bogen er min fortolkning af en række Bibel-historier, og jeg beskriver Gud som en meget kærlig mand med hentehår, der elsker et godt glas vin. Og det allervigtigste er, at hans kærlighed til menneskene er uendelig uanset, hvad de foretager sig. Det er vigtigt for mig at sige, at jeg helt generelt ikke længere gør noget for at provokere eller for at lave rav i gaden. Det kunne jeg godt have fundet på i 1990’erne, men det interesserer mig ikke længere. Mit motiv er alene at åbne folks øjne for kærlighedsbudskabet og at sprede kærlighed.

LÆS OGSÅ: Hella Joof: Jeg har lært at åbne, når noget nyt banker på

Hella Joof: Lange samtaler med Gud

Hella Joof er kendt som skuespiller og instruktør og er elsket for sin humoristiske tilgang til livet. Men hun har også skrevet flere bøger til både børn og voksne, og mange af dem handler om de store ting i livet bl.a. kærlighed, tilgivelse og tro.

-Jeg vil kalde mig selv troende, og jeg holder af at læse i det nye testamente, men jeg kan også lide at lytte til mennesker, der referer til f.eks. buddhisme. Jeg er meget spirituelt interesseret, og har altid haft lange samtaler med Gud, siger Hella og forsætter med at fortælle om "Båven om Gud".

-Når man skriver om Gud, er det sjovere at give ham at udseende, for det er svært at beskrive en kærlighedskraft, som jeg egentlig mener, Gud er. Jeg har så prøvet at skabe en meget menneskelig Gud, som er nem at elske. En Gud som man kan have noget ømhed og solidaritet overfor: Vi kan ikke klare det uden Gud, men Gud kan heller ikke klare det uden os. Vi er nødt til at give en hånd med.

En "kramme-Gud"

Hella har selvfølgelig læst mange forskellige udgaver af biblen. "Båven om Gud" skulle egentlig have været en børnebibel, men så kunne Hella mærke, at historierne ville et andet sted hen.

-Jeg har beholdt den lidt hyggelige tone, som jeg lagde ud med. Jeg ved godt, at nogle vil kalde det letbenet og mene, at Gud i min bog er sådan en ”kramme-Gud”, men det er ok med mig, for mig handler det jo først og fremmest om at formidle kærlighedsbudskabet.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø om at være 50: "Selvfølgelig kan jeg ikke det samme som før"

Jeg skal tale om store ting

Sidste år udgav Hella "Papmaché-reglen", som ikke mindst kvinder i alle aldre har læst og haft glæde af. Bogen indeholder essensen af en række leve-regler Hella igennem mange år har opsamlet. Mest omtalt er nok den tidligere nævnte regel om at huske at drysse glimmer på de gode ting i livet. Bogen er blevet rost for at være anvendelig og af enkelte udskældt for at være for populær.

-Når man bliver ældre, tænker man over, hvilken opgave, man har fået i livet. Og der har jeg så fundet ud af, at jeg skal tale om store ting på en nem måde. Da jeg skrev "Papmaché-reglen", havde jeg på forhånd besluttet, at den ikke skulle være ekskluderende og elitær men let-tilgængelig. Mit udgangspunkt var at fortælle noget, jeg godt selv ville have vidst, da jeg var 30. Og jeg er ret uforfængelig mht. at bringe mig selv i spil, for jeg ved jo, at jeg selv husker de råd, jeg får, bedst, når der er en eller anden sjov eller flov historie bag.

Hella Joof: Livet bliver bedre og bedre med alderen

Det var et setup

Her til sidst en historie om kærlighed. For dem kan vi ikke få nok af. Vi skal høre, hvordan Hella selv mødte HAM.

-Det var egentlig lidt af et setup. Et par af mine veninder blev ved med at fortælle mig om den her fyr, der var frømand. Jeg sagde, at så måtte vi jo invitere ham til et eller andet. Det blev bare aldrig rigtig til noget. Men så var der en veninde, der havde sagt til ham: Du skal møde Hella, så han ringede til mig, og vi gik på date på et brunt værtshus og blev siden kærester.

Hella og Snit blev gift i 2012, lige inden hendes 50 års fødselsdag, fordi Hella helst ville giftes, "mens hun var i 40’erne". Så det blev til et rådhus-bryllup og en kæmpe fest efterfølgende. Hella faldt for, at Snit er et ordentligt menneske, sjov, intelligent og omsorgsfuld – og sådan helt generelt en rigtig sød fyr.

-Jeg elsker folk, der holder en aftale. Folk, der ikke bailer. Og sådan er Snit. Man kan altid regne med ham. Det er så også godt, at han har mødt mig og lært, at man godt må åbne en flaske champagne på en tirsdag..!

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også