https://imgix.femina.dk/media/billeder/2015/marts/jegp.jpg
Selvudvikling

Har du et falsk jeg?

2. marts 2015
af Pernille Riis (redigeret af Nadia Laas Hansen)
Blog: Det er ikke sikkert, at du ved det, måske du aldrig har tænkt over det, eller helst ikke vil være ved det – men tænk hvis det er, at du måske har skabt et falsk JEG…

Et falsk jeg. Det lyder ikke særligt rart og slet ikke noget, nogen har lyst til at være ved, at de har. Ikke desto mindre findes der rigtig mange mennesker, der går rundt med en form for "maske", som deres virkelige JEG gemmer sig bag.

Om eksperten:

Pernille Riis, Professionel NLP- og hypnoterapeut.

Udbyder terapeutisk forløb for kvinder, der kæmper med et lavt selvværd, som er overvældet af livet og alt det negative, der hurtigt kan hobe sig op i det indre mm.

På hendes hjemmeside www.pernilleriis.dk kan du helt gratis få E-kurset, "Sådan sætter du sunde grænser".

Du kan også læse mere om Bedre Balance -forløb, 1.1 sessioner, downloade gratis meditationer, læse artikler mm.

Men hvorfor er der nogen, der kan have brug for at gemme sig? Jo, det kan faktisk meget let ske, hvis vi eksempel tidligt i vores barndom får den oplevelse, at vi ikke er gode nok, skammer os, føler os forkerte eller på anden måde får den opfattelse, at vi ikke er gode nok, som dem vi er. Det betyder, at vi - som en slags overlevelsesstrategi - opfinder et falske JEG, der skal repræsentere det menneske, som vi tror, vi skal være for at opleve kærlighed og accept. Vores virkelige JEG, som opleves skamfuldt, bliver i stedet gemt langt væk.

>> Har du brug for at arbejde med dig selv og din selvtillid? Se med her

Et falsk JEG kan eksempelvis være en adfærd, hvor man altid er venlig, ansvarsfuld og pligtopfyldende. Man er aldrig besværlig, egoistisk og selvhøjtidelig. Vedkommende vil for alt i verden undgå en konfrontation, der kan medføre en afvisning.

Dette selvbedrag vi laver for os selv ved at skabe et falsk JEG, gør, at vi ikke stoler på os selv. Vi bliver usikre på os selv, når vi opdager, vi ikke tager beslutninger, som ikke føles okay for os, og som ikke repræsenterer vores sande jeg.

Det falske JEG er det, vores omgivelser responderer på og derfor vil vi tit opleve skuffelse, forvirring, vrede og frustration, når vi ikke bliver mødt på en måde, som matcher vores sande JEG, men at de i stedet reagerer ud fra vores "falske" opførsel.

Læs også:Kender du dit sexværd?

Så længe vi bærer denne maske, kan vi ikke lade nogen komme ind bag - til vores sande JEG. Faktisk så lader vi ikke engang os selv komme ind bag - vi er blevet overbeviste om, at masken er blevet os - den er blevet vores identitet.

Men vores sande identitet/JEG giver aldrig op. Den vil igen og igen skubbe på og forsøge at trænge igennem og den stopper ikke, før det lykkedes. Derfor kan det være utroligt forløsende at opklare, om man har gemt sag bag en maske, slippe den og begynde at være sig selv tro. At turde være i kontakt med sit sande JEG.

Du har skabt et falsk jeg, hvis du:

  • Er bange for, at mennesker tænker negativt om dig
  • Ikke ved, hvad du virkelig vil
  • Lader andre fortælle dig, hvad du skal gøre og ikke gøre.
  • Gør ting, du faktisk ikke har lyst til, og siger JA selvom du hellere vil sige NEJ
  • Siger NEJ, selvom du helst ville sige JA
  • Er bange for, at andre skal opdage, hvordan du virkelig har det

Læs også