https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/sexvaerd-prim.jpg
Kærlighed og sex

Kender du dit sexværd?

20. februar 2015
af cert. sexolog Kirsten Handberg, Tidens Kvinder
Foto: All Over
Hvordan har du det med dit sexliv, din krop og dig selv? I mange kvinder lurer en frygt for at blive afvist og sætte grænser – de har svært ved at udtrykke deres behov og mærke sig selv under sex. Bliv klogere på dig selv her…

Der findes intet bedre end at nyde, og noget af det bedste i verden er at nyde sex, som føles godt og rart. Det er der heldigvis mange kvinder, der oplever. De kvinder har typisk et højt sexværd. Men det er ikke alle kvinder, der er så heldige. Mange kvinder nyder ikke sex specielt meget. Sex for dem er ofte både ubehageligt og trist. For de kvinder er seksuel nydelse kun noget, som andre oplever.

Lavt sexværd er, når...

• Du har smerter under samleje

• Du ikke siger nej eller stop, hvis sex ikke er rart, eller du ikke har lyst

• Du er passiv under sex og nærmest er som en robot

• Du græder efter sex

• Du gemmer sin krop væk for at skjule de fejl, du selv synes, du har

• Du ikke kan slappe af under sex og tage imod nydelse, fordi tankerne farer rundt

• Du ikke får det sagt, hvis du gerne vil have mere forspil inden samleje

• Du går med til en form for sex, som du ikke bryder dig om, der ikke tænder dig, eller du måske føler dig tvunget til

• Du faker orgasmer for at slippe for sex eller for at tilfredsstille sin partner, fordi du er bange for, at han keder sig

• Du har sex med mænd, som du slet ikke har lyst til, eller som misbruger dig, overskrider dine grænser og
ikke behandler dig som en ligeværdig seksuel partner


Sexværd - hvad er det?
Sexværd hænger sammen med selvværd. Sexværd er vores seksuelle selvværd. Akkurat ligesom man kan lide af lavt selvværd, kan ens seksuelle selvværd - det såkaldte sexværd - være lavt. Selvværd handler om den værdi, du tillægger dig selv. For eksempel hvordan du taler om, tænker om og på den måde behandler dig selv - og hvordan du ser dig selv i forhold til andre mennesker, hvor god du er til at sætte grænser, stå ved din mening og udtrykke dine behov. Sexværd mærkes på samme måde som selvværd, bare i forhold til hvordan du behandler dig selv i sengen.

Hvis du har et højt sexværd, giver du dig selv lov til at have et godt sexliv med nydelse og glæde, og du skaber dig et godt sexliv. Hvis du derimod har et lavt sexværd, kan du have tendens til at behandle dig selv dårligt i sengen og vælge partnere, der behandler dig dårligt.

Gør sig selv ked af det
Lavt sexværd kan komme til udtryk på forskellige, ofte uhensigtsmæssige måder, når man er seksuelt sammen med andre. Både ved at man selv gør ting, som gør én ked af det, og ved at man lader andre gøre det. Det kan ske, hvor man er fuldt ud bevidst om det, men også på et rent ubevidst plan. Det kan derfor være svært at opdage, hvis man har et lavt sexværd. De fleste kvinder med lavt sexværd mærker bare, at sex ikke føles helt så rart, eller at sex pludselig ikke interesserer dem længere. Når man har det sådan, skyldes det ofte, at man alt for længe har haft sex uden helt at have haft sig selv med, man har ikke mærket efter eller lyttet til sig selv - og dét er netop konsekvenserne af og årsagerne til lavt sexværd.


Der er noget galt
Mange kvinder er ikke klar over, at grunden til, at sex ikke er rart for dem, skyldes, at de har et lavt sexværd. Måske kender de slet ikke ordet. Måske har de simpelthen bare ikke kunnet mærke det eller bemærket det. Nogle kvinder er godt klar over det, men tør ikke gøre noget ved det. Samtidig kan det være svært og smertefuldt at erkende, at man har et lavt sexværd. Mange tror ikke, at deres sexliv kan blive anderledes, for det har altid været sådan.

Andre kvinder opdager det, fordi de begynder at arbejde med deres selvværd, og på en måde ser de en kobling. Andre igen mærker tydeligt, at noget er galt i deres sexliv og handler på det ved for eksempel at gå i terapi. Det er positivt, at mange kvinder nægter at lade sig nøjes med et utilfredsstillende sexliv.


Er vi frigjorte?
Kvinder er historisk seksuelt frigjort, siges det. Der er endeløse af muligheder for seksuel udfoldelse og udforskning. Der er også fokus på kvindens nydelse, og kvinden er fri til at dyrke sex for sin egen fornøjelses
skyld, uden at bekymre sig om at blive gravid eller blive syg. Hun kan også have så mange partnere, som hun reelt ønsker. Men mange kvinder er stadig utrolig seksuelt hæmmede både i samfundet generelt og inden for hjemmets fire vægge. Derudover har mange kvinder stadig pligtsex/husfredssex, de kender ikke deres behov og grænser og har svært ved at udtrykke dem og oplever i perioder manglende lyst.

Idealer og bekymringer
Kvinder kæmper med mediernes urealistiske kropsideal, orgasmeræs, seksuelle overgreb, som bliver bebrejdet dem selv eller slet ikke anset som overgreb. Og dertil kommer angst for kønssygdomme, fortrydelsespiller og farlige p-piller. Nogle kvinder døjer også med mobning ved at være seksuelle udfarende, skyld og skam, konflikter mellem kæreste/kone- og morbilledet af sig selv og smerter ved samleje. Alle disse hæmninger, som kvinder oplever i dag, medvirker til, at kvinder ikke er fuldstændig seksuelt frigjorte.

Styrk dit sexværd
For at få et bedre sexliv med et højere sexværd må man lære at stoppe med at udsætte sig selv for de ting i ens sexliv, der gør en ked af det. Det lyder simpelt, men det er det ikke altid. Mange gange bunder det lave sexværd i et lavt selvværd og gamle mønstre, som har stået på i årevis. Det kan være svært at stoppe et mønster alene, og man kan have brug for støtte undervejs.

Det kan derfor være en god idé at søge hjælp hos en sexolog for at styrke dit selvværd og sexværd, hvis du har opdaget, at sex ikke er specielt rart for dig. Du kan også selv forsøge at finde svar på dit problem og hjælpe dig selv til at ændre det ved at læse bøger om selvværd og prøve dig frem. Hvis du arbejder med at udvikle et højt sexværd, får du det automatisk bedre med din krop, og du vil opdage, at du får det meget bedre med at have sex.


>> TEST DIG SELV: Hvor sundt er dit parforhold?

Find dine grænser
For at få det bedre er det vigtigt at erkende de sår, det lave sexværd har pådraget dig, og opdage, hvordan det nåede så vidt. Derudover må du kigge på dit generelle selvværd og på hvilken værdi, du tillægger dig selv, hvilke behov du har, og hvordan du har det med at udtrykke de behov. Selve måden, du styrker dit sexværd på, er, at øve dig i at være i nuet og øve dig i at mærke dig selv, når du har sex for eksempel ved at onanere.

Du må øve dig i at sætte grænser, sige fra og til, udtrykke dine behov og modtage og nyde. Det kræver øvelse, førend du føler dig tryg ved det. Men når du først er i gang med at styrke dit sexværd, bliver det nemmere hen ad vejen. Alle kvinder kan komme fri af et lavt sexværd! Det kan være en lang rejse, men det er det hele værd. Giv dig selv den store gave, det er, at kende dit sexværd, og få det bedre med dit sexliv, din krop og dig selv.


>> LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk - få styr på sexmyterne

Denne artikel blev første gang publiceret på oestrogen.dk i 2013. Indeholder affiliate links.

Læs også