https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/graeskarprim.jpg
Selvudvikling

Hallo halloween!

31. oktober 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Har du husket at fylde slikskabet? Godt, for det er altså i dag og i aften, du skal lade dig skræmme af gadens børn. Plus det løse, måske …

Du er sikkert så godt som udlært græskar-snitter efter de seneste dages snitten. Har du børn, er kostumerne til festen sikkert også enten købt eller kreativt kreeret. Det er nemlig ret så sandsynligt, at børnene og deres institutioner ikke lader dagen i glemmebogen. Halloween er på banen, godt adopteret af danskerne, og den bliver fejret for alle pengene … med gys gru, ånder, genfærd og andet godtfolk, der efter sigende dukker op for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Halloween.

Fra småfarligt til festligt
Så galt går det nu nok ikke … For selvom Halloween egentlig stammer fra den keltiske efterårsfest Samhai, hvor de gamle keltere mente, man kunne beskytte sig mod onde ånder ved at klæde sig ud som en af dem på netop denne dag - er det mere blevet et festligt amerikanerfænomen, som vi her til lands har kastet os over. Den grufulde dag og aften lægger op til Allehelgensdagen d.1.nov., som oprindelig var en hedensk højtid, og i det 18.århundrede gik amerikanerne i gang med årligt at fejre dagen og aftenen, der 'overthere' er for både store og små.

Græskar og gru
Og det kan godt være, de ikke siger dig så meget, de sort-orange dage, de fleste børn elsker. Men den er sandsynligvis kommet for at blive. Vi køber græskar som aldrig før, og både Tivoli og Lego-land har for længst kastet sig over den hyggelige uhygge, som vi kalder Halloween. Egentlig blev både Allehelgensaftenen- og dagen afskaffet for længe siden, men nu har den altså også vundet de danske barnlige hjerter med 'trick or treat', glimt i øjet og harmløse unger i festligt tøj. Du kan lige så godt overgive dig …

Kilde: Wikipedia

Halloween!

Ordet Halloween kommer fra det engelske "All Hallows eve", hvilket betyder dagen før allehelgensdag. Helligdagen var en dag med religiøse festligheder i en række nordeuropæiske og hedenske traditioner, indtil paverne Gregor III og Gregor IV flyttede den gamle kristne Allehelgensdagsfest fra d. 13. maj til d. 1. november.

Der er ingen græskar i Shoppen! Men der er så meget andet … se selv!

Støt mændenes kamp mod kræften!

"Skod smøgen" - læs mere her!

Læs også