Ane Høgsberg
Interview

Gravide Ane Høgsberg postede et billede af sig selv med en kop kaffe i hånden. Så væltede det ind med beskeder

28. februar 2023
Af Camilla Wass
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Vi har brug for at grine mere af de pressede, absurde og pinlige situationer, vi kommer ud for, når vi prøver at være de bedste forældre i hele verden, siger Ane Høgsberg, der i en utraditionel håndbog deler ud af sine egne erfaringer med “morskabet”.

Første gang vi havde sundhedsplejersken på besøg, og hun skulle veje min lille dreng, kvitterede han med at tisse på hende.

Ikke lidt, men virkelig meget og ud over det hele. Og hun tog det med et smil, ikke med åben mund, det ville have været farligt, men stadig med et smil.

Historien stammer fra den lyserøde bog, der ligger på cafébordet foran os: “Baby Lyfe 101”.

Bogens forfatter, Ane Høgsberg, ser glad ud, da tjeneren kommer med en kop sort kaffe til hende.

– Ja, det er så dagens femte kop kaffe for mig – jeg har været oppe siden klokken fem i morges. Ebbe bliver ved med at vågne tidligt, selv om han snart fylder to år. Lige nu kan jeg nærmest ikke huske, at det har været anderledes – men jeg har det stadig sådan, at når uret står på kl. 5, er det stadig nat.

Det er tidlig eftermiddag, og vi sidder på en café i nærheden af Københavns Hovedbanegård. Ane er lige kommet ind med toget fra Sorø, hvor hun bor sammen med sin forlovede, komiker Lasse Madsen, sønnen Ebbe og bonussønnen Axel.

To komikere under samme tag – I må have det vildt sjovt?

– Altså, vi har lidt spanske temperamenter hjemme hos os, selv om ingen af os er fra Spanien. Vi er varmblodige – det kører hurtigt op, fortæller Ane.

– Men jeg er blevet bedre til at komme hurtigt ned igen, for Lasse kan virkelig trigge det i mig, der får mig til at grine, når tingene bliver sat på spidsen. F.eks. som under min fødsel, som tog 18 timer.

– Inden fødslen gik i gang, sagde jeg til Lasse: Fra det øjeblik, vi træder ind på hospitalet, skal du ikke cracke jokes – for jeg kan ikke overskue det. Og så viste det sig, at det var lige præcis det, jeg havde brug for – for at tage alvoren lidt ud af situationen.

Grin med vand i kroppen

Ane Høgsberg er vant til at stå på scenen og sætte gang i lattermusklerne hos publikum. Man mærker det, når vi taler sammen – stemmen er kraftfuld, og pointerne rystes ud af ærmet med underspillet humor.

Ane Høgsberg har ordet i sin magt, og nu har hun også udgivet en håndbog til gravide kvinder, nybagte mødre – og også lidt til de fædre og medmødre, der står på sidelinjen, når hormonerne buldrer rundt i kroppen hos den gravide.

Hvordan fik du ideen til at skrive en håndbog?

– Da jeg blev gravid med Ebbe, åbnede en ny genre af litteratur sig for mig: Graviditetshåndbøgerne. Hvad sker der i kroppen, hvordan udvikler fostret sig uge for uge – jeg købte Politikens store graviditetsbog og alle de andre håndbøger, og jeg fandt stor glæde ved at læse i dem. Men jeg syntes også, at der manglede noget, der var SJOVT, smiler Ane.

Ane_Hogsberg

– Så jeg har skrevet en håndbog til alle de mødre, der ligger med vand i kroppen og er trætte af at være gravide. Så de kan få sig et dejligt lille grin – og forhåbentlig også blive en lille smule klogere.

– Som samfund har vi intellektualiseret det at få børn. Der findes vanvittigt meget litteratur om forældreskabet, og det, jeg gerne vil sige med min bog, er, at man slet ikke behøver så mange bøger. Det, man behøver, er at mærke efter inde i sig selv. Ja, og så selvfølgelig MIN bog – den behøver man, siger Ane med et skævt smil.

I “Baby Lyfe 101” kan du blive klogere på, hvordan du tackler situationen, når din baby har tisset på sundhedsplejersken.

Du kan lære at snyde speltdamerne i mødregruppen ved at købe færdig babymos og hælde dem over på dine egne sylteglas.

Din partner kan læse om, hvad han eller hun IKKE skal sige, mens fødslen er i gang. Tudedag efter veloverstået fødsel? Pres over svigermors besøg?

I Ane Høgsbergs håndbog kan du få gode råd til alle tænkelige situationer, så du kan “naile tiden som nybagt mor”.

Nailede du den selv, da du stod dér med lille Ebbe?

– Ja, når jeg ser tilbage, synes jeg, at jeg nailede den – men det var på ingen måde den følelse, jeg stod med, da jeg var midt i det. Jeg oplevede tiden som nybagt mor som ren overlevelse, og jeg tror ikke, at mit moderskab har været sværere end alle mulige andres, siger Ane.

– Så mit budskab med bogen er, at selv om alting føles svært og uoverskueligt, så er det hele, som det skal være. At blive mor er et kæmpestort kontroltab. Og jeg kan ikke lide at miste kontrollen, det kan jeg virkelig ikke.

Et røgslør af usikkerhed

Ane Høgsberg fortæller, at det at blive mor for hende har betydet, at en følelse af usikkerhed er kommet ind i hendes liv.

– Det, der kendetegner mit moderskab – fra de første to streger på graviditetstesten til i dag – er, at jeg famler i blinde. Alt, hvad jeg gør, er med et røgslør af usikkerhed. Hver gang, Ebbe træder ind i et nyt stadie, er det jo også nyt for mig. Hvor længe varer sådan et tandfrembrud egentlig? Ja, jeg kan ikke lide at være usikker, uprøvet – men jeg prøver at være i det. For jeg bliver nødt til at stole på, at jeg gør det rigtige, siger Ane eftertænksomt.

Om Ane Høgsberg

Ane Høgsberg, 34 år.

Arbejder som stand-up komiker og forfatter og har omkring 68.000 følgere på Instagram.

Hun er forlovet med komiker Lasse Madsen.

Mor til Ebbe på knap to år og bonusmor til Axel på knap fem år.

Hun er aktuel med bogen “Babylyfe 101”, hvor hun kommer med sjove og skæve råd til nybagte mødre.

Samtidig turnerer hun med standup-showet “Morskab”, der igen kan opleves i begyndelsen af 2023.

– Det er bare svært at se, når der er gylp og bleer over det hele, og det føles, som om man aldrig kommer til at sove igen. Men som jeg skriver i min bog: Det BLIVER bedre – der findes jo ingen mennesker på 35, der kun kan sove i en slyngevugge, og de fleste 20-årige kan godt finde ud af at tørre sig selv i numsen.

Det at blive mor er jo også en sårbar tid – kan man lave sjov med alting?

– For mig var der nogle situationer, der lige skulle lidt på afstand, før jeg kunne skrive om dem. Der er mange af de små historier, som jeg ikke syntes var vanvittig sjove, mens jeg stod i dem, siger Ane ærligt.

– F.eks. var det rigtig svært for mig at få amningen op at køre. Jeg tog et kæmpe tilløb, før jeg gav Ebbe en flaske – for jeg havde det sådan: Jeg har to bryster og en sulten baby, jeg SKAL amme ham. Men det fungerede ikke, og selv om amning er et sårbart emne for mig, er jeg så småt begyndt at joke med, at jeg fik virkelig lange bryster af at amme.

– Jeg tror, det er enormt vigtigt at passe på med at sige, at fordi noget er sårbart, så må man ikke lave sjov med det.

– Humor en min ventil, og det er min erfaring, at humor også kan afmontere noget af den ængstelighed og frustration, som knytter sig til moderskabet.

En anden ting, der også knytter sig til moderskabet, er alle de råd, man får med på vejen.

– Gode råd er jo fantastiske – hvis du har bedt om dem, men for mig var de gode råd med til at forstærke usikkerheden.

– Allerede under graviditeten blev jeg et fluepapir – jeg tog ALTING ind, og jeg blev ked af det, hvis nogen påpegede, at jeg gjorde noget forkert, fortæller Ane og fortsætter:

– Jeg lagde et billede af mig selv som højgravid på Instagram. På billedet sad jeg med en kop kaffe – og det fik en masse kvinder til at skrive til mig, at jeg altså skulle passe på med at drikke kaffe som gravid.

Ane tager en tår af sin kaffe og fortsætter:

– For mig blev det et forstyrrende element at sortere i alle de “gode” råd, som jeg ikke havde bedt om. Derfor har jeg også valgt at blokere “mor-mafiaen”, når den viser sig på Instagram. Jeg er usikker nok i forvejen på, om jeg er en god mor, så jeg behøver ikke alle mulige andres mening til at gøre det værre.

Ane_Hogsberg

Må man lave sjov med det?

Med sin nye håndbog, spækket med gode råd, håber Ane Høgsberg at få flere gravide kvinder og nybagte mødre til at sænke skuldrene.

– Det er kærlighed til sig selv at kunne grine af sig selv. Mødre er kun mennesker, og vi kommer alligevel til at fucke de børn op på den ene eller den anden måde, siger Ane.

Tænker du, at vi tager det at være forældre for seriøst?

– Jeg kan i hvert fald se, at når jeg har prøvet at lave sjov med nogle situationer – både under min graviditet og under det første halvandet år som mor – er det på nogle punkter blevet rigtig godt modtaget.

– Mange kvinder synes, det er befriende, at jeg tager pis på noget af det, der kan være svært under en graviditet eller i rollen som forældre, siger Ane.

En fødsel er et af de tids-punkter i dit liv, hvor du er allermest blottet. Du ligger dér med bar røv og bar tissekone, op i ansigtet på nogle mennesker, som du lige har mødt. Jeg har i hvert fald aldrig vist min tissekone til så mange mennesker på samme tid.

– Men der er også kvinder, der stejler på det. Så der er ligesom to lejre: Der er de kvinder, der synes, det er skønt, at vi kan grine af, at vi har siddet til en samtale hos lægen med gylp i ansigtet.

– Og så er der de kvinder, der ikke synes, moderskabet er noget, man må lave sjov med. Overhovedet. Det sidste synes jeg er vildt mærkeligt, og det er nok komikeren i mig, der kommer frem her. Hvis der er noget, jeg får at vide, at jeg ikke må lave sjov med – så sætter jeg alt ind for at gøre lige præcis dét.

Både i sit standupshow “Morskab” og i sin nye håndbog deler Ane rundhåndet ud af sine egne oplevelser, bl.a. med at føde sit barn.

– En fødsel er et af de tidspunkter i dit liv, hvor du er allermest blottet. Du ligger dér med bar røv og bar tissekone, op i ansigtet på nogle mennesker, som du lige har mødt.

– Jeg har i hvert fald aldrig vist min tissekone til så mange mennesker på samme tid. Mens min fødsel var i gang, var der tre vagtskifter og ekstra læger, der kom ind, og det kan godt føles enormt pinligt. Men der er noget befriende i at være den, der siger det højt – så tingene bliver sat FRI.

Så man kan godt være en perfekt forælder, selv om man er pinlig?

– JA. Jeg har selv en sindssygt pinlig far, og da jeg var 14 år, syntes jeg slet ikke, det var sjovt. Min far kunne finde på at komme ind på mit værelse og slå på to grydelåg, mens jeg havde veninder til overnatning.

– Jeg syntes, det var frygteligt pinligt, men i dag elsker jeg ham for det. Jeg kommer fra et hjem, hvor vi tager pis på hinanden – og det er nok derfor, jeg ikke tager mig selv særlig højtideligt. Det er noget, jeg gerne vil give videre, så jeg glæder mig sygt meget til at blive en pinlig mor, smiler Ane Høgsberg og siger videre:

– Vi er nødt til at tage brodden af perfekthedskulturen, for ellers bliver det hele alt for hårdt. Og faktisk synes jeg, der er gode toner lige nu.

– På Instagram oplever jeg, at flere og flere mødre deler de pinlige situationer, de har stået i. Men derfra og så til at tage det ud i virkeligheden, er der stadig et stykke vej. Man vil jo stadig gerne signalere, at man har styr på det med at være forældre – og at man også har været i bad i løbet af dagen.

Læs også