https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-11-kopi-2_0.jpg
Selvudvikling

At gøre den lille forskel

30. marts 2011
af Renée Toft Simonsen
I dag lever vi et liv,hvor vi hele tiden er udadvendte og i kontakt med alt og alle – på nær os selv

For nylig havde Deadline 2. Sektion empati, medfølelse og samhørighed på programmet, hvilket var ret inspirerende. Helt konkret var det Jes Stein Pedersen (studievært og litteraturkritiker) i samtale med forfatter og spirituel lærer Jes Bertelsen, som har udgivet bogen "Et essay om indre frihed". Bogen handler om menneskets evne til medfølelse og samhørighed og vigtigheden af, at vi udvikler de evner for at komme i en dybere kontakt med os selv. Jes Bertelsen mener, at vi med en større kontakt til vores følelse af samhørighed bedre kan løse de problemer, verden står over for i dag, f.eks. de globale klimaproblemer.

Et af de spørgsmål, Stein Pedersen blev ved at vende tilbage til, var, hvordan det at kigge indad og øve teknikker, der har med åndedræt, kropsbevidsthed, venlighed og kreativitet at gøre, overhovedet kan have en effekt på noget så stort som vores evne til at forhandle en international klimaaftale på plads. Med andre ord: Kan medfølelse redde verden? I sig selv er det et stort spørgsmål, og svarer man ja til det, som Bertelsen gjorde, er det ikke så nemt direkte at bevise. Det er ikke noget enkelt regnestykke, hvor 2 og 2 beviseligt er 4, men derimod et felt, hvor éns personlige erfaring vejer tungest.

Det gode er, synes jeg, at flere og flere rundt om på kloden gør sig den erfaring, at en dybere kontakt med vores evne til det rummelige, det milde og det kærlige faktisk gør en stor forskel i vores omgang med hinanden - og det hjælper selvfølgelig i udbredelsen af det glade budskab.

Personligt har jeg gjort mig netop dén erfaring gennem meditation og de teknikker, der er forbundet med det, men det er ikke noget, der kommer af sig selv, skulle jeg hilse og sige. For pokker, hvor er det dog indimellem besværligt. Ikke mindst, fordi det tager tid, hvilket står i modsætning til hele den måde, vi lever vores liv på i dag, hvor vi hele tiden er udadvendte og i kontakt med alt og alle - på nær os selv. Min erfaring handler ikke om noget så stort som en international klimaaftale, men derimod om noget så småt som det levende familieliv. Det handler f.eks. om, at når jeg har været på et weekendkursus i meditation, er jeg venligere i min omgangsform og mere opmærksom på, hvordan jeg taler til mine børn og min mand. Det er helt tydeligt, hvordan min øgede opmærksomhed på mig selv og min træning har en effekt på familielivet - vi har færre konflikter, og vi skændes mindre.
Hmm ... helt klart i mikrokosmos-perspektiv, og hvorvidt det kan redde verden, ved jeg jo ikke - men når vi hver især forlader huset, går vi i al fald ud i verden med et venligere sigte, og det kan da kun være godt?

Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også