https://imgix.femina.dk/media/a6cdf6f35f53480f81fba5b4a5962c09.jpg
Selvudvikling

Gør op med den pæne pige

25. september 2008
af Gitte Jørgensen
Foto: line Klein
Vi kvinder har en tendens til at tage alting personligt og tro, at alting drejer sig om os selv, siger Charlotte Juul, der er coach og konsulent. Men hvis vi slipper behovet for, at andre skal synes, vi er dygtige og gode – så bliver vi for alvor frie.

42-årige Charlotte Juul har undersøgt, hvorfor vi kvinder lever så meget "ude i vores relationer" - og hvad det vil betyde for os, den dag vi ikke længere gør det.

- Det er min erfaring, at kvinder går rundt med et enormt pres indeni. Og selv om vi mærker, at det er noget andet, vi vil, ved vi ikke helt hvad.
Vi har en dobbelthed i os. Det ser ud, som om vi har frihed og kan gøre, hvad vi vil. Men inden under det hele betyder det noget for os at være den pæne pige.

Vi går stadig rundt og er optagede af, hvad andre synes om os. Og vi har behov for at vide, at vi er ordentlige og perfekte og gode kvinder, og at vi passer ind.
Vi er også afhængige af, om mændene synes, vi er attraktive. Og vi bliver kede af det, når kroppen falmer, og når vi kan mærke, at vi ikke mere har de samme muligheder for at blive bekræftet, siger hun.

Formet af frygt
- Vi kvinders historie handler om, at vi har været formet af frygt. Vi levede i lange perioder i skyggen af mænd. Med tiden blev vi gjort til andenrangs mennesker, fordi mændene var dem, der var de stærkeste. Det er de prægninger, der gør, at vi lever ude i de andre. Det er noget, vi har taget med os, fordi det var den måde, vi overlevede på. Vi måtte indordne os, være attraktive og vellidte, så vi kunne få den beskyttelse og tryghed fra mændene, som vi havde behov for.

Denne gamle bevidsthedsstruktur lever endnu i os. Vi gjorde oprør mod dele af den i 60'erne, da vi tog vores egen seksualitet til os, men vi har aldrig for alvor fået gjort op med den pæne pige. Den nye sandhedskraft, der bobler frem i denne tid, handler om, at vi har mulighed for at blive frie. Og den måde, vi kan blive det på, er ved at slippe vores trang til at "leve ude i relationerne".

Vi har en tendens til at tage alting personligt. Vi er så relaterede. "Hun kan ikke lide mig ..," tænker vi, fordi vi tror, alt handler om os. Jeg tror, at det pres og den utilfredshed, mange kvinder tumler med i sig selv, handler om lysten til at træde ud af det show. Det nye er, at vi skal til at have en anden relation til os selv. Og det er en dyb befrielse, når vi får det, for så behøver vi ikke at bruge kræfter på "hvad folk tænker om os". Vi får på en måde overstået os selv. Vi vil gå efter det, der bringer og giver mening i verden, og ikke være bange.

Fakta om Charlotte Juul:
Charlotte Juul er freelancer og tilbyder workshopper og kurser i forandringsprocesser til bl.a. erhvervslivet. Læs mere på www.corework.dk
Hun er samtidig med at hun er med i et internationalt kvindenetværk, der arbejder med "den nye indre kraft".

Læs også