https://imgix.femina.dk/media/a76dce6ff187468dbbac6f910b618beb_14.jpg
Selvudvikling

Godt man ikke bor i "dagpengeland"

29. august 2012
af Renée Toft Simonsen
Det er ikke småting, man lærer på et aktiveringskursus. Man undervises bl.a. i kaffedrikning under jobsamtale og at bruge skriveprogrammet Microsoft Word...

Jeg har lige brugt en eftermiddag i bagende sol i "Dagpengeland", en bog skrevet af Lau Aaen, der handler om mennesker i aktivering. Noget, alle, der ikke har et arbejde, skal igennem, koste, hvad det koste vil! Jeg har klukket meget undervejs i læsningen, for hvor var den sjov på den der absurde Monty Python-agtige måde.

Ofussen
Bogen handler om Lau Aaen, der som nyuddannet cand.scient.adm. bliver sendt på et aktiveringskursus hos den private udbyder Integro. Og det er ikke småting, Lau Aaen lærer på det kursus. Han finder bl.a. ud af, hvor han ligger i OFUSSEN, en test udviklet af firmaet selv, som viser, om man er organisator, fredsmægler, udvikler eller "slider-typen". Det siger sig selv, at OFUSSEN bidrager med uundværlig personlig viden, når man skal søge arbejde. Og så får Lau også lært at bruge skriveprogrammet Microsoft Word. Virkelig vigtigt i dagens Danmark at kunne skrive på en computer, selvom sådan en som ham nok allerede har været i kontakt med et skriveprogram, alt taget i betragtning (hans alenlange uddannelse for eksempel). Men lad nu det ligge.

Læs også: Lonnie Kjers klumme: Træk kvindekortet

Jeg græd af grin
Der var nemlig også håndtryks-oplæring og teoretisk telefontræning på programmet og ikke mindst udarbejdelsen af sin personlige "jobsol" med en dertilhørende "jobsol-sang", der blev sunget i klassen på melodien til "tingelingelater". Jeg græd af grin, da jeg forsøgte at synge denne fantastiske sang, og jeg græd også af grin, da det tilknyttede jobcenter for tredje gang opfordrede Lau til at søge en stilling som organist, og da forfatteren fortæller, hvordan aktiveringskursisterne undervises i kaffedrikning under en jobsamtale. Her lærer de aktiverede, at spørgsmålet om, hvorvidt man vil have en kop kaffe, nok vil blive stillet lige uden for jobsamtalelokalet eller umiddelbart efter, man er kommet ind. Man lærer også, at det typisk er en sekretær, der vil spørge dig, om du skal have kaffe, og at du skal sige ja til den kaffe (uanset om du drikker kaffe eller ej), da det viser, at du er imødekommende. Du skal desuden drikke kaffen op. Og så bør du sige ja tak til sukker og mælk. De to sidste ingredienser fortæller om dig, at du er selvstændig og beslutsom! Sådan.

Renées klumme: Kan du huske Bendtners underbukser?

Panfløjte og hat
Tusind tak Lau, for det lille udpluk af værdifuld information, arbejdsløse borgere får på skatteborgernes regning. Efter endt læsning er jeg tilbøjelig til at mene, at "Dagpengeland" burde gøres obligatorisk i skolen. Jeg vil tro, den bog kan skræmme de fleste fra at gå ind i det offentlige system og i stedet investere i en panfløjte og en hat.

Kærlig hilsen
Renée

Læs også