https://imgix.femina.dk/media/3ff71466a08649658ff0a856a482827a.jpg
Selvudvikling

Gode råd til tattoo-novicer

4. november 2009
af Sanne Hukiær Christensen
Foto: Colourbox m.fl.
Drømmer du selv om at udsmykke din krop med en tatovering? Så læs med her, hvor der er gode råd og inspiration til tattoo-novicer

Kropskunst for livet
En kropsudsmykning, som er så endegyldig som en tatovering, kræver selvfølgelig grundige overvejelser og masser af forhåndsviden. Inden du lægger dig under blæknålen, skal du være opmærksom på, at en tatovering er et levende kunstværk, som ældes i takt med, at du selv bliver ældre. Farverne bliver en anelse mattere, og streger og linjer bliver noget tykkere.

Specialisten: Tænk dig om, inden du får lavet en tatovering

Den midlertidige version
Beslutningen kan være svær, selvom lysten brænder, og det kan derfor være en idé at starte med at flirte med tatoveringer med "fortrydelsesret". Airbrush tattoos er tatoveringer, som gennem skabeloner sprayes på huden med en airbrush. De holder i en uges tid og kan let fjernes med fx babyolie. Alternativt kan du med det amerikanske tøjmærke Ed Hardy "klæde dig i tatoveringer", når du er i humør til det. Mærket har nemlig specialiseret sig i at lave tøj med tatoveringsmotiver, og det fylder i øjeblikket meget i modebilledet.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/bd75014d44704482a4d8675d14148cea.jpg

Moden skifter
Ligesom inden for tøjmoden skiftes forskellige motiver til at vinde indpas, når det handler om tatoveringer. "Lige nu er det meget oppe i tiden med blomstermotiver, hvor det for et par år siden var fjer og feer," fortæller Anja Deptula, som er tatovør i Ink Link Tattoo i Roskilde.

Retrobølgen er også skyllet ind over kropsbillederne, og symbolet for tro, håb og kærlighed er ikke længere forbeholdt vores bedsteforældres generation. Placeringen af tatoveringerne følger ligeledes et modemønster, og det er fx ikke længe siden, at alle skulle have en tatovering på lænden. "I øjeblikket er ribbenene et hot sted for mange kvinder," forklarer Anja Deptula.

Den tidligere håndboldspiller Rikke Hørlykke har ikke fortrudt sine tatoveringer. Læs, hvorfor de er et kært minde for hende

Overvejer du at få en tatovering, er det derfor vigtigt, du gør op med dig selv, om du resten af livet vil leve med et 2009-stempel, eller om du skal tænke lidt mere alternativt og i samarbejde med tatovøren skabe noget, som er helt dit eget, og som er tidløst.
Den rette tatovør
Beslutter du dig for, at det skal være den ægte vare, er det tid til at gå på jagt i tatovørjunglen. Tatovører specialiserer sig ofte inden for bestemte genrer, ligesom de arbejder med forskellige teknikker, og det er vigtigt, at du får valgt den helt rigtige, inden du lægger krop til et uforanderligt stykke kunst.

Besøg forskellige tatovørstudier, som virker interessante i forhold til dine ønsker, se tatovørerne arbejde, tal med dem og mærk efter, om du føler dig tryg. Researchen kan meget vel begynde på nettet, som myldrer med hjemmesider på tatovører. Her et par stykker, som byder på prisvindende tatovører:

www.artfactory-tattoo.dk
www.colorblind-tattoo.dk
www.tattoo.dk
www.faribradytattoo.dk

Pleje af din nye tatovering
En nylavet tatovering kræver ro og tid til at hele. Det tager omkring ti dage, afhængig af hvor hurtigt, din hud normalt heler. I løbet af et par dage kommer der sår på tatoveringen, og det er meget vigtigt, at du lader såret hele af sig selv og undgår at pille. Gør du det, risikerer du nemlig, at noget af farven forvinder, så der kommer hvide pletter i tatoveringen. Det samme kan ske, hvis såret sprækker, så det er vigtigt, du holder det blødt og smidigt ved at smøre det med creme tre gange dagligt, til såret er helet. Det er derfor også en god idé at undgå, at tatoveringen kommer i direkte kontakt med uldtøj, da hårene let kan gå ind i såret og give betændelse.
Når det klør under helingsprocessen, så klø udenom eller smør noget kløestillende salve på. Indtil såret er lægt, bør du undgå klorvand, saltvand og direkte sol/solarium. Hvis du går eller ligger i solen, så dæk tatoveringen til. Senere, når tatoveringen er helet, skal du være opmærksom på, at solen kan blege den. Brug derfor altid solcreme med høj faktor, når du opholder dig i solen.
En nylavet tatovering smitter af, og for at det ikke skal gå ud over dit tøj, kan du dække den til med husholdningsfilm - dog højst to timer ad gangen, så din hud kan få luft. Du kan også bruge flydende plaster fra en sprayflaske - nogle tatovører sprayer det på, når de er færdige med at tatovere. Det flydende plaster sikrer, at din hud får luft, samtidig med at det beskytter, og plasteret forsvinder, når du vasker dig. Sørg for at vaske tatoveringen med mild sæbe.
Kan en tatovering fortrydes?
Tatoveringer kan fjernes af en plastickirurg eller hudlæge på flere måder - den bedste metode er at bruge laser. Laserlyset kan sprænge de pigmentkrystaller, som udgør tatoveringen, så partiklerne bliver så små, at de kan fjernes af din krops immunceller. Laser virker dog ikke særlig godt på de røde farver, og der kan være efterladte farverester i huden. Laserbehandlingerne kan også give forbrændinger i huden. Tatoveringer kan også fjernes ved at slibe huden, men det efterlader ofte grimme ar. Den sidste mulighed er at operere dem væk, men det vil altid efterlade ar, som kan være stærkt kosmetisk skæmmende.

Læs også