https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/august/lykke-prim.jpg
Selvudvikling

Giv dig selv et skud lykke

29. juli 2014
af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over
Er du i kulkælderen, og trænger du til at føle dig bare en smule bedre tilpas, så tag det roligt. Det kræver faktisk ikke så meget at booste dine lykkehormoner. Få her psykologiprofessorens råd til lynhurtig lykkefølelse.

Der er andre måder at få kroppen til at udløse det såkaldte lykkehormon, oxytocin, end ved at fylde dig med den chokolade, der netop er kendt for at kunne gøre dig gladere. Heldigvis feder de veje ikke, som Paul Zak, professor ved Claremont Graduate University, anbefaler på sundhedssitet Prevention.com.

Han forklarer, at berøring fra andre, vi godt kan lide, er med til at frigøre oxytocin i kroppen. Og jo oftere du gør det, jo hurtigere er din krop til at reagere på det, og det behøver ikke kun at være sex og intimt samvær, der gør det.

Her er professorens bedste råd til at give din krop et skud oxytocin:

1) Giv et kram
Selv mellem fremmede, der giver hinanden et kram, udløser kroppen oxytocin. Så har du ikke nogen kæreste at kramme, så øv dig i altid at give både dine venner, din familie og andre, der er modtagelige, et stort kram, når I mødes.

2) Se en tåreperser
Selvom en film får dig til at græde, vil den alligevel få din krop til at frigøre lykkehormonet. Det sker ifølge professoren, fordi vi føler filmen så intenst og virkelig, at det hele lige så godt kunne udspille os i stuen ved siden af os.

3) Syng sammen
Når du synger i kor, synger fællessang eller endda når du synger karaoke, så udskiller kroppen lige så vel oxytocin. Desværre virker det ikke, om du bare giver den gas under bruseren alene. Det skal være sammen med andre.

4) Tag ud at danse
At danse en hel aften lang vil også kunne udløse lykkefølelsen hos dig. I en undersøgelse professoren lavede, udtalte deltagerne sågar, at de næsten følte sig høje af det.

5) Gør noget vildt sammen
Hvis du har udset dig en mand, som du gerne vil imponere og gerne vil have, at han skal føle kemi mellem jer, så tag med ud at prøve noget vildt og grænseoverskridende. Dette vil frigøre oxytocin hos jer begge og styrke jeres bånd. Ligesom der er et bånd mellem soldater, politifolk og brandmænd.

6) Sig: Jeg elsker dig
Måske tænker du, at denne sætning er forbeholdt din udkårne, men sandsynligvis har andre omkring dig også gjort sig fortjent til at høre det: Dine forældre, dine søskende, din bedste ven. At sige "jeg elsker dig" til et andet menneske (og mene det), giver dig straks et skud lykkefølelse.

Læs også