https://imgix.femina.dk/media/article/primaer_ditte_val_qdk.jpg
Selvudvikling

Gen(op)find dig selv

1. april 2019
af Ditte Vallø
foto: Nellie Møberg
Ditte Vallø's veninder har gjort det før hende: Gjort vilde ting, der havde det til fælles, at de i processen blev nødt til at kigge på sig selv 
og justere deres selvbillede til en ny og opdateret version. Nu skal Ditte også i gang med at finde sig selv

Jeg har måttet erkende, at der er sket noget i mig, der har gjort, at jeg ikke længere er den samme, som jeg var for bare fem år siden. Jeg er med på, at de ting vi oplever i vores liv, udvikler os med tiden. Og at jeg naturligvis ikke er den samme, som jeg var for 10, 20 eller 30 år siden (og heldigvis for det). Det, jeg mener, er, når vi ændrer os fra vores egen opfattelse af os selv, og når vi pludselig ikke ligner vores eget selvbillede mere. Hvis du også har prøvet det, føler du måske, at du skal finde dig selv igen.

Jeg har egentlig altid set mig selv som en Party Girl, festens midtpunkt og altid ude på at have det sjovt. Jeg opfatter mig selv som lidt af en fashionista, og mit motto har altid været: Hellere være overdressed end underdressed. Udseendemæssigt definerer jeg mig ud fra min krops kurver, mit ansigt og mit lyse hår. Jeg har altid været stolt af mine store bryster, fyldige læber og lange lokker. Der bestemt har været med til, at jeg har følt mig sexet og attraktiv.

Læs også: Ditte Vallø: Panik i prøverummet

Leverpostejsfarvet forstadsmor

Men der er sket noget med mig, der har gjort, at jeg på det seneste har haft lidt svært ved at spejle mig i mit eget selvbillede. Festerne er blevet færre, jeg er begyndt at klæde mig mere praktisk og behageligt. Jeg har flere dage uden makeup, end jeg har med. Og jeg har ladet min egen mørke hårfarve vokse ud, for første gang siden jeg som 14-årig fandt ud af, at man kan vælge sin egen hårfarve. Med andre ord så er jeg ikke helt den, jeg var engang. Nogle ville måske sige, at jeg bare er blevet mere voksen. Og ja, det har de til dels ret i. Men der er også sket det, at jeg har rykket mig fra min egen selvforståelse af, hvem jeg er, og hvordan jeg ser ud.

Jeg har defineret mig selv som en blond, sjov, festlig fashionista. Og nu er jeg så en leverpostejsfarvet, (dog stadig sjov), forstadsmor, der sætter funktion frem for fashion. Og nu skal jeg så finde mig til rette i den her version af mig selv, og hvordan gør man lige det?

Hvorfor sidde fast i et ekko af sig selv?

Når man begynder at føle sig fremmed for sig selv, har man flere muligheder. Man kan enten genfinde sit ”gamle jeg”. Eller genopfinde sig selv i en ny version. Ens gamle jeg kan man finde ved at klæde sig som sit gamle jeg, lave de ting man plejede at elske og være sammen med de mennesker, man kendte dengang. Så vil man hurtigt falde tilbage i gamle mønstre, følelser og opførsel. Men jeg synes, det er vigtigt at vide, at ens gamle jeg ikke nødvendigvis behøver at være det bedste. Det er jo egentlig bare det første jeg, så hvorfor tillægger vi det så stor en sentimental værdi? I stedet for at kigge fremad og se nye muligheder? Det er lidt af en balancegang at finde sig selv, for vi skal ikke side fast i fortiden, men vi skal heller ikke glemme, hvem vi er. At genopfinde sig selv er lidt sværere, men det hele værd. For hvorfor behøver vi at være den samme? Kroppen ændrer sig hele livet, alligevel ser vi vores unge krop som den ”rigtige”, og mange prøver hele livet at vedligeholde den, eller komme tilbage til den. Men der er intet forkert eller uklædeligt i at ændres, formes og modnes – tværtimod er det en del af livets proces. Vi har ikke kun ét facit, én måde at være og se ud på som menneske. Tænk bare på Madonna og Lady Gaga, der er mestre i at genopfinde sig selv. Hvorfor sidde fast i et ekko af os selv, frem for at gå på opdagelse i hvem vi er, gerne vil være, eller kan blive?

Læs også: Ditte Vallø: Kom ud af hamsterhjulet

Opdateret selvbillede?

Så stil spørgsmålstegn ved tingene i dit liv. Er det her, jeg ønsker at være i livet? Er jeg den, jeg ønsker at være? Kunne jeg være eller se ud på en anden måde? Hvis du synes, at livets store spørgsmål bliver lidt for store og abstrakte, så tag det ned på det helt fysiske og håndgribelige plan: Er jeg glad for den her bluse? Får jeg klippet den samme frisure af gammel vane, eller fordi den er det, der klæder mig bedst? Der er SÅ meget liv tilbage endnu, hvorfor tage de samme valg igen og igen? Lær noget nyt, rejs ud i verden, prøv noget nyt, hvem ved, hvad du opdager om dig selv. Vi skifter uddannelse, job, bolig, by, venner, kæreste/ægtefælle, politisk holdning, hobby og interesser. Så hvorfor kan vi ikke også skifte os selv ud med en ny og opdateret version en gang 
imellem.

Jeg glæder mig i hvert fald til at opdage, hvem Ditte 2.0 er. Trænger du også til at få dit selvbillede opdateret?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også