Ditte Vallø i sort trøje
Selvudvikling

Ditte Vallø: Kom ud af hamsterhjulet

21. september 2018
af Ditte Vallø
Ditte Vallø har oplevet stress på den hårde måde, og da hun faldt ud af hamsterhjulet, lagde hun det gamle – og mere overfladiske – liv fra sig. Her fortæller hun sin personlige historie og kommer med sit bud på, hvad du kan gøre for at undgå det samme
Vi har alle så travlt, at vi løber rundt som hamstere i et hjul uden helt at vide hvorfor. Vi løber så stærkt, at alt uden for hjulet udviskes. Fremad, hurtigere, hurtigere. Vi er så fokuserede på at nå i mål, at det ikke er gået op for os, at vi løber og løber uden at komme nogen vegne. Jeg er stået af hamsterhjulet, eller det vil sige, en ondsindet hamster kaldet stress sparkede mig ud af hjulet. Jeg så det ikke komme, jeg gjorde jo alt for at følge med, men det var netop min stræben efter perfektion, der fik mig smidt ud af hjul­et. Jeg levede en overfladisk tilværelse, hvor en stor del af mit job handlede om udseende og materielle goder. Jeg så det ikke komme, jeg var ikke nær så glad som før, bekymrede mig om ikke at kunne følge med, om ikke at være god nok. Jeg trak mig langsomt fra sociale sammenhænge, havde bare brug for at være i fred. Jeg var blevet den der hamster, der gemmer sig i høet og ikke kan overskue verden udenfor.

Lærte at være til stede

Jeg oplevede, hvor stor effekt stress har – både fysisk og psykisk. At ryge ud af hamsterhjulet på røv og albuer gav nogle knubs og ikke mindst et såret ego, da jeg måtte opgive alt det, der gav mig prestige. Men det var supersundt at måtte kigge på, hvem jeg er uden alle glansbillederne, at genopdage de små ting i livet og finde ind til det, der gør mig glad helt ned i maven og ikke bare er pænt udadtil. Det var en rigtig sund lærestreg, for var jeg fortsat med mit overfladeræs, så tror jeg, at jeg var endt som en af de der maniske hamstre, der løber i cirkler og gnaver i metaltremmerne. Med min timeout væk fra det hele (også online) lærte jeg at være. At være til stede frem for at være ”noget” eller ”nogen”. Jeg kommer ikke længere så meget på den røde løber, og min indtjening er til at dø af grin over. Til gengæld sender jeg roligt mine børn ud ad døren hver dag med et ”jeg elsker dig, hav en god dag”, og jeg er her, når de kommer hjem. Jeg har fundet tilbage til de værdier, vi havde før i tiden, hvor de nære ting som familie, at være selvforsynende og at leve i pagt med naturen var det, der gav et liv med mening. LÆS OGSÅ: Ditte Vallø: 4 ting, frodige kvinder frygter ved frost

Du behøver ferie

Nu ønsker jeg naturligvis ikke, at du skal få stress eller en anden nærdødsoplevelse, der kan få dig til at ruske op i dine værdier og leve livet. Heldigvis behøves det ikke, du behøver bare ferie! En ferie er perfekt til at komme ud af hamsterhjulet og mærke efter, hvad der egentlig har værdi. Tænk på, hvad vi gør, når vi har ferie: Vi bruger vores tid med dem, vi holder af. Vi laver ting, vi godt selv kan lide, men aldrig har tid til (som at læse en god bog). Vi bruger en hel dag på at lave og nyde mad. Vi tager ud i naturen eller rejser ud i verden. Vi bliver mindre optagede af vores udseende og går til købmand­en i en gammel kjole og uvasket hår – det er jo ferie! Hvorfor er vi lykkeligst den uge i sommerhuset? Hvor vi ikke har været i bad i tre dage, er sammen med vores børn alle døgnets 24 timer og alligevel har lyst til at invitere naboerne ind på grill. Hvorfor er vi lykkeligst den uge sydpå? Hvor vi smager ny mad, oplever nye ting og steder og måske endda genfinder os selv eller hinanden uden for hamsterhjulet?

De nære værdier

Mit bud er: Fordi vi LEVER. Det er det, der er vores sande natur som mennesker – at leve livet fuldt ud og i kærlighed, ikke som en del af et pengegrisk produktionssamlebånd. Nu skal det ikke forstås, som at jeg mener, at man ikke skal arbejde. Jeg elsker mit job, og at have et meningsfyldt arbejde er vigtigt for selvforståelsen. Vi har alle en masse opgaver, der skal løses, for at samfundet kan køre rundt. Ideelt skulle vi alle arbejde med vores passion, så vores unikke kvalifikationer blev brugt de steder, de gør forskel. I stedet bliver der brugt uendelige arbejdstimer på at producere ting, vi ikke har brug for. Vi arbejder ofte for at gøre de rige rigere, mens vi selv ikke får et rigere liv af det. Problemet med vores arbejdskultur ligger i, at vi bruger størstedelen af vores tid på materialistisk overforbrug og overfladisk perfektion. Og så prøver vi at få resten af vores liv til at hænge sammen med den tid, vi har tilovers. Et regnestykke, der ofte ikke går op, og som oftest bliver på bekostning af de ting, vi ellers selv nævner som det vigtigste for os her i livet. Hvad med at vi vendte det hele på hovedet og brugte vores timer på det, der gør livet værd at leve, og så brugte den resterende tid på arbejde? Hvad hvis vi supplerede vores økonomiske samfundsmodeller med livskvalitet som en valuta og i stedet målrettede vores arbejdsindsats til at gøre verden til et bedre sted? Hvorfor er prestige og profit blevet målet for vores eksistens? Hele vores samfund er opbygget på arbejde og indtjening. Når nu det er blevet bevist, at penge, prestige og berømmelse ikke gør en lykkelig! Hvorfor er målet for vores eksistens så ikke at leve et godt liv ud fra nære værdier frem for at slæbe os igennem hverdagen, til vi når til weekenden eller den årlige ferie? Hvorfor leve i et bur og spise smagsløs tørfoder hver dag, når du kan bryde ud, gnave i alt og leve i det fri. Det er sgu da et ægte (hamster)LIV!
https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også