Garnverdenen forekom mig så gammeldags
Redigeret af Sofie Nymand Nielsen, foto: Hanne Loop
– Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forestillet mig, men jeg blev overrasket over det leben, der var i forretningen. Der var et hav af mennesker. Kvinder, der sludrede, udvekslede erfaringer og hyggede sig.
Sådan beskriver Isabella Smith miljøet i garnforretningen, som hun havde vovet sig ind i på en shoppetur i København. Længe havde hun haft tankerne om, at barnebarnet Hjalmar skulle have en sød lille striktrøje, og netop dét var begyndelse på et helt nyt kapitel i Isabellas tilværelse.
De opmærksomme vil nok huske Isabella fra dengang, hvor hun på bedste Martha Stewart vis gav danskerne råd om hus, have og madlavning. Senere lagde hun navn til magasinet Isabellas, som Aller Media fortsat udgiver.
Oppe i tiden
Isabella nyder den afstressende effekt det har at strikke. Samtidig er det også til stor glæde for resten af familien.
– Min søn og svigerdatter efterlyste virkelig de her trøjer, og de ville have dem strikket i lækkert, økologisk garn. Det gik hurtigt op for mig, at jeg havde ramt noget i tiden.
Bo med god samvittighed - Fair Trade i boligen
Men det at kreere lækre striktrøjer til barnebarnet var ikke altid ligetil. Ofte skulle hun køre langt for at få fat i det garn, hun havde udset sig, og der skulle gerne være variationer i strikkeopskrifterne, så hun ikke sad og lavede den samme trøje om og om igen. Derfor fik Isabella idéen om en stor webshop med kvalitetsgarn og moderne strikkeopskrifter.
– Jeg tænkte: ”Hvorfor i alverden kan jeg ikke finde sådan en?” Garnverdenen forekom mig så gammeldags, siger hun.
Overskud til Red Barnet
Hun begyndte at researche på sin nye forretningsidé, for hun ville kun lægge kræfter i noget, hun troede på var bæredygtigt, og hun var klar over, at det denne gang skulle være med et lidt anderledes afsæt end det at tjene penge. Derfor bestemte hun sig for, at al overskud bliver doneret til Red Barnet.
– Det skal give mening for mig, og da min svigerdatter en dag foreslog mig en virksomhed med en socialøkonomisk profil, tænkte jeg: ”Det er da det, vi gør!” Det giver rigtig god mening at strikke en trøje til mit barnebarn samtidig med, at jeg gør noget for nogle andre børn ude i verden, som har det svært.
Ilse Jacobsen: Jeg passer på, der ikke kommer nogen og smadrer det hele
Forretningsidéen er senere blevet til Knithouse.dk, hvor man bl.a. kan finde strikkeopskrifter til de populære og moderne striktrøjer fra Mads Nørgaard. Da Isabella selv er ret vild med netop disse trøjer, kontaktede hun med det samme designer Mads Nørgaard, om hun på baggrund af hans design måtte udvikle en opskrift i en håndstrikket version.
– Mads er rigtig sød, og han vil også gerne gøre nogle gode ting. Men det var ikke helt ligetil, for vi ville jo gerne være så tro mod hans design som overhovedet muligt. Det var svært, men det var også sjovt og lærerigt.
– Jeg kan jo godt lide, at der kommer noget håndgribeligt ud af det, man foretager sig. Jeg har for nyligt fundet noget rigtigt flot italiensk garn, som laver en slags farveskift. Det er jeg helt vild med, og fordi jeg køber det direkte fra Italien, så sparer både jeg og kunderne et fordyrende mellemled. Vi har købt ti eller tolv farver af garnet, og det ser så lækkert ud, når det er strikket op. Og det appellerer også til de ikke så erfarne strikkere. Det er en spændende verden at komme ind i og efter så mange år i samme branche, er det altså sjovt med noget nyt.