sneakers
Selvudvikling

Gå dig til bedre humør, søvn og overskud

30. november 2018
af Magasinet Psykologi
Foto: Shutterstock
Vi er skabt til at gå, men nordeuropæerne sidder mere stille og går mindre end nogensinde. Det er dog utrolig godt givet ud, hvis du letter bagen og går en lille smule hver dag. Bare 20 minutter...
Sidder du også ned mere end halvdelen af dagen på hverdage? Så er du ikke alene. Forskning viser, at nordeuropæere er dem i verden, der motionerer mindst, samtidig med at vi sidder mest ned. Vi forstår værdien af motion og træner i fitnesscenter og danser zumba, men herimellem er antallet af timer på bagen øget. Mange af os har stillesiddende arbejde, bruger transportmidler, når vi begiver os ud, og strander i sofaen om aftenen. ”Vi har stærkt undervurderet betydningen af hverdagsbevægelsen. Vi mennesker er skabt til at gå og bevæge os og har stadig brug for at lunte omkring en to-tre kilometer om dagen, selvom vi ikke længere behøver at samle eller jage,” skriver overlæge og livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius i bogen Til fods – verdens bedste motion. ”En kort gåtur påvirker vores blodfedt, blodsukker og stofskifte. Den gør os friskere. Spadsereturen er svær at slå som hverdagsmotion, som rekreation og som transportmiddel. Den er gratis. Den er der i alt vejr, på alle tidspunkter og på alle steder, du befinder dig. Det eneste, der behøves, er et par velegnede sko.

5 FORDELE VED EN DAGLIG GÅTUR

1. Styrker helbredet

Forskellen mellem at sidde stille og at spadsere er enorm. Den, der får løftet sig fra tv-sofaen og går en tur, øger sit energiforbrug med omkring 400 procent. Den, det lykkes for at planlægge en regelmæssig gåtur per dag, har altså foretaget en radikal forbedring og opnår snart positive effekter, hvad angår blodfedt, hjerte og vægt. Det vigtige ud fra et helbredssynspunkt er ikke at tage maksimalt fat. Hvis du holder dig i bevægelse i tredive minutter, er det godt, men uanset hvad er minutters gang bedre end ingenting. Ældre, der går, lever længere, er mere vitale og magter mere langt op i årene. Blandt andet vokser hippocampus, den del af hjernen, som spiller en stor rolle for vores korttidshukommelse hos den, der motionerer. Det spiller ingen rolle, hvor gammel man er, når man begynder.

2. Forebygger stress

Fysisk aktivitet løser op og renser ud i stresshormoner, adrenalin og noradrenalin, som er opsamlet og lagret i kroppen. Ved stress forbereder din krop sig på at gå til angreb. Lykkehormoner er en god måde at beskrive endorfiner på. De hjælper på humøret, gør os mindre smertefølsomme og giver os flere kræfter. Den, der regelmæssigt bevæger sig, kommer til at få mindre problemer med stressrelateret besvær som for eksempel højt blodtryk, rygsmerter, spændingshovedpine, forstoppelse, hjertebanken, uro, angst, nedstemthed, træthed og søvnforstyrrelser. LÆS OGSÅ: Ernæringseksperten: Vi har gjort sundhed til en religion

3. Forbedrer koncentrationen og kreativiteten

At tænkeevnen forbedres af en gåtur, var ikke fremmed for de gamle grækere. Det måske fineste citat skabte Diogenes fra Sinope engang i 400-tallet før vores tidsregning: ‘Solvitur ambulando’. Det betyder: ‘Det løser sig, når man går.’ Hjernen fungerer bedre under en spadseretur, og man har brug for at gå hjemmefra for at få de nye indtryk, som kræves for at løse et problem. I dag ved vi, at det stemmer.

4. Forbedrer søvnen

Mange oplever i dag, at arbejdet tager så megen kraft og energi, at man ikke orker at motionere i fritiden. Men husk, at det er i bevægelse, vi hviler bedst. Det er der, krop og sjæl kobler af. Tænk altså bevægelse i stedet for motion. Regelmæssig motion som at gå tur en halv time om dagen hjælper ofte dem med søvnproblemer. Tag bare en rolig aftentur. Så er det lettere at koncentrere sig om at komme ned i omdrejninger.

5. Forebygger aldring

At gå har ingen alder. Du behøver ikke at træne for at kunne gå. Ung som gammel, slank som buttet, i form eller ude af den … der er ingen krav til en lille gåtur. Det er skånsomt at gå. En tur i skoven eller en anden aktivitet i bevægelse, hvor alle vore sanser – syn, hørelse, smag, lugt og følelse – stimuleres, er måske det bedste, vi kan gøre for at hjælpe nye hjerneceller til at blive dannet. Et britisk-amerikansk studie har vist, at den, der motionerer mindst tre timer om ugen, er ti år yngre i kroppen end den, der ikke træner. Forskerne, som undersøgte 2.400 tvillinger i alderen 18-81 år, kunne konstatere, at motion forebygger aldring helt ind på celleniveau. Det er nok med fem måneders konditionstræning, for at effekten opnås: Alderssymptomer bremses, og dødsfald i utide kan forhindres.

9 TIPS TIL AT BEVÆGE DIG MERE

1. Den, der kører i bil til jobbet, har 70 procent større risiko for at få en blodprop i hjertet, end den der cykler, går eller endda kører med tog eller bus. 2. Stå tidligere af bussen, så du skal gå 500 meter ekstra, så har du ved ugens slutning gået fem kilometer. 3. Tag en rygsæk på, og vælg et supermarked, når du skal købe lidt ind, i passende gåafstand. 4. Hvis du arbejder på en stor arbejdsplads, så find et toilet længere væk end sædvanligt, og tag gerne trapperne fremfor en elevator. 5. Tillad dig at slentre omkring uden noget bestemt mål. 6. Sid ikke længere tid ned end en halv time ad gangen. Rejs dig op, hvis du har et ståbord. Eller stræk benene. Møder behøves heller ikke at blive holdt siddende. Man kan gå eller stå. Pausen behøver ikke at vare længere end et minut for at gøre en forskel. 7. Stil bilen længst væk fra indgangen til der, du skal hen, når du parkerer. Så er du nødt til at gå lidt, og det er også ofte lettere at finde en parkeringsplads der end foran en stor bygning. 8. Gå på vandring i din hjemegn. 9. Skal du møde en ven og i biografen, til koncert eller andet, så aftal at mødes et sted noget tid inden, og gå derhen. For samtalens skyld og motionens. Kilde: Til fods – verdens bedste motion, Turbine Forlag. LÆS OGSÅ: Kender du yoga-læreren Dana Falsetti? Hun er beviset på, at god form ingen størrelse har Gå, så går det nok
https://imgix.femina.dk/gaa-dig-til-bedre-humoer-soevn-og-overskud-body.jpg
Gå-bogen hedder professor Bente Klarlund Pedersens bog, der giver dig alle svarene på, hvorfor det er så sundt at gå, ligesom den rummer inspirerende samtaler med kendte mennesker, der fortæller om betydningen af gåture for dem. Gyldendal, 229,95 kr.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også