https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/klummer/2012/camilla-kjems-2012/1245-camilla-1-copy-2_1.jpg
Selvudvikling

Frigør din hjerne

14. november 2012
af Camilla Kjems
Velkommen til endnu et FEMINA med både hjerne og hjerte, underholdning og alvor


Hvorfor har piger geniale forskerhjerner - uden at de af den grund ender med at sidde på flere af professoraterne? Hmmm … endnu en brandtale om kønskvoter og mandschauvinisme på de bonede gulve, tænker du nu. Men nej! For ifølge hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen opdrager vi stadig vores piger til at være omsorgspersoner, der skal fungere som den "sociale lim" - frem for bare at tænke på sig selv. Altså lige indtil de bliver større - hvorefter vi forventer, at de gerne skulle lægge den pæne pige på hylden og i stedet gå benhårdt efter bestyrelsesposterne og professoraterne. Det hænger ikke sammen … gør det?
No way … men værd at huske, når vi gang på gang peger fingre ad mændene som værende dem, der holder os uden for topposterne. For vi kvinder ER jo trods alt med til at opdrage vores egne børn - så en lille smule medansvar bliver vi altså nødt til at påtage os.

Nu er jeg normalt ikke typen, der på den måde involverer mig i kønspolitiske spørgsmål, men artiklen på s. 106 i denne uges FEMINA satte i den grad tanker i gang hos mig. Den handler nemlig om hjerner. Kvinders hjerner. I forhold til mænds. Fortalt af hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen i artiklen "Mit drømmejob". Og Ann-Elisabeth har i den grad noget på hjernen, der giver mening helt ned i kønsstereotyperne. Hør bare her:
"Det mandlige kønshormon testosteron sørger allerede i fosterstadiet for, at mænds hjerner stimuleres i nogle bestemte områder og derfor bliver meget specialiserede. Men det betyder også, at de er rigtig gode til at have fokus på sagen og lukke af for følelser. Hvis de får kritik for noget, de har gjort på deres arbejde, så er den, der giver kritikken, enten åndssvag - hvad ved han? (…) Når du (kvinder. red.) får kritik for noget, du gjorde på dit arbejde, er det personligt og afgørende lige med det samme. Det er også altid dig, der sidder hele vejen hjem i bilen og tænker på, hvad du skulle have sagt til ham dér tidligere på dagen. Alle kvinder har lavet rigtig flotte sætninger lidt for sent, ikke?"
Oh yes - den klub er jeg medlem af! Spot-on, skulle jeg hilse at sige …

Velkommen til endnu et FEMINA med både hjerne og hjerte, underholdning og alvor. Rigtig god fornøjelse.

Klik på billedet herunder og få et smugkig i denne uges FEMINA

Læs også