https://imgix.femina.dk/media/264dfadbf8c24af7bae33f7157264300.jpg
Selvudvikling

Fra bleer til business

25. februar 2009
af Marie-Louise Bisgaard
Foto: Claus Boesen, Colourbox
Det er en myte, at arbejdsgiverne ser skævt til kvinder, der har gået hjemme i en periode. Men det kan være svært at skrive professionelle jobansøgninger, når børn og bleskift fylder i bevidstheden, siger cand.phil. og karriererådgiver Bodil Damkjær fra konsulentvirksomheden JobMaker.

Du behøver ikke at frygte arbejdsgivernes reaktion på dit hul i cv'et, hvis du vil søge job, efter at du har koncentreret dig om familie og hjem et stykke tid. Sådan lyder budskabet fra cand.phil. Bodil Damkjær. Hun ejer konsulentvirksomheden Job- Maker, der tilbyder karriererådgivning og coaching til mænd og kvinder inden for en bred vifte af fag.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/karriere/job/bleer-og-business/0845-bodil-damkjaer-bleer-og-business-kopi-2.jpg

Bodil Damkjær

Ingen fordomme fra arbejdsgivers side
I sin virksomhed møder hun undertiden kvinder, der ønsker at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter længere tid i hjemmet. Det kan skyldes, at der er brug for en ekstra indtægt i husholdningen, eller at kvinderne trænger til nye oplevelser og faglige udfordringer. Det er ikke Bodil Damkjærs erfaring, at de hjemmegående kvinder bliver mødt med fordomme fra arbejdsgivernes side. Hun påpeger, at det derimod er helt andre ting, arbejdsgiverne vægter, hvis man kommer til jobsamtale.

- Ved jobsamtalen ser arbejdsgiveren på, om personen er fagligt kvalificeret, og om hun har de personlige egenskaber, der skal til for at passe ind på arbejdspladsen, og om hun er motiveret, forklarer karriererådgiveren. Men arbejdsgivernes positive indstilling betyder ikke, at det er helt let at komme på banen igen, lyder det fra Bodil Damkjær.

Lær at flytte fokus
Bodil Damkjær gik på et tidspunkt selv hjemme i tre år. Hun råder først og fremmest kvinder, der har valgt at koncentrere sig om hjemmet og familien, til at nyde det.

- Vælger man at gå hjemme, skal man gøre det med lige så stor entusiasme, som hvis det var nyt job, man havde fået, understreger Bodil Damkjær. Men vil man ud og arbejde igen efter en pause, er det afgørende, at man flytter sit fokus fra det huslige til det faglige, understreger hun.
Det vil sige, at man begynder at tænke i samme baner, som hvis man gik på arbejde. Og det gør man lettest ved at sætte to til tre timer af i det daglige, hvor man koncentrerer sig om sine egne faglige interesser.

- Skriv ansøgninger, følg med i aviserne, læs fagbøger, og tag på kursus, lyder forslagene fra Bodil Damkjær. Hun påpeger, at det ikke er helt let at vænne sig til at tænke i nye baner.
- Jo længere tid man går hjemme, jo sværere bliver det at skifte fokus fra hjemmet til job og karriere. Det kan man se på, hvor mange ansøgninger og cv'er der er fyldt med bleer og sutter, siger Bodil Damkjær.

Gode råd til at skrive ansøgning
Hun mener ikke, ansøgningen kan blive professionel, så længe det er den type detaljer, der får lov at fylde.
Hendes råd er derfor, at man skrotter de lange passager om hjemmelivet og om, at bedstemor kan hente fra mandag til onsdag.

- I ansøgningen skal man lade det sidste job fylde. Du kan godt nævne, at du har gået hjemme, men gør det kort, siger Bodil Damkjær, samtidig med at hun tilføjer, at livet som hjemmegående højst bør fylde to en halv linje.
I stedet skal man bruge pladsen på at beskrive sin faglige baggrund og sine kompetencer, siger hun.

Læs også