Selvudvikling

Forstå dig selv og din partner

af Annette Aggerbeck 10. november 2009
Illustration: Mette Bødker
Hvis du ved, hvilken type du og din partner er, så bliver det lettere at forstå både dit eget og partnerens udgangspunkt og derved også lettere at kommunikere sammen

Tag testen

Tag testen og find ud af hvilken type, du er

Læs mere om forfatteren Helene Kongsbach Makani www.makani.com og hendes firma Leadership in Time www.leadershipintime.com

Enneagrammet inddeler os i 9 personlighedstyper og er et værktøj til personlig udvikling. - Alle mennesker indeholder noget fra hver af de 9 typer, men grundlæggende er vi en af typerne. Du vil højst sandsynligt ikke være samme type som din partner, for vi falder som regel for en, der er anderledes end os selv, fortæller Helene Kongsbach Makani, der har skrevet bogen "Enneagrammet - din personlige udviklingsvej".

Perfektionisten Fornuftig, kompetent og rationel. Har en stærk pligtfølelse - pligt kommer før fornøjelser. Tingene skal gøres rigtigt, og detaljerne skal være i orden. Fejl og alt, hvad der er forkert, ondt eller dårligt forsøges undgået. En streng indre kritiker fortæller, hvad der er rigtigt og forkert. Perfektionisten i parforhold Din partner kan lide at være den, der ordner ting, for så bliver det på hans måde. Han går op i, at du overholder aftaler og gør dig umage med alt. Gode råd: Perfektionisten kan have svært ved at udtrykke behov, men bliver i stedet vred og kritisk. Indrøm fejl med det samme for at forhindre din partners vrede. Bryd ikke aftaler.

Hjælperen Omsorgsfuld, har let ved at finde andres behov, men svært ved at kende egne behov. Er optaget af, om andre kan lide hende, og tilpasser sig nemt til andre. Er stolt over at være uundværlig og sætter stor pris på anerkendelse. Kan blive vred over, at andre er så utaknemmelige. Hjælperen i parforhold Din partner ønsker at være den centrale figur i dit liv, den, der er uundværlig og opfylder dine behov. Mangler anerkendelsen, vil han ubevidst arbejde endnu hårdere for at få den. Gode råd: Sig tak for hjælpen, og giv din partner den opmærksomhed, han har brug for.

Udretteren Identificerer sig med sit job eller sine projekter. Fokuserer på mål, succes og status. Bliver nogle gange kaldt arbejdsnarkoman. Viser kærlighed til andre gennem det, hun gør for dem. Udretteren i parforhold Din partner vil gøre en masse for parforholdet. Hvis du bliver ked af det, vil din partner prøve at handle sig ud af det. Ofte bliver parforhold en opgave, som skal klares succesfuldt. Han har svært ved at forstå, at andre mennesker kan overgive sig til deres følelser. Gode råd: Vær klar over, at din partners måde at vise kærlighed på er ved at gøre ting. Ros ham, sig, at han er fantastisk, og at det er dejligt med alt det, han gør.

Romantikeren Prøver at forstå sig selv via følelser. Humøret kan svinge meget i løbet af en dag. Ønsker ægte, dybe relationer til andre mennesker, men kan samtidig have det svært, for hun er optaget af, hvordan andre oplever hende. Romantikeren i parforhold Som partner til en romantiker ved du aldrig, hvor du har ham, for i det ene øjeblik er han glad, i det næste mut eller nedtrykt. Til gengæld bliver du draget ind i hans følelsesmæssigt intense hverdag. Gode råd: Anerkend din partners behov for at udtrykke følelser. Sig: "Det forstår jeg godt!".

Iagttageren Samler viden, iagttager og tænker over verden. Elsker at være alene og tænke. Kan ikke lide smalltalk og vil snakke om meningsfulde ting. Kan nemt trække sig ind i sig selv, selvom der er andre til stede. Er temmelig upåvirket af andres mening om hende. Iagttageren i parforhold Din partner bliver ikke let jaloux, men er god til at være objektiv, når han ser på, hvad der er godt for dig. Han har det meget svært med krav. Gode råd: Vil du snakke med din partner om noget, der optager dig, så giv ham plads og tid til at tænke over det. Ved for direkte spørgsmål vil han trække sig ind i sig selv.

Skeptikeren Oplever megen tvivl, hvilket kan få hende til at udsætte handlinger og tøve med beslutninger. Er optaget af, hvad der kan gå galt. Har en løbende indre dialog ("på den ene side - på den anden side"). Skeptikeren i parforhold Når du lever sammen med en skeptiker, må du være forberedt på, at det er naturligt for ham at tage det modsatte standpunkt i alle samtaler. Gode råd: Den nemmeste måde at "sælge" en idé på er ved at underspille sin entusiasme. For så vil han få lyst til at undersøge, om det er en god idé.

Eventyreren Er optimistisk og synes, at livet skal være sjovt. Har mange spændende ideer og planer, men ofte ikke behov for at følge dem til dørs. Kan lide at holde aftaler åbne, føle frihed og have valgmuligheder. Eventyreren i parforhold Som partner til en eventyrer ved du aldrig helt, hvor han er i dag, eller hvilke fremtidsdrømme der lige nu er fokus på. Du må vænne dig til, at du og familien oftest kommer i anden række. Gode råd: Vis din beundring for hans idérigdom. Har du et problem, du vil diskutere, så hold et let tonefald, og fokusér på muligheder.

Frontkæmperen Vild med udfordringer. Tager gerne ledelsen og ansvaret i ethvert samarbejde og kan virke dominerende. Kan føle foragt for mennesker, som ikke prøver at gøre en indsats. Frontkæmperen i parforhold Du kan føle dig beskyttet og tryg med frontkæmperen som partner, så længe han har frihed til at bestemme og er med til alle små og store beslutninger. Han er engageret i alt, men vil ikke undlade at kommentere det, hvis han oplever, at du dummer dig. Gode råd: Vær ærlig, og sig tingene, som de er. Få din partner til at føle, at han er den, der bestemmer.

Fredselskeren Hader konflikter, og hvis der er optræk til uoverensstemmelser, gør hun alt, hvad hun kan for at genskabe den gode stemning. Har nemt ved at leve sig ind i andre og acceptere deres meninger, men er ofte i tvivl om, hvad hun selv mener. Fredselskeren i parforhold Du føler dig accepteret og elsket sammen med en fredselsker. I kan få et roligt og udramatisk liv, og din partner kræver ikke noget særligt af hverken dig eller børnene. Han bryder sig ikke om forandringer. Gode råd: Vil du snakke om problemer, så nærm dig langsomt emnet. Sørg for, at der er ro omkring jer, og snak langsomt.

Læs også:

Kvinder glemmer at sex er vigtigt Kvinde - gør det du har lyst til Er du sugar daddy i dit forhold?