https://imgix.femina.dk/media/20aa3cce26b04a72a7839cbfb9ef18cb.jpg
Selvudvikling

Følg dit hjerte - og få succes

18. februar 2011
af Marie Tromborg
Foto: All Over Press
Hvem vil ikke gerne have succes ligesom Caroline Wozniacki? Få seks gode råd til, hvordan du bliver den bedste til det, som du gør.

God, bedre, bedst. Hvis du gerne være den bedste til noget, så skal du komme ud af din komfortzone - også selvom det bliver en kamp med både frustrationer, tilbageslag og fiaskoer.

Man kommer simpelthen ikke uden om, at det kræver hårdt arbejde at blive fremragende til noget, skriver Harward Business Review.

Kræver 10.000 timers træning at blive brillant
Ifølge flere forskere kræver det øvelse at blive mester. Omtrent 10.000 timers øvelse for at være mere præcis. Med andre ord skal du rundt regnet øve 3 timer om dagen de næste ca. 10 år.

Umiddelbart kan det lyde lidt uoverkommeligt, og det er der heldigvis råd for. De samme eksperter, som bakker op om de 10.000 timers øvelse har nemlig også nogle råd til, hvordan du kan blive mester på lidt kortere tid.

Mere konkret har de i deres arbejde med ledere fra adskillige organisationer erfaret, hvordan det er muligt at bygge en færdighed eller kapacitet op, og hvad der er det mest afgørende.

Her er deres 6 vigtigste og mest effektive råd til, hvordan du rykker dig fra at være god til fremragende:

1. Forfølg hvad du elsker. Passion er en afgørende motivationsfaktor. Det giver fokus, styrke og udholdenhed.

2. Gør det svære og krævende først. Instinktivt bevæger vi os alle mod det, vi glædes over, men dermed også ofte væk fra det udfordrende, da det i første omgang bringer mere bekymring og frustration end glæde. Studier af ekstraordinære præstationer viser dog, at de excellente starter dagen med de vanskeligste opgaver, før de gør noget andet. Succesen med dette skyldes, at det er de første vågne timer, de fleste af os har mest energi og færrest distraktioner.

3. Arbejd intensivt uden afbrydelser, men ikke længere end 90 minutter. Halvfems minutter synes at være den maksimale tid, vi kan bevare højeste fokus på en given aktivitet.

4. Få professionel feedback, men i rette doser. Man lærer af feedback, men jo enklere og mere præcis feedback du får, desto mere rustet bliver du til at kunne bruge det til noget. For meget feedback kan give så store forstyrrelser, at det kan skabe kognitiv overbelastning, øge præstationsangsten og dermed forstyrre den ellers potentielle læring.

5. Tag regelmæssige og gerne lange pauser. Afslapning efter en intens indsats giver bedre mulighed for, at du kan omsætte og integrere den læring, som lå i en given situation. Det er også i hvilen, at din højre hjernehalvdel aktiveres, hvilket er hjernehalvdelen, der kan føre til større kreative gennembrud.

6. Ritualiser praksis. Vilje og disciplin er langt overvurderet. Forskeren Roy Baumeister argumenterer sågar for, at ingen af os besidder tilstrækkeligt til, at det kan skabe excellente præstationer i sig selv. I stedet foreslås det, at du opbygger ritualer om vanskelige opgaver. Heri eksempelvis specifikke tidspunkter til at gøre bestemte ting. Det giver en rutine, hvor du ikke spilder energi og ressourcer på at tænke og bekymre dig om opgaven på andre tidspunkter

Læs også: Få succes uden at brænde ud

Er du i tvivl om du er på den rette hylde. Spørg astrologen. 199 kr. i oestrogen.dk-shop

Læs også