https://imgix.femina.dk/media/e70e04a50f9849c593714d45e487788f.jpg
Selvudvikling

Få succes uden at brænde ud

26. september 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Vil du gerne opnå gode resultater, uden at det går ud over dit helbred? Få otte gode råd.

Er du typen, der kaster dig over jobbet og pukler løs 70 timer om ugen uden at give dig selv lov til at holde fri? Så bør du muligvis anlægge en ny strategi, hvis du ikke vil brænde ud før pensionsalderen.

Ifølge en ny OECD-rapport er danskerne det folkeværd i verden, der oftest forlader arbejdsmarkedet, fordi de er mentalt nedslidte. Således er psykisk sygdom skyld i halvdelen af tilfældene, når danskerne får tilkendt førtidspension. Det skriver Berlingske.

Hvis du vil sikre dig, at du får det optimale ud af din arbejdskraft, men samtidig kan holde mange år endnu på arbejdsmarkedet, så bør du måske tænke over, hvordan du bruger dine resurser. Det er fx vigtigt, at du begynder at prioritere at holde fri, når du har fri, og at du tænker over, om der er folk omkring dig, der suger af din energi. Det fortæller, Tommy Krabbe, ejer af virksomheden Ildsjæl, på Ildsjael.dk. Her giver han sine bedste råd til dig, der gerne brænde vil for dit job uden at brænde ud.

Otte gode råd til Ildsjælen
1: Fokuser på, hvad du kan gøre
I mange situationer sætter vi ubevidst os selv i en rolle, hvor vi overlader alt initiativ og kraft til vores omgivelser. Men hvis vi i stedet fokuserer på, hvad vi selv kan gøre i situationen, begynder vi at tage ejerskab og skabe nye muligheder.

2: Kend dit behov i stedet for at styre din lyst
Det kan være, at du har lyst til at flyve til Barcelona i en weekend, men dit egentlige behov er at komme til bunds i nogle opgaver, der ligger og fylder, så du kan slappe af.

3: Fokuser på optimisme
Sker der noget godt, skal du tænke, at:

Det sikkert bliver ved med at være sådan
Det kommer til at brede sig til andre områder
Jeg er selv årsagen til det

Sker der noget dårligt, skal du forsøge at tænke:

Det sker ikke igen
Det var et isoleret tilfælde og det breder sig ikke til andre områder
Det var ikke min skyld

4: Hold dig til givende mennesker
Hvis du er ved at brænde ud, så er du et let offer for de mennesker, som bare suger energien ud af andre. I stedet for at tage en kamp med dem eller bare sidde hos dem og tænke sig væk - så hold dig væk.

5: Sæt stolthed i pauser, ferier og weekender
Nogle virksomheder og foreninger skaber en performerkultur, hvor man misforstår vigtigheden af at samle kræfter. Drop det, og fortæl i stedet om, at du rent faktisk glæder dig til at slappe af, så du kan give den en skalle efterfølgende.

6: Vær tro mod dine værdier
På kort sigt kan du sagtens gøre noget, du dybest set ikke står inde for. Men på lang sigt ødelægger du dig selv, hvis du hele tiden skal bruge energi på at tage dig sammen til at gøre noget, som du personligt ikke kan stå inde for.

7: Vær glad for resultater
Nogle gange har vi en uheldig tendens til at fokusere på det, vi ikke har nået i stedet for det, vi har nået. Men stop op og skriv ned, hvad du rent faktisk har gjort, nået og udført.

8: Sæt grænser
Ingen mennesker kan holde til alt, og vi har alle nogle helt naturlige begrænsninger. Det er en udfordring at finde ud af, hvor ens grænser er, men de er nødvendige at kende og melde ud til omgivelserne.

Test dig selv: Er du i det rigtige job?

Spørg astrologen til råds. 199 kr. i oestrogen.dk-shoppen

Læs også